Serowe gofry z wędzoną rybą i pastą ziołową / lub z szynką dojrzewającą
Ciasto na gofry :
- mąka pszenna 250g
- mleko 220 ml
- proszek do pieczenia 1 łyżka
- cukier 1 łyżka
- Klarowane masło 100g
- jajka 2 szt.
- ser tarty 200g
- zioła prowansalskie 1 łyżka
Jak przygotować serowe gofry?
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko i jajka, tarty ser, zioła prowansalskie i mieszaj aż masa będzie jednolita, wlewaj stopniowo klarowane masło. Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut aż ciasto będzie złoto brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę, aby wystygło.
Farsz:
- serek twarogowy 200g
- czosnek 2 ząbki
- koperek 1 mały pęczek
- kolorowy pieprz do smaku
- szynka dojrzewająca w plastrach 100g
- wędzony łosoś 100g
- świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie:
W misce wymieszaj serek twarogowy z tartym czosnkiem, posiekanym koperkiem i kolorowym pieprzem. Gotową masę nałóż na wysmażone gofry, dodaj na jedne szynkę dojrzewającą a na drugą wędzonego łososia. Na koniec udekoruj świeżymi ziołami oraz płatkami sera.
Mateusz Grochocki/East News
Zapiekany quiche z kurczakiem i serem
Ciasto :
- mąka pszenna 250g
- masło 150g
- żółtko 2 szt.
- mleko 100ml
- sól 1 łyżka
Do przesianej mąki pszennej dodaj pokrojone w kostkę masło, sól i żółtka. Całość zacznij gnieść za pomocą dłoni, dodaj mleko i dokładnie wyrób do jednolitej konsystencji. Ciasto owiń w folię i wstaw do lodówki na 1h. Następnie wyjmij i rozwałkuj, nałóż cienką warstwę ciasta na formę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 195 st. C.
Farsz:
- pierś kurczak 200g
- cebula szalotka 50g
- tymianek 1 łyżka
- natka pietruszki 1 pęczek
- jajka 5 szt.
- słodka śmietana 36% 0,6 l
- tarty ser 200g
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na patelni podsmaż pierś kurczaka, dodając cebulę szalotkę i tymianek. Gdy kurczak będzie złoto brązowy zdejmij z patelni i przełóż do miski. Dodaj do środka posiekaną natkę pietruszki, jajka w całości, słodką śmietanę, ser tarty i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową masę wlej na wypieczone ciasto i wstaw do piekarnia na 30 minut do temp. 160 st. C. Wyjmij, poczekaj aż ostygnie i potnij na mniejsze kawałki.
Suflet serowy
Składniki na suflet serowy:
- masło 50g
- mąka pszenna 50g
- mleko 300 ml
- ser tarty 200g
- jajka 8 szt.
- cukier puder 100g
- bułka tarta 50g
- lody pistacjowe 1 opak.
- figi świeże 5 szt.
Przygotowanie:
W rondelku rozpuść masło, dodając do niego mąkę pszenną a następnie mleko. Gotuj aż sos będzie gęsty i jednolity. Zdejmij sos z ognia i dodaj do niego tarty ser. W metalowej misce ubij białka na sztywno z cukrem pudrem dodając je następnie do serowego jasnego sosu. Dodając powoli i delikatnie za pomocą łyżki sylikonowej mieszaj obie warstwy aż się połączą.
Miski do wypiekania sufletów nasmaruj masłem a następnie dodaj bułkę tartą, aby obtoczyła dokładnie ranty. Gotową masę wlej do misek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 195 st. C. na około 20 minut. Na wierzch gotowego sufletu dodaj lody pistacjowe i kawałek smażonej figi.
Mateusz Grochocki/East News
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
- Kuchnia pełna borówek. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego i wykonaj przepyszne borowiczanki
- 5 warzyw, które warto jeść w sierpniu
- Nalewka z czarnych jagód (czarnych borówek) – przepis na spirytusie i na wódce
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Sebastian Olma