Artykuł z cyklu "Z ETi Browni zawsze słodko spędzisz czas" strona główna
Desery

Grillowanie na słodko. Sposób na pyszny deser na domowy piknik

banany, grill

mat. prasowe 

Desery

Grillowanie na słodko. Sposób na pyszny deser na domowy piknik

banany, grill

mat. prasowe 

Kiedy dni są coraz dłuższe, za oknem jest coraz ładniejsza pogoda i robi się ciepło, chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu. Dobrym pomysłem jest garden party, w czasie którego nieodłącznym elementem i gwarantem dobrej zabawy jest grillowanie z przyjaciółmi. Z grilla doskonałe będą nie tylko mięsa i warzywa, ale także… owoce.

Grillowanie na słodko

Owoce na grilla to świetna alternatywa dla zawierających dużo cukru słodkich przekąsek czy chipsów. Okazuje się, że na ruszt wrzucić możemy nie tylko karkówkę i cukinię, ale też np. banany, brzoskwinie, gruszki, jabłka, ananasa czy arbuza.

Wystarczy ułożyć obrane banany na tacce lub folii aluminiowej, posypać orzechami, płatkami migdałów i cynamonem lub dodać czekoladę, a następnie umieścić grillu. Kiedy owoce zmiękną i zaczną pachnieć to znak, że są już gotowe.

Grillując np. arbuza, warto posmarować każdą cząstkę z obu stron miodem. Dzięki temu deser będzie słodszy.

Z kolei jabłka i gruszki kładziemy na ruszt owinięte w folię aluminiową. Po ok. 10 minutach odwijamy ją i wypełniamy otwory po gniazdach nasiennych miodem, masłem, orzechami i rodzynkami. Przed podaniem posypujemy cynamonem.

Grillowane owoce to doskonały dodatek np. do babeczek, które także są dobrym pomysłem na deser w czasie domowego pikniku. Wśród dostępnych produktów od ETi Browni podczas grilla na słodko sprawdzą się ciasto czekoladowe oraz babeczki czekoladowe z nadzieniem czekoladowym.

Przepis na deser z ETi Browni z grillowanymi bananami znajduje się poniżej.

Deser ETi Browni z grillowanymi bananami - przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie ETi Browni Ciasto z czekoladą i kawałkami orzechów laskowych 200 g
  • 3 duże banany
  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka orzechów

Jak przygotować deser ETi Browni z grillowanymi bananami?

  1. Banany umyj, osusz i upiecz w całości na grillu. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno.
  2. ETi Browni pokrój na małe kawałki. 2/3 ciasta włóż do naczynia.
  3. Na cieście ułóż obrane ze skórki i pokrojone upieczone banany, a na nich ubitą śmietankę.
  4. Całość udekoruj resztą ETi Browni, posiekanymi orzeszkami i znajdującą się w opakowaniu ciasta polewą.

Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
84
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0