Uczta dla wielbicieli egzotycznych owoców: ciasto ananasowe i ananasowo-drobiowe kebaby

Ananasowe love
Dania z ananasem są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować kilka z nich, w tym obracane ciasto ananasowe i ananasowo-drobiowe kebaby.

Pieczony ananas

Składniki na pieczonego ananasa:

  • 200 g brązowego cukru
  • 2 łyżki rumu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka płatków chili
  • dojrzały ananas
  • lody pistacjowe do podania
  • 100 g solonych pistacji do podania

Jak przygotować pieczonego ananasa:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ananasa obrać. Cukier przesypać na patelnię, dolać łyżkę wody i podgrzać. Gdy cukier zacznie się pienić i płynąć, zamieszać. Dodać rum, ocet balsamiczny i dokładnie wszystko wymieszać. Gotować przez chwilę i dodać sól oraz płatki chili. Wymieszać i położyć na patelnię ananasa. Dokładnie obtoczyć w karmelu i wstawić do piekarnika na 45-50 minut w trakcie polewając go karmelem. Upieczonego ananasa zdjąć z patelni, przykryć folią aluminiową, żeby nie wystygł. Patelnię z sosem ponownie podgrzać aż powstanie syrop. Ananasa pokroić na kawałki, podawać z gałką lodów pistacjowych, polane syropem z patelni i posypane solonymi pistacjami.

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Obracane ciasto ananasowe

Składniki na obracane ciasto ananasowe:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • około 8-10 plasterków ananasa
  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 5 jajek
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Jak przygotować obracane ciasto ananasowe:

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Wiórki kokosowe podprażyć na patelni i wysypać na wysmarowaną masłem tortownicę o średnicy około 22 cm. Na wierzch poukładać połówki krążków ananasa. Masło utrzeć z cukrem na jednolitą, jasną masę. Ciągle ucierając, dodawać po jednym jajku. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na wierzch ananasów. Wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut.

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Ananasowo-drobiowe kebaby

Składniki na ananasowo-drobiowe kebaby:

  • 700 g mięsa z nóżek kurczaka bez kości
  • 1/2 dojrzałego ananasa
  • sos Huli Huli
  • około 200 g dojrzałego ananasa
  • 100 ml sosu sojowego
  • 100 g ketchupu
  • 3-4 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka sosu z ostrych papryczek
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku

Do podania:

  • ryż
  • kolendra i pietruszka

Jak przygotować ananasowo-drobiowe kebaby:

Mięso kurczaka pokroić na kawałki około 3 cm i przełożyć do miski. Wszystkie składniki na sos zmiksować na jednolitą pulpę i zalać nią kawałki kurczaka. Odstawić na minimum godzinę do zamarynowania do lodówki. Ananasa pokroić na kawałki o podobnej wielkości co kurczaka. Mięso i ananasa nabić na osobne patyczki do szaszłyków i usmażyć na patelni grillowej z każdej strony po 3-4 minuty. W tym czasie marynatę, która została w misce zlać do rondla i gotować aż się zredukuje do konsystencji gęstego sosu. Kurczaka podawać z grillowanym ananasem, ugotowanym ryżem, kolendrą i sosem.

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Dania dla chorej tarczycy. Poznaj przepisy dietetyczki Hanny Stolińskiej

Beza, czyli królowa deserów. Sprawdzony przepis zdradził Andrzej Polan

Do tych dań potrzebujesz tylko 5 składników. Proste przepisy na duszoną wołowinę, makaron z tuńczykiem i frittatę

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Piotr Kucharski

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!