Burrito wegetariańskie nie różni się zbytnio od wege burrito - również nie zawiera produktów odzwierzęcych

Burito wegetariańskie
Fot. Nataliya Arzamasova/Getty Images
Burrito to potrawa pochodząca z Meksyku. Mimo że często występuje w odmianach z mięsem, można spotkać również wegetariańskie burrito. Jeśli chcemy przyrządzić burrito wegetariańskie, przepis na nie jest niezwykle łatwy do wykonania nawet przez kuchennego laika.

Na początku warto odpowiedzieć na pytanie, czym jest burrito. Burrito to potrawa wywodząca się z Meksyku, choć w Meksyku, poza północną częścią kraju, nie jest zbyt popularne. Fasola, ryż lub mięso wchodzą w skład farszu burrito, a tortilla je owijająca pomaga utrzymać odpowiednią temperaturę jedzenia. Jeśli chcemy poznawać dania meksykańskie, burrito będzie świetne na początek.

Historia burrito

Burrito powstało już na początku XX wieku w meksykańskim stanie Chihuahua. Zawijanie jedzenia w tortillę miało pomóc zachować jedzeniu ciepło. Jest to tradycyjna potrawa w Ciudad Juarez, czyli mieście, w którym powstało, i można je tam kupić w każdej restauracji. Jego nazwa tłumaczona jest jako ‘osiołek’ od hiszpańskiego ‘burro’, czyli osioł.

Rodzaje burrito

Danie to występuje w różnych odmianach. Najpopularniejsze jest burrito meksykańskie oraz burrito amerykańskie. Meksykańskie burrito różni się od swojego sąsiada zza miedzy przede wszystkim ilością składników, jest także mniejsze. Innym rodzajem jest burrito w czerwonym sosie chilli, podawane zwykle na talerzu i jedzone za pomocą sztućców. Odmiana ze stopionym serem nazywana jest burrito suizo. W Stanach Zjednoczonych niektóre miasta mają swoje rodzaje burrito. Jednym z najbardziej znanych jest San Francisco burrito.

Jak zrobić burrito?

Domowe burrito może być równie smaczne, jak to przygotowywane w restauracji, a nawet jeszcze lepsze! Przygotowanie jest stosunkowo proste, a sposób wykonania zależy od naszych preferencji smakowych lub dostępności składników. Możemy przyrządzić burrito z mięsem, np. burrito z kurczakiem, burrito z wołowiną czy burrito z mięsem mielonym. Jednak jeśli nie jadamy mięsa, możemy wybrać burrito wegetariańskie lub wegańskie, burrito z ryżem i wiele innych odmian. Popularne jest również burrito z mięsem mielonym i fasolą. Tak więc nie ma jednego, uniwersalnego przepisu na burrito. Regułą jest, że składniki farszu są zazwyczaj obsmażane i duszone lub tylko duszone.

Przepis na wegetariańskie burrito

Ponieważ nie występują tu żadne składniki odzwierzęce, również w tortilli, jest to również przepis na wegańskie burrito , nazywane także wege burrito .

Składniki:

· 4 ząbki czosnku,

· 1 duża cebula,

· 1 łyżka oleju,

· 1 czerwona papryka,

· 1 średni pomidor,

· 1 mała cukinia,

· 1 puszka czerwonej fasoli,

· 1 puszka kukurydzy,

· 1 łyżka papryki słodkiej,

· ⅓ łyżeczki papryki ostrej,

· 1 łyżeczka kurkumy,

· szczypta kardamonu (opcjonalnie),

· 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

· ⅓ szklanki wody,

· sól, pieprz do smaku,

· pieprz cayenne (jeśli ktoś lubi ostre dania),

· ciasto na burrito: 4 tortille (najlepiej pełnoziarniste), jeśli nie chcemy robić sami, możemy skorzystać z gotowego ciasta na burrito

Wykonanie:

Farsz:

1. Kroimy w drobną kostkę warzywa - czosnek, cebulę, paprykę, cukinię i pomidory

2. Na rozgrzaną olejem patelnię wrzucamy czosnek, cebulę i podsmażamy ok. 5 minut.

3. Dodajemy warzywa, fasolę, kukurydzę i przyprawy i smażymy dalej przez około 20 minut.

4. Przed samym końcem smażenia dolewamy wodę i dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość doprawiamy przyprawami - solą, pieprzem czarnym i cayenne.

Jak zawijać burrito?

Największym problemem podczas przygotowania burrito może być zawijanie. Naleśniki burrito, placki do burrito, każdy nazywa je po swojemu, jednak chodzi o jedno – tortillę. Tortillę kładziemy na talerzu, następnie układamy na niej farsz, zostawiając puste brzegi. Przeciwległe boki składamy do siebie tak, aby się stykały, następnie zwijamy burrito od dołu do góry.

Inną metodą jest ułożenie farszu na środku, a następnie delikatne złożenie boków, tak żeby nic nam nie uciekło, i zwijanie od dołu do góry. Dobre zwijanie burrito wymaga wprawy, dlatego nie należy się zrażać, jeśli na początku nam nie wyjdzie. Istotna jest też ilość farszu – im więcej go nałożymy, tym trudniej będzie nam zwinąć tortillę.

Po zawinięciu nasze burrito wegańskie układamy na suchej patelni zawinięciem do spodu, aby nam się nie rozłożyło.

Wegetariańskie burrito nie tylko dla wegetarian

Burrito wegetariańskie jest świetną alternatywą dla niezdrowych fast-foodów. Jeśli mamy ochotę na smaczne, pożywne i bezmięsne danie, wege burrito idealnie spełni nasze wymagania.Co ciekawe, burrito wege dzięki obecności fasoli dostarczy nam również niezbędnego białka.

Zobacz film: Kuchnia meksykańska. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości