Katarzyna Bosacka o marynowaniu mięsa na grilla
Katarzyna Bosacka odniosła się w mediach społecznościowych do fałszywej informacji.
- Ostatnio w internecie przeczytałam fake newsa, który mówił, że lepiej nie marynować mięsa przed grillowaniem, bo jest to szkodliwe. TO NIEPRAWDA — jest całkowicie odwrotnie. To m.in. marynata właśnie zabezpiecza mięso przed spaleniem - napisała propagatorka zdrowego odżywiania.
Marynowanie mięsa a rodzaje grillów
Dziennikarka zwróciła również uwagę, że wiele zależy od tego, jakiego używamy grilla.
- Grill elektryczny jest całkowicie bezpieczny. Tam możemy wkładać mięso i w marynacie, i bez. Grill gazowy podobnie - możemy regulować temperaturę i zabezpieczać mięso przed zbytnim spaleniem, ale jeżeli mamy grill tradycyjny na brykiet albo węgiel drzewny, koniecznie grillujemy w marynacie - tłumaczyła na nagraniu Katarzyna Bosacka.
Dodatkowo powołała się na wypowiedź profesora Politechniki Warszawskiej. - Dr hab. inż. Artur Badyda mówi, że powinniśmy grillować powoli na małym ogniu, na tackach, no i mięso w marynacie, która zabezpiecza je przed wysychaniem, dodaje wartości odżywczych i przede wszystkim chroni mięso przed spaleniem - dodała.
Pod postem jedna z internautek zapytała o materiał tacek. - Na jakich grillować? Te z aluminium są bardzo niezdrowe? - napisała. - Pojawi się o tym również rolka, ale lepiej szukać w sklepach tacek metalowych - odpowiedziała autorka postu.
Zobacz także:
- Marynata do grillowanej karkówki: balsamiczna, miodowa, winna i cydrowa
- Jak przygotować dobry stek z grilla? Sebastian Olma wyjaśnia: "Nie bójmy się mięs, które są przetłuszczone"
- Nadaj potrawom z grilla wyjątkowego smaku. Sprawdź najlepsze marynaty do mięs!
Źródło zdjęcia głównego: MWMEDIA/Instagram.com