Wege hot dogi z letnimi piklami, remuladą i kiełbaskami
Składniki na wege hot dogi z letnimi piklami, remuladą i kiełbaskami:
- 3 bułki do hot dogów otwartych lub subów
- 3 kiełbaski Go Vege
- 3 łyżki majonezu
- łyżka musztardy dijon
- łyżeczka miodu
- łyżeczka octu jabłkowego
- 3 szczypty przyprawy curry
- 3 posiekane korniszony
- pęczek rzodkiewki
- por (tylko jego biała część)
- świeży koperek
- 100 ml dowolnego octu do piklowania
- 2 łyżki cukru
- sól/pieprz do smaku
Jak przygotować wege hot dogi z letnimi piklami, remuladą i kiełbaskami:
W miseczce łączymy składniki na remuladę: majonez, musztardę, miód, ocet, curry, koperek i posiekane
W małym garnku łączymy ze sobą 200 ml wody, 100 ml octu jabłkowego, 2 łyżki cukru i pół łyżki soli.
Frytki z batatów z trzema różnymi sosami (chimichurri, majonezem chipotle i sosem z pieczonego czosnku i ziół)
Składniki na frytki z batatów:
- 3 duże bataty
- majonez
- 2 pęczki pietruszki
- pęczek oregano
- pęczek kolendry
- 4 ząbki czosnku
- zielone chilli
- cebula szalotka
- oliwa z oliwek
- sok z jednej cytryny
- jogurt naturalny
- miód
- musztarda dijon
- papryka wędzona
- sos sriracha
- czerwona papryka sól/pieprz
Orzechowy sos satay:
- 3 łyżki kremu z orzechów ziemnych Go Vege
- 100 ml mleka roślinnego, najlepiej ryżowego
- sok z całej limonki
- łyżka sosu sojowego
- łyżka sosu rybnego
- pół łyżeczki miodu
- pół łyżeczki sosu Sriracha
Sos chimichurri:
- 2 pęczki pietruszki
- pęczek kolendry
- pęczek oregano
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- 2 ząbki pieczonego czosnku
- sól i pieprz
Sos jogurtowo-czosnkowy z delikatną nutą ziół:
- 4 łyżki gęstego jogurtu
- łyżka majonezu
- 3 ząbki pieczonego czosnku
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy dijon
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
- garść ulubionych posiekanych ziół
Jak przygotować frytki z batatów:
Bataty dokładnie myjemy, ale nie obieramy ich. Kroimy je w średnio grube frytki. Nie mogą być zbyt cienkie, ponieważ batat dochodzi dużo szybciej niż zwykły ziemniak i chcemy, aby w środku był mięciutki, a na zewnątrz chrupki. Zazwyczaj wystarczy im 6-8 minut smażenia. Bataty wrzucamy na gorący tłuszcz, a następnie odsączamy na ręcznikach papierowych. Doprawiamy solą i odstawiamy na bok. Podajemy z przygotowanymi wcześniej sosami.
Orzechowy sos satay: składniki łączymy ze sobą w rondelku, podgrzewając. Nie ma potrzeby doprowadzania naszego sosu do wrzenia. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy więcej mleka roślinnego.
Sos chimichurri: wszystko blendujemy, pozostawiając wyczuwalne kawałki składników. Doprawiamy do smaku i odstawiamy na bok. Lepiej jest zrobić więcej sosu chimichurri i odstawić go na bok, ponieważ możemy przechowywać go w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce nawet do dwóch tygodni.
Sos jogurtowo-czosnkowy z delikatną nutą ziół: wszystko mieszamy i gotowe.
Birramisu
Składniki na birramisu:
- 500 gramów mascarpone
- opakowanie biszkoptów typu lady fingers
- 300 ml ciemnego piwa typu Stout (np. Guinness)
- 5 żółtek
- 5 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- potrójne espresso
Jak przygotować birramisu:
Do miksera wrzucamy 5 żółtek oraz 5 łyżek cukru. Ubijamy etapowo na bardzo gęstą, puszystą i jasną pianę. Po kilku minutach, gdy żółtka są gotowe, zaczynamy dodawać etapowo ser mascarpone. Obroty zmniejszamy
Przygotowujemy 4 szklanki lub jeden, większy, szklany pojemnik. Na sam dół naczynia idzie warstwa zamoczonych w ponczu biszkoptów.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Smaczne i zdrowe dania z polskich składników. Pomysły dietetyka na cały dzień
Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Mateusz Łysiak
Źródło: Martyna Chomacka
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN