Beza Pavlova - doskonały deser na Sylwestra. Pyszny przepis Ani Starmach

Jak upiec perfekcyjną bezę?
Smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa i delikatna w środku – taka jest właśnie beza. Doskonale sprawdza się nie tylko jako tort urodzinowy, ale również tort na Sylwestra. Jak przygotować bezę Pavlova pokazała w kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach.

Beza Pavlova - przepis Ani Starmach

Składniki na bezę:

  • 300 g drobnego cukru do wypieków,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • 6 białek.

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 400 ml śmietanki 36 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 250 g serka mascarpone.

Do wyboru: kisiel wiśniowy lub lemon curd

Składniki na kisiel wiśniowy:

  • 300 g mrożonych wiśni,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki cukru.

Składniki na lemon curd:

  • 2 jajka,
  • 2 cytryny,
  • 50 g masła,
  • 50 g cukru.

Przygotowanie bezy Pavlova:

  1. Beza: Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, sok z cytryny, sól i mąkę ziemniaczaną. Bezę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj z piany okrąg. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C, ale po kilku minutach zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz przez ok. 90 min. Studź w uchylonym piekarniku. Śmietankę ubij z mascarpone, cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Ostudzoną bezę pokryj kremem śmietanowym, dodaj kisiel wiśniowy lub lemon curd.
  2. Kisiel wiśniowy: wiśnie przełóż do rondla razem z 2 łyżkami cukru, podgrzewaj aż puszczą sok, wtedy odlej odrobinę soku do szklanki, dodaj do niego mąkę ziemniaczaną, sok przelej do wiśni, wymieszaj i podgrzewaj aż całość zgęstnieje. Wiśniowy kisiel ostudź.
  3. Lemon curd: aby przygotować krem, zetrzyj skórkę z 2 cytryn, a ze wszystkich wyciśnij sok, przelej go przez sitko do rondelka. Do soku dodaj jajka i cukier, całość wymieszaj rózgą. Krem podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy krem będzie ciepły, dodaj połowę masła i nie przestawaj mieszać. Gdy masa się zagotuje, ściągnij rondelek z ognia, dodaj pozostałe masło, wymieszaj, ostudź.

Bartosz Krupa / East News

Sylwester

IMG_3064
Horoskop na święta i sylwestra
Horoskop na święta i sylwestra
Zaszalej z paznokciami na święta i sylwestra
Zaszalej z paznokciami na święta i sylwestra
Magda Pieczonka o makijażu na sylwestra
Magda Pieczonka o makijażu na sylwestra
Pomyśl o zwierzętach, odpuść sobie fajerwerki
Pomyśl o zwierzętach, odpuść sobie fajerwerki
Jak tanio i modnie ubrać się na sylwestra?
Jak tanio i modnie ubrać się na sylwestra?

Beziki idealne - przepis Ani Starmach

Składniki:

  • 280 g drobnego cukru,
  • 4 białka,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta soli..

Przygotowanie:

  1. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, sól.
  2. Pianę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką „gwiazdką”, na blasze z papierem do pieczenia formuj malutkie beziki, wstaw na ok. 40 min. do piekarnika nagrzanego do 140 st. C.

Bartosz Krupa / East News

Kartki noworoczne
Kartki noworoczne

Zobacz także:

Autor: Iza Dorf

Źródło: Ania Starmach

podziel się:

Pozostałe wiadomości