Przepisy kulinarne

Beza Pavlova – dokonały deser na Sylwestra. Przepis Ani Starmach

Przepisy kulinarne

Beza Pavlova – dokonały deser na Sylwestra. Przepis Ani Starmach

Smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa i delikatna w środku – taka jest właśnie beza. Doskonale sprawdza się nie tylko jako tort urodzinowy, ale również tort na Sylwestra. Jak przygotować bezę Pavlova pokazała w kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach.

Beza Pavlova

Składniki:

Beza:

  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 6 białek

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki 36 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z laski wanilii
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g serka mascarpone

Do wyboru:

kisiel wiśniowy/lemon curd

Krem wiśniowy:

  • 300 g mrożonych wiśni
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru

Lemon curd:

  • 2 jajka
  • 2 cytryny
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Przygotowanie:

Beza: Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, sok z cytryny, sól i mąkę ziemniaczaną. Bezę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj z piany okrąg. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C, ale po kilku minutach zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz przez ok. 90 min. Studź w uchylonym piekarniku. Śmietankę ubij z mascarpone, cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Ostudzoną bezę pokryj kremem śmietanowym, dodaj kisiel wiśniowy lub lemon curd.

Kisiel wiśniowy: wiśnie przełóż do rondla razem z 2 łyżkami cukru, podgrzewaj aż puszczą sok, wtedy odlej odrobinę soku do szklanki, dodaj do niego mąkę ziemniaczaną, sok przelej do wiśni, wymieszaj i podgrzewaj aż całość zgęstnieje. Wiśniowy kisiel ostudź.

Lemon curd: aby przygotować krem, zetrzyj skórkę z 2 cytryn, a ze wszystkich wyciśnij sok, przelej go przez sitko do rondelka. Do soku dodaj jajka i cukier, całość wymieszaj rózgą. Krem podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy krem będzie ciepły, dodaj połowę masła i nie przestawaj mieszać. Gdy masa się zagotuje, ściągnij rondelek z ognia, dodaj pozostałe masło, wymieszaj, ostudź.


Beza Pavlova kuchnia Anna Starmach przepis

Bartosz Krupa / East News

>>> Zobacz także:

Beziki idealne

Składniki:

  • 280 g drobnego cukru
  • 4 białka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, sól. Pianę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką „gwiazdką”, na blasze z papierem do pieczenia formuj malutkie beziki, wstaw na ok. 40 min. do piekarnika nagrzanego do 140 st. C.


Bezy kuchnia przepis Anna Starmach

Bartosz Krupa / East News

Co sądzisz o tym artykule?
66
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
30.12.2019
kasia_kasia_magusiak
Dwa razy Serek mascarpone do tego kremu? Czyli 500g?