Serowe gofry wytrawne, quiche i suflet serowy, czyli przepisy Sebastiana Olmy z serem w roli głównej

Sebastian Olma
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Online
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry Wakacje przygotował dania z serem w roli głównej. Sprawdź przepisy na pyszne serowe gofry wytrawne, zapiekany quiche z kurczakiem i serem oraz suflet serowy.

Serowe gofry z wędzoną rybą i pastą ziołową / lub z szynką dojrzewającą

Ciasto na gofry :

  • mąka pszenna 250g
  • mleko 220 ml
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • cukier 1 łyżka
  • Klarowane masło 100g
  • jajka 2 szt.
  • ser tarty 200g
  • zioła prowansalskie 1 łyżka

Jak przygotować serowe gofry?

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko i jajka, tarty ser, zioła prowansalskie i mieszaj aż masa będzie jednolita, wlewaj stopniowo klarowane masło. Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut aż ciasto będzie złoto brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę, aby wystygło.

Farsz:

  • serek twarogowy 200g
  • czosnek 2 ząbki
  • koperek 1 mały pęczek
  • kolorowy pieprz do smaku
  • szynka dojrzewająca w plastrach 100g
  • wędzony łosoś 100g
  • świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie:

W misce wymieszaj serek twarogowy z tartym czosnkiem, posiekanym koperkiem i kolorowym pieprzem. Gotową masę nałóż na wysmażone gofry, dodaj na jedne szynkę dojrzewającą a na drugą wędzonego łososia. Na koniec udekoruj świeżymi ziołami oraz płatkami sera.

Mateusz Grochocki/East News

Zapiekany quiche z kurczakiem i serem

Ciasto :

  • mąka pszenna 250g
  • masło 150g
  • żółtko 2 szt.
  • mleko 100ml
  • sól 1 łyżka

Do przesianej mąki pszennej dodaj pokrojone w kostkę masło, sól i żółtka. Całość zacznij gnieść za pomocą dłoni, dodaj mleko i dokładnie wyrób do jednolitej konsystencji. Ciasto owiń w folię i wstaw do lodówki na 1h. Następnie wyjmij i rozwałkuj, nałóż cienką warstwę ciasta na formę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 195 st. C.

Farsz:

  • pierś kurczak 200g
  • cebula szalotka 50g
  • tymianek 1 łyżka
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • jajka 5 szt.
  • słodka śmietana 36% 0,6 l
  • tarty ser 200g
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na patelni podsmaż pierś kurczaka, dodając cebulę szalotkę i tymianek. Gdy kurczak będzie złoto brązowy zdejmij z patelni i przełóż do miski. Dodaj do środka posiekaną natkę pietruszki, jajka w całości, słodką śmietanę, ser tarty i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową masę wlej na wypieczone ciasto i wstaw do piekarnia na 30 minut do temp. 160 st. C. Wyjmij, poczekaj aż ostygnie i potnij na mniejsze kawałki.

Suflet serowy

Składniki na suflet serowy:

  • masło 50g
  • mąka pszenna 50g
  • mleko 300 ml
  • ser tarty 200g
  • jajka 8 szt.
  • cukier puder 100g
  • bułka tarta 50g
  • lody pistacjowe 1 opak.
  • figi świeże 5 szt.

Przygotowanie:

W rondelku rozpuść masło, dodając do niego mąkę pszenną a następnie mleko. Gotuj aż sos będzie gęsty i jednolity. Zdejmij sos z ognia i dodaj do niego tarty ser. W metalowej misce ubij białka na sztywno z cukrem pudrem dodając je następnie do serowego jasnego sosu. Dodając powoli i delikatnie za pomocą łyżki sylikonowej mieszaj obie warstwy aż się połączą.

Miski do wypiekania sufletów nasmaruj masłem a następnie dodaj bułkę tartą, aby obtoczyła dokładnie ranty. Gotową masę wlej do misek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 195 st. C. na około 20 minut. Na wierzch gotowego sufletu dodaj lody pistacjowe i kawałek smażonej figi.

Mateusz Grochocki/East News

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor: Kamila Glińska

Źródło: Sebastian Olma

podziel się:

Pozostałe wiadomości