Pieczony ananas
Składniki na pieczonego ananasa:
- 200 g brązowego cukru
- 2 łyżki rumu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka soli
- łyżeczka płatków chili
- dojrzały ananas
- lody pistacjowe do podania
- 100 g solonych pistacji do podania
Jak przygotować pieczonego ananasa:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ananasa obrać. Cukier przesypać na patelnię, dolać łyżkę wody i podgrzać. Gdy cukier zacznie się pienić i płynąć, zamieszać. Dodać rum, ocet balsamiczny i dokładnie wszystko wymieszać. Gotować przez chwilę i dodać sól oraz płatki chili. Wymieszać i położyć na patelnię ananasa. Dokładnie obtoczyć w karmelu i wstawić do piekarnika na 45-50 minut w trakcie polewając go karmelem. Upieczonego ananasa zdjąć z patelni, przykryć folią aluminiową, żeby nie wystygł. Patelnię z sosem ponownie podgrzać aż powstanie syrop. Ananasa pokroić na kawałki, podawać z gałką lodów pistacjowych, polane syropem z patelni i posypane solonymi pistacjami.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Obracane ciasto ananasowe
Składniki na obracane ciasto ananasowe:
- 100 g wiórków kokosowych
- około 8-10 plasterków ananasa
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 5 jajek
- 200 g mąki pszennej tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Jak przygotować obracane ciasto ananasowe:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Wiórki kokosowe podprażyć na patelni i wysypać na wysmarowaną masłem tortownicę o średnicy około 22 cm. Na wierzch poukładać połówki krążków ananasa. Masło utrzeć z cukrem na jednolitą, jasną masę. Ciągle ucierając, dodawać po jednym jajku. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na wierzch ananasów. Wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Ananasowo-drobiowe kebaby
Składniki na ananasowo-drobiowe kebaby:
- 700 g mięsa z nóżek kurczaka bez kości
- 1/2 dojrzałego ananasa
- sos Huli Huli
- około 200 g dojrzałego ananasa
- 100 ml sosu sojowego
- 100 g ketchupu
- 3-4 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- łyżka sosu z ostrych papryczek
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki musztardy
- 4 łyżki octu z czerwonego wina
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
Do podania:
- ryż
- kolendra i pietruszka
Jak przygotować ananasowo-drobiowe kebaby:
Mięso kurczaka pokroić na kawałki około 3 cm i przełożyć do miski. Wszystkie składniki na sos zmiksować na jednolitą pulpę i zalać nią kawałki kurczaka. Odstawić na minimum godzinę do zamarynowania do lodówki. Ananasa pokroić na kawałki o podobnej wielkości co kurczaka. Mięso i ananasa nabić na osobne patyczki do szaszłyków i usmażyć na patelni grillowej z każdej strony po 3-4 minuty. W tym czasie marynatę, która została w misce zlać do rondla i gotować aż się zredukuje do konsystencji gęstego sosu. Kurczaka podawać z grillowanym ananasem, ugotowanym ryżem, kolendrą i sosem.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Dania dla chorej tarczycy. Poznaj przepisy dietetyczki Hanny Stolińskiej
Beza, czyli królowa deserów. Sprawdzony przepis zdradził Andrzej Polan
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Piotr Kucharski