Dania kuchni włoskiej na lato. Poznaj sprawdzone przepisy Cristiny Catese

Kochasz kuchnię włoską? Przygotuj dania idealne na lato według przepisów Cristiny Catese. Zobacz, jak łatwo jest zrobić pyszne focaccine, krem z bakłażanów i krem z awokado.

Focaccine

Składniki na 12 sztuk focaccine:

  • 250 g mąki typu 00
    • 130 ml wody
      • 20 ml oleju
        • 4 g suchych drożdży
          • 1 łyżeczka soli

            Składniki wypełnienia focaccine:

            • szynka, ser, albo salami i ser
              • łosoś, ricotta
                • rukola,
                  • pomidory
                    • ser Parmigiano

                      Sposób przygotowania focaccine:

                      Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy całość i przekładamy ciasto na blat roboczy, zagniatamy rękoma. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy koła o średnicy 10 cm – w ten sposób otrzymamy około 12 focaccine. Przekładamy na patelnię z nieprzywierającym dnem i smażymy ok. 4 minuty z każdej strony.

                      Dzień Dobry TVN

                      Krem z bakłażanów

                      Składniki na krem z bakłażanów:

                      • 2 bakłażany
                        • 1 ząbek czosnku
                          • 2 łyżeczki sera feta
                            • 30 ml oliwy z oliwek extra vergine
                              • bazylia
                                • sól i pieprz

                                  Sposób przygotowania kremu z bakłażanów:

                                  Bakłażany myjemy i kroimy je wzdłuż na dwie części. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 30 minut. Po upieczeniu, za pomocą łyżeczki, wyjmujemy pulpę z bakłażana i przekładamy ją na sitko w celu odsączenia nadmiaru wody. Następnie w kielichu blendera miksujemy odsączoną pulpę z bakłażana, ser feta, czosnek, bazylię, sól, pieprz i oliwę, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy krem odstawiamy na 1 godzinę.

                                  Krem z awokado z limonką

                                  Składniki na krem z awokado:

                                  • 500 g awokado
                                    • 200 g ogórka
                                      • 300 g cukru
                                        • sok z 2 limonek
                                          • woda
                                            • odrobina czarnuszki

                                              Sposób przygotowania kremu z awokado:

                                              Oczyszczone awokado blendujemy z ogórkiem, sokiem z limonki, wodą i cukrem. Krem podajemy ze skórką limonki i odrobiną czarnuszki.

                                              Dzień Dobry TVN

                                              Zobacz też:

                                              Pomysły na rybę według Sebastiana Olmy – 4 sposoby na pyszny obiad

                                              Pomysły na fasolkę szparagową. Sprawdź przepisy Jaśka Kuronia

                                              Najlepsze dania na grilla w domu. Przepisy finalisty MasterChefa zachwycą każdego

                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                              Autor: Jola Marat

                                              Źródło: Cristina Catese

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości