Beza - przepis podstawowy
Składniki na bezę:
- 8 białek
- 480 g cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 500 g serka mascarpone
- skórka i sok z cytryny
- kilka kropel barwnika czerwonego spożywczego
- szczypta soli
Sposób przygotowania bezy:
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywno z solą, dodajemy partiami cukier, nie przerywając ubijania. Na koniec dodajemy sok z cytryny i kilka kropel barwnika.
Bezę wykładamy na pergamin i wypiekamy w piekarniku w temperaturze 120 stopni około 90 minut.
Masło rozpuszczamy, dodajemy jajka, cukier i skórkę z cytryny, podgrzewamy do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Studzimy i łączymy z serem mascarpone.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Rolada bezowa z malinami i kokosem
Składniki na roladę bezową:
- 6 białek
- szczypta soli
- 350 g cukru
- cukier wanilinowy
- 100 g wiórek kokosowych
- 400 g serka mascarpone
- 2 opakowanie mrożonych malin
- 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 200 g cukru
- 500 ml śmietanki 36%
- cukier puder
- mięta świeża
Sposób przygotowania rolady bezowej:
Białka ubijamy na sztywno z solą. W trakcie dodajemy cukier partiami i ubijamy do momentu, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Za pomocą worka cukierniczego wyciskamy bezę na pergamin posypany grubo wiórkami kokosowymi. Bezę wypiekamy w temp. 120 stopni około 40 minut.
Maliny podlewamy niedużą ilością wody i zagotowujemy z cukrem. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną skrobię ziemniaczaną. Powstały kisiel studzimy. Kisiel łączymy z mascarpone i ubitą śmietanką.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Ptysie z bezą włoską
Składniki na ptysie z bezą:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- 100 g masła
- 300 g cukru
- 4 białka
- 60 ml wody
- 50 ml syropu malinowego
Sposób przygotowania ptysi z bezą:
Wodę zagotowujemy z solą i masłem, dodajemy mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż mąka nam się zaparzy. Na dnie garnka zacznie pojawiać się biały osad, ciasto będzie jednolite. Po lekkim przestudzeniu dodajemy jajka po kolei.
Masę wyciskamy na pergamin za pomocą worka cukierniczego, pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Cukier 250 g zalewamy wodą i gotujemy do momentu uzyskania syropu o temperaturze 120 stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając pozostały cukier, a następnie dodajemy gorący syrop małym strużkiem.
Masę ubijamy do momentu, aż białka nam przestygną. Dodajemy syrop malinowy.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Zobacz też:
Dania dla chorej tarczycy. Poznaj przepisy dietetyczki Hanny Stolińskiej
Placki są dobre na wszystko! Poznaj proste przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Andrzej Polan