Materiał promocyjny

Wege hot dogi, frytki z batatów z sosami i birramisu - przekąski dla kibiców na Euro 2020. Przepisy Martyny Chomackiej

Przekąski dla prawdziwych kibiców
W poniedziałek 14 czerwca Polacy zagrają pierwszy mecz podczas Euro 2020. Najwyższy czas przygotować przekąski na tę okazję. Sprawdź, co poleca Martyna Chomacka.

Wege hot dogi z letnimi piklami, remuladą i kiełbaskami

Składniki na wege hot dogi z letnimi piklami, remuladą i kiełbaskami:

  • 3 bułki do hot dogów otwartych lub subów
    • 3 kiełbaski Go Vege
      • 3 łyżki majonezu
        • łyżka musztardy dijon
          • łyżeczka miodu
            • łyżeczka octu jabłkowego
              • 3 szczypty przyprawy curry
                • 3 posiekane korniszony
                  • pęczek rzodkiewki
                    • por (tylko jego biała część)
                      • świeży koperek
                        • 100 ml dowolnego octu do piklowania
                          • 2 łyżki cukru
                            • sól/pieprz do smaku

                              Jak przygotować wege hot dogi z letnimi piklami, remuladą i kiełbaskami:

                              W miseczce łączymy składniki na remuladę: majonez, musztardę, miód, ocet, curry, koperek i posiekane

                              W małym garnku łączymy ze sobą 200 ml wody, 100 ml octu jabłkowego, 2 łyżki cukru i pół łyżki soli.

                              Frytki z batatów z trzema różnymi sosami (chimichurri, majonezem chipotle i sosem z pieczonego czosnku i ziół)

                              Składniki na frytki z batatów:

                              • 3 duże bataty
                                • majonez
                                  • 2 pęczki pietruszki
                                    • pęczek oregano
                                      • pęczek kolendry
                                        • 4 ząbki czosnku
                                          • zielone chilli
                                            • cebula szalotka
                                              • oliwa z oliwek
                                                • sok z jednej cytryny
                                                  • jogurt naturalny
                                                    • miód
                                                      • musztarda dijon
                                                        • papryka wędzona
                                                          • sos sriracha
                                                            • czerwona papryka sól/pieprz

                                                              Orzechowy sos satay:

                                                              • 3 łyżki kremu z orzechów ziemnych Go Vege
                                                                • 100 ml mleka roślinnego, najlepiej ryżowego
                                                                  • sok z całej limonki
                                                                    • łyżka sosu sojowego
                                                                      • łyżka sosu rybnego
                                                                        • pół łyżeczki miodu
                                                                          • pół łyżeczki sosu Sriracha

                                                                            Sos chimichurri:

                                                                            • 2 pęczki pietruszki
                                                                              • pęczek kolendry
                                                                                • pęczek oregano
                                                                                  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
                                                                                    • sok z cytryny
                                                                                      • 2 ząbki pieczonego czosnku
                                                                                        • sól i pieprz

                                                                                          Sos jogurtowo-czosnkowy z delikatną nutą ziół:

                                                                                          • 4 łyżki gęstego jogurtu
                                                                                            • łyżka majonezu
                                                                                              • 3 ząbki pieczonego czosnku
                                                                                                • łyżeczka miodu
                                                                                                  • łyżeczka musztardy dijon
                                                                                                    • sok z połowy cytryny
                                                                                                      • sól i pieprz
                                                                                                        • garść ulubionych posiekanych ziół

                                                                                                          Jak przygotować frytki z batatów:

                                                                                                          Bataty dokładnie myjemy, ale nie obieramy ich. Kroimy je w średnio grube frytki. Nie mogą być zbyt cienkie, ponieważ batat dochodzi dużo szybciej niż zwykły ziemniak i chcemy, aby w środku był mięciutki, a na zewnątrz chrupki. Zazwyczaj wystarczy im 6-8 minut smażenia. Bataty wrzucamy na gorący tłuszcz, a następnie odsączamy na ręcznikach papierowych. Doprawiamy solą i odstawiamy na bok. Podajemy z przygotowanymi wcześniej sosami.

                                                                                                          Orzechowy sos satay: składniki łączymy ze sobą w rondelku, podgrzewając. Nie ma potrzeby doprowadzania naszego sosu do wrzenia. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy więcej mleka roślinnego.

                                                                                                          Sos chimichurri: wszystko blendujemy, pozostawiając wyczuwalne kawałki składników. Doprawiamy do smaku i odstawiamy na bok. Lepiej jest zrobić więcej sosu chimichurri i odstawić go na bok, ponieważ możemy przechowywać go w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce nawet do dwóch tygodni.

                                                                                                          Sos jogurtowo-czosnkowy z delikatną nutą ziół: wszystko mieszamy i gotowe.

                                                                                                          Birramisu

                                                                                                          Składniki na birramisu:

                                                                                                          • 500 gramów mascarpone
                                                                                                            • opakowanie biszkoptów typu lady fingers
                                                                                                              • 300 ml ciemnego piwa typu Stout (np. Guinness)
                                                                                                                • 5 żółtek
                                                                                                                  • 5 łyżki cukru pudru
                                                                                                                    • 2 łyżki gorzkiego kakao
                                                                                                                      • potrójne espresso

                                                                                                                        Jak przygotować birramisu:

                                                                                                                        Do miksera wrzucamy 5 żółtek oraz 5 łyżek cukru. Ubijamy etapowo na bardzo gęstą, puszystą i jasną pianę. Po kilku minutach, gdy żółtka są gotowe, zaczynamy dodawać etapowo ser mascarpone. Obroty zmniejszamy

                                                                                                                        Przygotowujemy 4 szklanki lub jeden, większy, szklany pojemnik. Na sam dół naczynia idzie warstwa zamoczonych w ponczu biszkoptów.

                                                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                        Zobacz też:

                                                                                                                        Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

                                                                                                                        Smaczne i zdrowe dania z polskich składników. Pomysły dietetyka na cały dzień

                                                                                                                        Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy

                                                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                        Autor: Mateusz Łysiak

                                                                                                                        Źródło: Martyna Chomacka

                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                        Pozostałe wiadomości