Giada De Laurentiis i Bobby Flay to rozpoznawalni na całym świecie szefowie kuchni i restauratorzy. Obydwoje prowadzili kilka programów kulinarnych oraz brali udział w różnego rodzaju produkcjach telewizyjnych. Jednak tym razem postanowili stworzyć format, którego ich widzowie wcześniej nie znali. O kulisach jego powstawania, ulubionych momentach z planu i odkrytych smakach z Giadą De Laurentiis rozmawiała redaktorka Dzień Dobry TVN, Pola Namysł.
Skąd pomysł na "Włoską podróż pełną smaków"?
-To tak naprawdę był pomysł Bobby’ego, muszę mu to przyznać. Spędziliśmy we Włoszech trochę czasu, których Bobby zawsze był wielkim miłośnikiem. Myślę, że nasza przyjaźń trochę rozpoczęła się od tego, że jestem Włoszką. Wielu członków mojej rodziny wciąż tam mieszka, a w ulubionym mieście Bobby’ego, czyli Rzymie, żyje moja mama.
Przyjaźnimy się już ponad 20 lat i od dawna rozmawialiśmy o zrobieniu czegoś wspólnie we Włoszech
Bobby wpadł na pomysł naszej podróży, zrobienia kilku odcinków w Rzymie i pokazania różnych perspektyw miejskiego życia, a potem przeniesienia się na wieś, którą moglibyśmy wspólnie odkrywać. Zdecydowaliśmy się odwiedzić Toskanię - wspomina uznana na całym świecie szefowa kuchni.
Oglądając program nie można się nudzić, przepełniony jest ciekawostkami oraz barwnymi historiami obrazującymi Rzym i Toskanię. Jednak nie tylko - cenieni kucharze edukują i opowiadają, ale także na nowo poznają uwielbiane przez siebie regiony. Dla przykładu - w pierwszym odcinku Giada opowiada o swojej miłości do pistacjowych klopsików, które serwowane są w jednej z rzymskich restauracji. Okazuje się, że przez wiele lat chciała odtworzyć ten przepis we własnej kuchni, jednak bez skutku. Ich sekret poznała dopiero podczas kręcenia programu.
- Możliwość współpracy z szefem kuchni była dla mnie prawdziwym darem. Miałam szansę w ten sposób opanować tworzenie tego dania do perfekcji. To było naprawdę fantastyczne, podobnie jak odwiedzenie fabryki lodów - stworzenie ich własnoręcznie, przyrządzenie własnych smaków i ich jedzenie. To coś, czego nie robiłam nigdy wcześniej - wyznała w rozmowie z nami restauratorka.
"Włoska podróż pełna smaków" niczym nie przypomina klasycznych i dobrze znanych formatów kulinarnych. Oglądający go widzowie mają szansę odkrywać kuchnię regionalną, poznać polecane przez światowej sławy kucharzy restauracje (i nie są to pięciogwiazdkowe lokale znajdujące się w turystycznych dzielnicach, a lokalne knajpki pełne autentycznego włoskiego klimatu), a przy okazji dowiedzieć się wiele o prowadzących. W tym programie są nie tylko ekspertami, a także ciekawymi nowych smaków odkrywcami.
Włoska kuchnia - dlaczego cały świat ją kocha?
Nie da się ukryć, że włoska kuchnia stanowi pewnego rodzaju fenomen. Co sprawia, że kochają ją ludzie z każdego zakątku globu?
- Myślę, że to serca ludzi, którzy tworzą to jedzenie. Włosi mają tyle pasji do swojego jedzenia i ziemi, są otwarci i chętnie dzielą tym z każdym, kto będzie chciał ich wysłuchać. Myślę, że to sprawia, że Włochy są tak uwielbiane i ta kuchnia. To nastawienie ludzi. Wiesz, jest wiele wspaniałego jedzenia w różnych krajach, ale ludzie tam nie dzielą się nim tak chętnie. To ciepło, pasja i otwartość na otworzenie swoich domów i kultury na innych. Właśnie to jest tak wyjątkowe - stwierdziła Giada.
Co w takim razie wyróżnia kuchnie toskańską, która była głównym celem drugiej części włoskiej podróży Giady i Bobby’ego?
- Ta kuchnia jest trochę trudniejsza niż ta, którą znajdziemy na południu. Jest na pewno bogatsza. Mięso na północy jest niesamowite, jeśli je jesz to musisz spróbować ich grilowanego mięsa. Jest naprawdę fantastyczne, szczególnie w połączeniu z kieliszkiem czerwonego wina. Nic nie smakuje w ten sposób, myślę że mięso i wino w Toskanii naprawdę się wyróżniają. Dodatkowo mięsa nie trzeba za bardzo przyprawiać bo samo w sobie jest już wspaniałe - opowiedziała nam restauratorka. Specjalnie dla naszych widzów poprosiliśmy Giadę o zdradzenie swojego przepisu na włoskie danie. Sprawdź jej sposób na łatwy w przygotowaniu makaron.
Włoski przepis Giady na szybkie cytrynowe spaghetti:
- Ugotuj makaron, może to być spaghetti, a może to być inny makaron, który lubisz.
- W międzyczasie zrób "dressing" z soku z cytryny, skórki z cytryny, parmezanu, oliwy z oliwek, możesz dodać też czosnek jeśli lubisz lub bazylię.
- Mieszankę umieść w dużej misce czy garnku i wrzuć do niej gorący makaron, szybko połącz wszystkie składniki i pyszne danie lub dodatek do mięsa czy ryby gotowy!
"Włoska podróż pełna smaków" - gdzie oglądać?
"Włoska podróż pełna smaków" - produkcja discovery+ Originals jest dostępna od 4 stycznia tylko w serwisie player.pl w kolekcji discovery+. Odcinki znajdziesz pod tym adresem.
Zobacz więcej:
- Tłusty poniedziałek Ani Starmach. Wypróbuj nieoczywiste przepisy na hiszpańskie pączki, churrosy i profiteroles
- Dzień Spaghetti! Poznaj włoskie przepisy Matteo Brunettiego
- Placki są dobre na wszystko! Poznaj proste przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Pola Namysł