Nietypowe dania z grilla. W roli głównej owoce

owoce z grilla
jenifoto/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Podczas powszechnych latem plenerowych spotkań przy grillu na ruszt trafia już nie tylko kiełbasa czy karkówka. Coraz częściej fani grillowania sięgają po najróżniejsze produkty spożywcze. Eksperymenty na grillu mogą być okazją do nowych, ciekawych, kulinarnych doznań. Sprawdź proste, nietypowe przepisy na dania z grilla. Tym razem w roli głównej owoce.

Sezon grillowy trwa w najlepsze, a my już polecaliśmy oryginalne przepisy na dania z grilla, również te w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. Nie zapomnieliśmy też o marynatach i wielu innych propozycjach. Tym razem stawiamy na owoce, które doskonale nadają się na grilla. Są świetnym pomysłem na wprowadzenie różnorodności smaków w trakcie letnich spotkań przy ruszcie. Ich przygotowanie to w większości przypadków bardzo prosta sprawa. Choć słodkie i pyszne same w sobie, to doskonale komponują się ze słonymi, wytrwanymi dodatkami – np. mięsem, serem feta, tofu, sosem bbq.

Owoce z grilla: mango

Owoc mango przekroić na pół i nacinać miąższ w kratkę. Powierzchnię każdej połówki przypiekać na rozgrzanym ruszcie przez około 5 minut. Można je wcześniej posypać brązowym cukrem, lub skropić oliwą, sokiem z cytryny i szczyptą soli.

Owoce z grilla: arbuz

Arbuza pokroić w niewielkie w plastry. Można je posmarować miodem lub oliwą z dodatkiem soli i ziół. Następnie grillować z każdej strony po około 5 minut, lub do pojawienia się brązowych pasków z rusztu. Dobrze smakuje zarówno solo, jak i w połączeniu z serem feta, oliwkami i sokiem z limonki.

Owoce z grilla: truskawki, jagody, borówki, jeżyny

Wszystkie wyżej wymienione owoce wystarczy wymieszać z cukrem oraz sokiem z cytryny i wyłożyć na folię aluminiową. Zawinąć boki tak, by sok z nich nie wypływał. Po około 10 minutach można je serwować z lodami lub połączyć z wytrawnymi dodatkami, np. serem pleśniowym, oscypkiem, karkówką itd.

Owoce z grilla: brzoskwinie

Przekroić owoce na pół, usunąć pestki i każdą połówkę natrzeć oliwą lub masłem. Grillować rzez około 5 minut z każdej strony i serwować z lodami lub wytrawnymi dodatkami. Brzoskwinia świetnie komponuje się z mięsami lub wędzonym tofu.

Owoce z grilla: banany

Banana w skórce delikatnie naciąć wzdłuż i umieścić tam kawałki czekolady. Grillować około 3 minuty. Podawać solo lub w połączeniu z lodami, bitą śmietaną i innymi dodatkami.

Owoce z grilla: melon ze szparagami w tortilli

Melona przekroić na pół i wydrążyć z niego pestki. Następnie pokroić owoc w kostkę. Skropione oliwą szparagi położyć na kilka minut na ruszcie. Następnie wymieszać je z melonem, oliwą z oliwek, solą, pieprzem. Tak powstały farsz nałożyć na gotowe placki tortilli, zwinąć w rulon i przykryć folią aluminiową. Grillować przez kilka minut. Podawać z jogurtem naturalnym lub ulubionym sosem, np. bbq.

Zobacz też:

Grillowanie czas zacząć! Jakich błędów nie popełniać?

Marynata do kurczaka na grilla - przepisy na soczyste piersi z kurczaka

Grillowane szparagi, marynowany kurczak, hummus z czosnkiem i glazurowane żeberka. Przepisy Beaty Śniechowskiej

Zobacz video: Jak zrobić pyszny sos barbecue?

Cover Video

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

podziel się:

Pozostałe wiadomości