Sezon grillowy trwa w najlepsze, a my już polecaliśmy oryginalne przepisy na dania z grilla, również te w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. Nie zapomnieliśmy też o marynatach i wielu innych propozycjach. Tym razem stawiamy na owoce, które doskonale nadają się na grilla. Są świetnym pomysłem na wprowadzenie różnorodności smaków w trakcie letnich spotkań przy ruszcie. Ich przygotowanie to w większości przypadków bardzo prosta sprawa. Choć słodkie i pyszne same w sobie, to doskonale komponują się ze słonymi, wytrwanymi dodatkami – np. mięsem, serem feta, tofu, sosem bbq.
Owoce z grilla: mango
Owoc mango przekroić na pół i nacinać miąższ w kratkę. Powierzchnię każdej połówki przypiekać na rozgrzanym ruszcie przez około 5 minut. Można je wcześniej posypać brązowym cukrem, lub skropić oliwą, sokiem z cytryny i szczyptą soli.
Owoce z grilla: arbuz
Arbuza pokroić w niewielkie w plastry. Można je posmarować miodem lub oliwą z dodatkiem soli i ziół. Następnie grillować z każdej strony po około 5 minut, lub do pojawienia się brązowych pasków z rusztu. Dobrze smakuje zarówno solo, jak i w połączeniu z serem feta, oliwkami i sokiem z limonki.
Owoce z grilla: truskawki, jagody, borówki, jeżyny
Wszystkie wyżej wymienione owoce wystarczy wymieszać z cukrem oraz sokiem z cytryny i wyłożyć na folię aluminiową. Zawinąć boki tak, by sok z nich nie wypływał. Po około 10 minutach można je serwować z lodami lub połączyć z wytrawnymi dodatkami, np. serem pleśniowym, oscypkiem, karkówką itd.
Owoce z grilla: brzoskwinie
Przekroić owoce na pół, usunąć pestki i każdą połówkę natrzeć oliwą lub masłem. Grillować rzez około 5 minut z każdej strony i serwować z lodami lub wytrawnymi dodatkami. Brzoskwinia świetnie komponuje się z mięsami lub wędzonym tofu.
Owoce z grilla: banany
Banana w skórce delikatnie naciąć wzdłuż i umieścić tam kawałki czekolady. Grillować około 3 minuty. Podawać solo lub w połączeniu z lodami, bitą śmietaną i innymi dodatkami.
Owoce z grilla: melon ze szparagami w tortilli
Melona przekroić na pół i wydrążyć z niego pestki. Następnie pokroić owoc w kostkę. Skropione oliwą szparagi położyć na kilka minut na ruszcie. Następnie wymieszać je z melonem, oliwą z oliwek, solą, pieprzem. Tak powstały farsz nałożyć na gotowe placki tortilli, zwinąć w rulon i przykryć folią aluminiową. Grillować przez kilka minut. Podawać z jogurtem naturalnym lub ulubionym sosem, np. bbq.
Zobacz też:
Grillowanie czas zacząć! Jakich błędów nie popełniać?
Marynata do kurczaka na grilla - przepisy na soczyste piersi z kurczaka
Zobacz video: Jak zrobić pyszny sos barbecue?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto