Włoski plumcake ananasowy - przepis Matteo Brunettiego

Włoski plumcake ananasowy
Włoski plumcake ananasowy
Źródło: @Gustavo Mello/Getty Images
Tym razem kuchnię Dzień Dobry TVN zdominował ananas. A to wszystko za sprawą finalisty 6. edycji programu kulinarnego MasterChef - Matteo Brunettiego. Jak zrobić włoski plumcake ananasowy? Sprawdź prosty przepis.

Włoski plumcake ananasowy - przepis Matteo Brunettiego

Składniki:

  • 350g ananas w puszce 
  • 200g jogurt grecki
  • 250g mąka
  • 150g cukier
  • 50g olej roślinny
  • 3 jajka
  • skórka z cytryny 
  • 16g proszek pieczenia 
  • cukier puder 

Włoski plumcake ananasowy - sposób przygotowania

Pokroić ananasa w kostkę i kilka plastrów na pół. Pozostałe składniki wrzucić do blendera i zblendować, aż będzie gładka masa. 

Wysmarować foremkę keksową masłem i mąką.

Wymieszać masę z kostkami ananasa i wlać ją do foremki.

Połówki ananasa dać na górę jako dekoracja. Dać do piekarnika na 180° na 40-45 minut.

Wyciągnąć, posypać cukrem pudrem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości