Materiał promocyjny

Wege hot dogi, frytki z batatów z sosami i birramisu - przekąski dla kibiców na Euro 2020. Przepisy Martyny Chomackiej

Przekąski dla prawdziwych kibiców
W poniedziałek 14 czerwca Polacy zagrają pierwszy mecz podczas Euro 2020. Najwyższy czas przygotować przekąski na tę okazję. Sprawdź, co poleca Martyna Chomacka.

Wege hot dogi z letnimi piklami, remuladą i kiełbaskami

Składniki na wege hot dogi z letnimi piklami, remuladą i kiełbaskami:

  • 3 bułki do hot dogów otwartych lub subów
  • 3 kiełbaski Go Vege
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżka musztardy dijon
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • 3 szczypty przyprawy curry
  • 3 posiekane korniszony
  • pęczek rzodkiewki
  • por (tylko jego biała część)
  • świeży koperek
  • 100 ml dowolnego octu do piklowania
  • 2 łyżki cukru
  • sól/pieprz do smaku

Jak przygotować wege hot dogi z letnimi piklami, remuladą i kiełbaskami:

W miseczce łączymy składniki na remuladę: majonez, musztardę, miód, ocet, curry, koperek i posiekane

W małym garnku łączymy ze sobą 200 ml wody, 100 ml octu jabłkowego, 2 łyżki cukru i pół łyżki soli.

Frytki z batatów z trzema różnymi sosami (chimichurri, majonezem chipotle i sosem z pieczonego czosnku i ziół)

Składniki na frytki z batatów:

  • 3 duże bataty
  • majonez
  • 2 pęczki pietruszki
  • pęczek oregano
  • pęczek kolendry
  • 4 ząbki czosnku
  • zielone chilli
  • cebula szalotka
  • oliwa z oliwek
  • sok z jednej cytryny
  • jogurt naturalny
  • miód
  • musztarda dijon
  • papryka wędzona
  • sos sriracha
  • czerwona papryka sól/pieprz

Orzechowy sos satay:

  • 3 łyżki kremu z orzechów ziemnych Go Vege
  • 100 ml mleka roślinnego, najlepiej ryżowego
  • sok z całej limonki
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego
  • pół łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki sosu Sriracha

Sos chimichurri:

  • 2 pęczki pietruszki
  • pęczek kolendry
  • pęczek oregano
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki pieczonego czosnku
  • sól i pieprz

Sos jogurtowo-czosnkowy z delikatną nutą ziół:

  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • łyżka majonezu
  • 3 ząbki pieczonego czosnku
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy dijon
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • garść ulubionych posiekanych ziół

Jak przygotować frytki z batatów:

Bataty dokładnie myjemy, ale nie obieramy ich. Kroimy je w średnio grube frytki. Nie mogą być zbyt cienkie, ponieważ batat dochodzi dużo szybciej niż zwykły ziemniak i chcemy, aby w środku był mięciutki, a na zewnątrz chrupki. Zazwyczaj wystarczy im 6-8 minut smażenia. Bataty wrzucamy na gorący tłuszcz, a następnie odsączamy na ręcznikach papierowych. Doprawiamy solą i odstawiamy na bok. Podajemy z przygotowanymi wcześniej sosami.

Orzechowy sos satay: składniki łączymy ze sobą w rondelku, podgrzewając. Nie ma potrzeby doprowadzania naszego sosu do wrzenia. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy więcej mleka roślinnego.

Sos chimichurri: wszystko blendujemy, pozostawiając wyczuwalne kawałki składników. Doprawiamy do smaku i odstawiamy na bok. Lepiej jest zrobić więcej sosu chimichurri i odstawić go na bok, ponieważ możemy przechowywać go w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Sos jogurtowo-czosnkowy z delikatną nutą ziół: wszystko mieszamy i gotowe.

Birramisu

Składniki na birramisu:

  • 500 gramów mascarpone
  • opakowanie biszkoptów typu lady fingers
  • 300 ml ciemnego piwa typu Stout (np. Guinness)
  • 5 żółtek
  • 5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • potrójne espresso

Jak przygotować birramisu:

Do miksera wrzucamy 5 żółtek oraz 5 łyżek cukru. Ubijamy etapowo na bardzo gęstą, puszystą i jasną pianę. Po kilku minutach, gdy żółtka są gotowe, zaczynamy dodawać etapowo ser mascarpone. Obroty zmniejszamy

Przygotowujemy 4 szklanki lub jeden, większy, szklany pojemnik. Na sam dół naczynia idzie warstwa zamoczonych w ponczu biszkoptów.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

Smaczne i zdrowe dania z polskich składników. Pomysły dietetyka na cały dzień

Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Mateusz Łysiak

Źródło: Martyna Chomacka

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!