Cielęcina na grillu
Piotr Kucharski i Olivier Janiak pokazali widzom Dzień Dobry Wakacje, że dania z cielęciną wcale nie są tak trudne do przygotowania, jak mogłoby się wydawać.
- Dzisiaj cielęcina, która jest jednym z najdelikatniejszych rodzajów mięsa. Co jest najważniejsze, to jest wszystko z polskiej hodowli, naprawdę świetna selekcja bydła. Uważam, że to jest produkt, z którego można zrobić naprawdę wiele - Piotr Kucharski.
Kulinarny ekspert pokroił mięso na kawałki, lekko je obsmażył, przyprawił solą i pieprzem, a następnie włożył do sosu. - Cielęcina jest świetna w smaku, bardzo delikatna, nie trzeba z nią kombinować zbyt wiele. Wystarczy odrobinę ziół, np. rozmaryn. Nie musimy mieć żadnego tłuczka, możemy tylko rozklepać mięso ręką - podkreślił Kucharski.
Do zgrillowanej cielęciny będzie świetnie pasować np. prosty sos kaparowy. Jakich składników potrzebujemy? - Podsmażone kapary, cebula, czosnek, odrobina białego wina, masło - wylicza Piotr.
Dania z cielęciną
Kucharski przygotował również letni gulasz z cielęciną. Taka potrawa posmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
- Górka cielęca to inny kawałek mięsa, bardziej nadaje się na gulasz, ponieważ jest twardszy, ma więcej przerostów, które dają ten sos. Do tego pomidory, pieczarki, kukurydza. Zamiast pieczarek można dodać kurki - opowiada kucharz.
Kolejnym pomysłem są szaszłyki z cielęciną. Piotr Kucharski oprócz mięsa, które marynował w czerwonym winie, użył do nich: papryk w trzech kolorach oraz białe i czerwone cebule.
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.
Zobacz także:
- Tatar, tajska sałatka i domowy budyń - poznaj wyjątkowe przepisy Martyny Chomackiej
- Serowe gofry wytrawne, quiche i suflet serowy, czyli przepisy Sebastiana Olmy z serem w roli głównej
- Pyszny sernik z jogurtów naturalnych
Autor: Justyna Piąsta