Przepis na mini burgery z pieczonym kalafiorem/sosem z pieczonej papryki i hummusem
Składniki:
- 2 kg mąki
- 1 l mleka
- 1 kostka masła
- 7 jajek
- 400 g cukru
- 20 g soli
- kilka liści sałaty rzymskiej
- awokado
- sok z cytryny
- kilka różyczek ugotowanego kalafiora
- masło
- sól
- cukier
- 50 ml białego octu winnego
- wykałaczki
- pasta z papryki
- 3 czerwone papryki, 1 marchewka, 2 ząbki czosnku, 1 mała cebula, białe wino)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki kroimy w mała kostkę i podsmażany na maśle, następnie zalewany białym winem i odrobiną wody, gotujemy na małym ogniu aż marchew będzie miękka, całość blendujemy na gładką masę, doprawiamy solą, cukrem i octem winnym)
Składniki:
- cieciorka w puszce,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki pasty tahini,
- prażone pestki dyni,
- kmin rzymski,
- cukier,
- sól,
- sok z cytryny
Przygotowanie całości:
- Wszystkie składniki na hummus wrzucamy do wysokiego naczynia i blendujemy, można ewentualnie podlać wodą z cieciorki do uzyskania gładkiej masy.
- Ugotowany kalafior padsmażamy na maśle i solimy.
- Część dolną bułki smarujemy wcześniej rozgniecionym avocado, kładziemy poszarpaną sałatę rzymską, hummus, kalafior, drugą część bułki smarujemy pastą z papryki i zamykamy, przekuwając wykałaczką.
Sałatka z kaszy gryczanej, brokułem, pieczoną dynią i kozim serem
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej
- świeży szpinak
- 1 cukinia
- kilka różyczek ugotowanego brokułu
- 100 g upieczonej dyni
- 1 czerwona cebula
- owoce granatu
- 50 ml białego wina
- 2 łyżki masła
- kozi ser
Przygotowanie:
- Na patelnie z oliwą wrzucamy cebulę, cukinię, brokuł, podsmażamy, podlewamy białym winem, czekamy aż alkohol odparuje, dodajemy dwie łyżki masła, szpinak, wcześniej upieczona dynie i kaszę gryczaną, doprawiamy solą i cukrem.
- Nakładamy na głęboki talerz, na górę kruszymy kozi ser i posypujemy granatem.
Przepis - bagietka z camembertem z miodem i konfiturą z rabarbaru
Składniki:
- 1 bagietka
- 1 ser camembert
- 2 łyżki miodu
- prażone orzechy włoskie
- konfitura z rabarbaru
Przygotowanie:
- Bagietkę kroimy w paski, nakładamy na nią kilka plastrów pokrojonego w paski camembertu, polewamy delikatnie miodem.
- Bagietkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika lub opiekacza 190 stopni Celcjusza/ 7-8 minut, aż ser zacznie się rozpuszczać i z góry zarumieni.
- Wyciągamy, wykładamy na talerz, posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi, jedząc maczamy w konfiturze.
Sylwestrowe pomidory z mozzarellą, pesto z rukoli i bazylii
Składniki:
- 2 pomidory
- kulka mozzarelli
- kilkanaście liści bazylii
- szczypta suszonego oregano
- 1 szklanka oliwa z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz
- rukola
- garść świeżej bazylii
- 1 garść słoneczniku prażonego
- 50 g startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- Pesto z rukoli z bazylią
Przygotowanie:
- Do wysokiego naczynia wrzucamy rukolę, słonecznik, czosnek, bazylię i pół szklanki oliwy, blendujemy, na koniec już mieszając łyżką dodajemy resztę oliwy, starty wcześniej parmezan i sól, delikatnie mieszamy.
- Pomidory kroimy w plasterki, mozzarellę wyciągamy z zalewy i kroimy na cienkie plastry, układamy na talerzu na przemian, polewamy pesto z rukoli i ozdabiamy świeżą bazylią, delikatnie solimy i pieprzymy najlepiej pieprzem z młynka.
Kostki czekoladowe z solonym karmelem
Składniki:
- 180 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady 50%
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
- W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego, przestudzić.
- W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii, cukier, wymieszać. Dodać przestudzony do temperatury pokojowej sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną.
- Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia się składników.
- Masę czekoladową przelać do formy o wymiarach 28 x 18 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 25 - 30 minut. Patyczek włożony do ciasta może być mokry, oblepiony ciastem, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta. Wyjąć, wystudzić w temperaturze pokojowej przez noc.
Przepis na solony karmel
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki wody
- 120 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 30 g masła
- duża szczypta soli
Przygotowanie:
- Do małego garnuszka wsypać cukier, dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, gotować do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszać) aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowozłoty.
- Ściągnąć z palnika i ostrożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Dodać masło i sól. Wymieszać do połączenia. Postawić w powrotem na palnik i pogotować około 1 minuty, mieszając.
- Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia pilnując, by nie stężał zbyt mocno przed polaniem ciasta.
Dodatkowo:
- płatki soli morskiej
Na wystudzone brownie, jeszcze w formie, przelać sos karmelowy, wyrównać. Posypać płatkami soli. Odstawić do lodówki na 1 godzinę, ciasto będzie się lepiej kroiło. Wyjąć, pokroić na kwadraty.
Zobacz także inne wege propozycje na sylwestra:
- Wegeburgery z przepisów Sebastiana Olmy
- Wege hot dogi, frytki z batatów z sosami i birramisu
- Burrito wegetariańskie
- Wegetariańskie kotlety warzywne
- Przepis na wegańskiego "kurczaka" z mąki
- Wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla
- Wege mielone a'la wieprzowe podane na trzy sposoby według przepisu Tomasza Jakubiaka
Źródło zdjęcia głównego: Kseniya Ovchinnikova/GettyImages
podziel się: