Beza Pavlova - przepis Ani Starmach
Składniki na bezę:
- 300 g drobnego cukru do wypieków,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta soli,
- 6 białek.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 400 ml śmietanki 36 proc.,
- 2 łyżki cukru pudru,
- ziarenka z laski wanilii,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 250 g serka mascarpone.
Do wyboru: kisiel wiśniowy lub lemon curd
Składniki na kisiel wiśniowy:
- 300 g mrożonych wiśni,
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki cukru.
Składniki na lemon curd:
- 2 jajka,
- 2 cytryny,
- 50 g masła,
- 50 g cukru.
Przygotowanie bezy Pavlova:
- Beza: Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, sok z cytryny, sól i mąkę ziemniaczaną. Bezę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj z piany okrąg. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C, ale po kilku minutach zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz przez ok. 90 min. Studź w uchylonym piekarniku. Śmietankę ubij z mascarpone, cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Ostudzoną bezę pokryj kremem śmietanowym, dodaj kisiel wiśniowy lub lemon curd.
- Kisiel wiśniowy: wiśnie przełóż do rondla razem z 2 łyżkami cukru, podgrzewaj aż puszczą sok, wtedy odlej odrobinę soku do szklanki, dodaj do niego mąkę ziemniaczaną, sok przelej do wiśni, wymieszaj i podgrzewaj aż całość zgęstnieje. Wiśniowy kisiel ostudź.
- Lemon curd: aby przygotować krem, zetrzyj skórkę z 2 cytryn, a ze wszystkich wyciśnij sok, przelej go przez sitko do rondelka. Do soku dodaj jajka i cukier, całość wymieszaj rózgą. Krem podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy krem będzie ciepły, dodaj połowę masła i nie przestawaj mieszać. Gdy masa się zagotuje, ściągnij rondelek z ognia, dodaj pozostałe masło, wymieszaj, ostudź.
Bartosz Krupa / East News
Sylwester
Horoskop na święta i sylwestra
Zaszalej z paznokciami na święta i sylwestra
Magda Pieczonka o makijażu na sylwestra
Pomyśl o zwierzętach, odpuść sobie fajerwerki
Jak tanio i modnie ubrać się na sylwestra?
Beziki idealne - przepis Ani Starmach
Składniki:
- 280 g drobnego cukru,
- 4 białka,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta soli..
Przygotowanie:
- Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, sól.
- Pianę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką „gwiazdką”, na blasze z papierem do pieczenia formuj malutkie beziki, wstaw na ok. 40 min. do piekarnika nagrzanego do 140 st. C.
Bartosz Krupa / East News
Zobacz także:
- Z jakimi przekąskami wejść w nowy rok? Sylwestrowa kuchnia Piotra Kucharskiego
- Sylwestrowe przekąski - proste przepisy dla każdego
- Sylwestrowe wege menu. Najlepsze przepisy Beaty Kartowicz
Autor: Iza Dorf
Źródło: Ania Starmach
podziel się: