Ananas grillowany z szynką - przepis Matteo Brunettiego
Składniki
- 1 ananas
- miód
- cukier trzcinowy
- cynamon
- świeża mięta
- masło
- 300g szynki parmeńskiej
Ananasa grillowany z szynką - sposób przygotowania
Wyczyścić ananasa i wykroić środek specjalnym nożem. Kroić ananas w plastry 2 cm.
Smarować plastry ananasa rozpuszczonym masłem i grillować je 2 minuty na każdą stronę.
Odłożyć i połączyć z miodem, cynamonem i cukrem trzcinowym.
W międzyczasie dać do piekarnika 100g szynki parmeńskiej na 120°, aż będzie chrupka jak chips.
Położyć na talerz grillowany ananas, pomiędzy szynką parmeńska, udekorować świeżą miętą i chipsami z szynki.
Zobacz także:
- Pomysły na grilla. 10 oryginalnych przepisów na dania z rusztu
- Nietypowe dania z grilla. W roli głównej owoce
- Uczta dla wielbicieli egzotycznych owoców: ciasto ananasowe i ananasowo-drobiowe kebaby
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: Kai Schwabe/Getty Images
podziel się: