Przepisy kulinarne

"Barbecue na wypasie". Światowej sławy szef kuchni zdradza nam swoje triki na idealnego grilla

szaszłyki piekące się na grillu

fot. Valentyn Semenov / EyeEm/Getty Images

Przepisy kulinarne

"Barbecue na wypasie". Światowej sławy szef kuchni zdradza nam swoje triki na idealnego grilla

szaszłyki piekące się na grillu

fot. Valentyn Semenov / EyeEm/Getty Images

Wiosna, a wraz z nią dni spędzone na świeżym powietrzu, zbliża się wielkimi krokami. To oznacza także rozpoczęcie sezonu grillowego. Z tej okazji postanowiliśmy porozmawiać z Luciano Luchettim, prowadzącym program "Barbecue na wypasie" (emitowanym na kanale Food Network w środy o 23:15) i prawdziwym pasjonatem grillowania i poprosić, by zdradził nam kilka tajników perfekcyjnego barbecue i opowiedział o pracy na planie. 

Specjały z grilla kochają ludzie na całym świecie. Co sprawia, że taki rodzaj przyrządzania potraw jest tak popularny? Według eksperta i prawdziwego pasjonata, Luciano Luchettiego, powodów jest kilka. Przede wszystkim jest to bardzo prosty oraz rustykalny sposób przygotowywania jedzenia. Tak naprawdę potrzebny jest ogień, mięso i... nic więcej. Drugim elementem, który czyni grillowanie wyjątkowym jest sam ogień. Według Luciano, jest coś magicznego w jego rozpalaniu oraz obserwowaniu. Poza tym, przygotowując grilla nie da się nudzić - ten rytuał za każdym razem wygląda inaczej, w zależności od otoczenia czy pogody. 

Ekspert ma jeszcze jedną radę: - Jedzenie pieczonych pyszności z grilla najlepiej smakuje w towarzystwie. Może się powtarzam, ale musi być dzielone z rodziną, przyjaciółmi, partnerem. Jedzony w pojedynkę to tylko kolejny posiłek. Fakt, że jemy go wspólnie to jeden z najważniejszych elementów tego rytuału i powód, dla którego barbecue to najlepszy posiłek z możliwych! - powiedział z entuzjazmem Luciano. 

Sprawdzone sposoby na udane grillowanie

- Grill możemy przygotować na wiele sposobów, ale są 2-3 rzeczy, które są niesamowicie istotne i powinniśmy zawsze o nich pamiętać - zaznaczył Luciano. Oto jego rady:

  1. Ogień powinien pojawiać się jako pierwszy, a znikać jako ostatni. Musi być cały czas silny, a żar - zawsze się palić. Jeśli zabraknie ognia, to tak, jakby zabrakło prądu czy gazu w tradycyjnej kuchence czy w piekarniku. Lepiej mieć węgiel w zanadrzu, niż zaryzykować jego brak. 
  2. "Rzeźnik musi być twoim najlepszym przyjacielem" - to powiedzenie bardzo popularne w Argentynie, ponieważ sukces grilla w 70 proc. zależy od jakości mięsa, a rzeźnik zna się na mięsie, jak nikt inny. Jeśli jednak nie kupujesz mięsa od niego, to ważne jest posiadanie podstawowej wiedzy o mięsie, żeby mieć pewność, że wybierasz coś, co jest naprawdę dobre. Zwróć uwagę na kolor, zapach, a także ilość tłuszczu. 
  3. Trzeba być cierpliwym. Gotowanie na grillu jest procesem, którego nie można przyspieszać, danie będzie gotowe, gdy nadejdzie odpowiedni czas. Mięsa nie należy non stop dotykać czy przesuwać na grillu. 

Przepis Luciano na prosty i pyszny sos

- Coś, co nigdy nie zawodzi, to sos na bazie czosnku oraz pietruszki z masłem. Dodatkowo, można go przechować przez kilka tygodnia w zamrażarce - poradził prowadzący "Barbecue na wypasie". 

Aby go przygotować, na patelni podgrzej i rozpuść masło, dodaj dobrze posiekany czosnek i zmniejsz temperaturę do minimum. Następnie dorzuć trochę sproszkowanej papryki, szczyptę kuminu i pieprzu, zdejmij patelnię z ognia. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i poczekaj, aż całość ostygnie. Dodaj do mięsa i ciesz się pysznym smakiem. 

"Barbecue na wypasie" - wyjątkowy program Food Network

Prowadzący Luciano Luchetti wraz z przyjaciółmi przygotuje nietuzinkowe przepisy. W programie poznamy techniki gotowania, rodzaje mięsa, sosy oraz triki, które uwiodą podniebienia widzów. Odwiedzimy Buenos Aires i jego okolice, spotkamy wyjątkowe postacie, które zainspirują widzów do przygotowania grilla innego niż zwykle. Locos X el Asado to wyjątkowa propozycja prezentująca argentyński grill dla całej Ameryki Łacińskiej.

Jak prowadzący wspomina pracę na planie? - Nagrywanie grillowania nie było proste, ponieważ akcja działa się na zewnątrz. Czasami padał deszcz, było wietrznie czy wyjątkowo gorąco. Ale na koniec dnia opuszczaliśmy plan szczęśliwi, ponieważ pomimo długich godzin przy ogniu, dymu dookoła nas, staraliśmy się zamienić plan zdjęciowy w zwykłe spotkanie przy grillu i dlatego zawsze dobrze się bawiliśmy, staraliśmy się korzystać z tego, jak tylko mogliśmy - zdradził w rozmowie z naszym serwisem. 

Program kręcony był w Buenos Aires, musieliśmy więc zapytać Luciano o jego ulubione miejsca. Zdradził, że sam woli miejsca z dala od zgiełku, gdzie jest zielono i blisko do rzeki czy wspaniałych widoków. - Gdybym miał polecić coś turystycznego, to sugerowałbym odwiedzenie Palermo, gdzie znajdują się fantastyczne restauracje specjalizujące się w daniach z grilla, jak np. Don Julio, El Pobre Luis, potem radziłbym odwiedzić północne Buenos Aires, gdzie znajduje się Los Talas del Enterriano, typowa i tradycyjna restauracja z argentyńskimi daniami z grilla. Polecam też wycieczkę przez całą Argentynę, ponieważ nie można wyjechać z kraju bez odwiedzenia Patagonii, Mendozy, Cordoby i wielu innych miejsc, które sprawiają, że kraj jest atrakcyjny dla turystów. W mojej opinii to jedno z najpiękniejszych państw na świecie

Zobacz więcej: 

Jak przygotować się na majówkowy piknik? Warto zabrać ze sobą te gadżety

Kulinarne trendy z mediów społecznościowych. Oto dania, które podbiły Internet

Latem taras i ogród to nasz drugi dom. Jak go zagospodarować?

Co sądzisz o tym artykule?
71
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0