Czy powinno się marynować mięso na grilla? Katarzyna Bosacka odpowiada

Katarzyna Bosacka o marynowaniu mięsa na grilla
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy warto jeść mięso?
Czy warto jeść mięso?
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Marynowanie mięsa jest szkodliwe? - to pytanie zadają sobie niektórzy miłośnicy grillowania. Katarzyna Bosacka w mediach społecznościowych wyjaśniła tę kwestię. - Ostatnio w internecie przeczytałam fake newsa - przyznała.

Katarzyna Bosacka o marynowaniu mięsa na grilla

Katarzyna Bosacka odniosła się w mediach społecznościowych do fałszywej informacji.

- Ostatnio w internecie przeczytałam fake newsa, który mówił, że lepiej nie marynować mięsa przed grillowaniem, bo jest to szkodliwe. TO NIEPRAWDA — jest całkowicie odwrotnie. To m.in. marynata właśnie zabezpiecza mięso przed spaleniem - napisała propagatorka zdrowego odżywiania.

Marynowanie mięsa a rodzaje grillów

Dziennikarka zwróciła również uwagę, że wiele zależy od tego, jakiego używamy grilla.

- Grill elektryczny jest całkowicie bezpieczny. Tam możemy wkładać mięso i w marynacie, i bez. Grill gazowy podobnie - możemy regulować temperaturę i zabezpieczać mięso przed zbytnim spaleniem, ale jeżeli mamy grill tradycyjny na brykiet albo węgiel drzewny, koniecznie grillujemy w marynacie - tłumaczyła na nagraniu Katarzyna Bosacka.

Dodatkowo powołała się na wypowiedź profesora Politechniki Warszawskiej. - Dr hab. inż. Artur Badyda mówi, że powinniśmy grillować powoli na małym ogniu, na tackach, no i mięso w marynacie, która zabezpiecza je przed wysychaniem, dodaje wartości odżywczych i przede wszystkim chroni mięso przed spaleniem - dodała.

Pod postem jedna z internautek zapytała o materiał tacek. - Na jakich grillować? Te z aluminium są bardzo niezdrowe? - napisała. - Pojawi się o tym również rolka, ale lepiej szukać w sklepach tacek metalowych - odpowiedziała autorka postu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości