Włoski plumcake ananasowy - przepis Matteo Brunettiego
Składniki:
- 350g ananas w puszce
- 200g jogurt grecki
- 250g mąka
- 150g cukier
- 50g olej roślinny
- 3 jajka
- skórka z cytryny
- 16g proszek pieczenia
- cukier puder
Włoski plumcake ananasowy - sposób przygotowania
Pokroić ananasa w kostkę i kilka plastrów na pół. Pozostałe składniki wrzucić do blendera i zblendować, aż będzie gładka masa.
Wysmarować foremkę keksową masłem i mąką.
Wymieszać masę z kostkami ananasa i wlać ją do foremki.
Połówki ananasa dać na górę jako dekoracja. Dać do piekarnika na 180° na 40-45 minut.
Wyciągnąć, posypać cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Uczta dla wielbicieli egzotycznych owoców: ciasto ananasowe i ananasowo-drobiowe kebaby
- Słodko i zdrowo - pieczone jabłka, ananasy, domowe czekoladki i pyszne placki
- Rozmnóż fiołka i wyhoduj ananasa. Poznaj metody ogrodnika
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: @Gustavo Mello/Getty Images
podziel się: