Karkówka z grilla jest soczystym, aromatycznym mięsem, które króluje na stołach zwłaszcza w sezonie letnim, który rozpoczyna się w majówkę. Podstawą przygotowania grillowanej karkówki jest odpowiednio przyrządzona marynata, która wydobędzie i wzbogaci smak mięsa. Składnikami stosowanymi do marynowania karkówki są m.in.: miód, musztarda, oliwa z oliwek, czosnek, cytryna, cebula, zioła i przyprawy. Ale nie tylko. W marynatach czasem pojawia się wino, piwo a nawet cydr.
Wiosna
Idealna marynata do karkówki na grilla
Powinna łączyć w sobie trzy podstawowe elementy:
- tłuszcz - najlepiej oliwę z oliwek lub olej rzepakowy
- odrobinę kwasowości, której nada cytryna lub ocet
- kontrastująca z nimi słodycz - zapewniona przez dodatek miodu, cukru trzcinowego itd.
Dopełnienie smaku i aromatu potrawy stanowi wzbogacenie marynaty o zioła, przyprawy, czosnek, cebulę i inne dodatki. Nie bez znaczenia jest również czas marynowania karkówki na grilla. Najbardziej zalecanym rozwiązaniem jest odstawienie zamarynowanego mięsa na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin. Warto jednak pamiętać, że im dłuższy czas marynowania karkówki przed grillowaniem, tym mięso jest bardziej kruche, a smak bogatszy.
Marynata do karkówki na grilla - z octem balsamicznym, oliwą z oliwek i rozmarynem - przepis krok po kroku
Składniki:
- ½ szklanki octu balsamicznego,
- ⅔ szklanki oliwy z oliwek,
- 2 duże gałązki świeżego rozmarynu,
- oderwane listki rozmarynu,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- sól morska.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski lub pojemnika dodać: oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, płynny miód, rozgniecione ząbki czosnku oraz rozmaryn.
- Całość wymieszać.
- Do marynaty włożyć pokrojone w plastry mięso, wcześniej natarte solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Marynata do karkówki na grilla - z miodem i musztardą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 3 łyżki musztardy,
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
- 1 gałązka posiekanego rozmarynu.
Sposób przygotowania:
- Składniki na marynatę do karkówki na grilla wrzucić do miski i dokładnie wymieszać.
- Mięso marynować w przyprawach przez co najmniej godzinę.
Marynata do karkówki na grilla - z cydrem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 cytryna,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne i szczypta czarnego,
- 150 - 200 ml słodkiego cydru.
Sposób przygotowania:
- Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę.
- Wymieszać skórkę, sok wyciśnięty z cytryny, cydr, pieprz cayenne, cukier, sól, szczyptę pieprzu.
- Dodać oliwę i dokładnie wymieszać, a nawet roztrzepać.
Barcin/Getty Imges
Marynata do karkówki z grilla z pikantno-ziołową nutą - przepis krok po kroku
Składniki:
- ⅓ szklanki oliwy z oliwek,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- po 1 łyżeczce: słodkiej i pikantnej papryki w proszku,
- 1 łyżka ostrej musztardy,
- 2 łyżki pikantnego keczupu.
Sposób przygotowania:
- Do miski wrzucić wszystkie składniki marynaty, oprócz czosnku.
- Wymieszać.
- Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do marynaty i całość ponownie wymieszać.
Marynata do karkówki z grilla z winem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 ml czerwonego, wytrawnego wina,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 4 ząbki czosnku,
- świeżo wyciśnięty sok z dwóch cytryn,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- przyprawy do smaku: pieprz, mięta, tymianek, rozmaryn, cząber, kolendra,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Do miski wlać czerwone wino.
- Dodać olej rzepakowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wszystkie przyprawy.
- Całość dokładnie wymieszać.
Jak przygotować i zamarynować karkówkę na grilla?
Zanurzenie karkówki w marynacie to nie wszystko. Trzeba ją również odpowiednio przygotować. Mięso należy starannie umyć i osuszyć, np. za pomocą papierowego ręcznika. Następnie karkówkę kroi się na cienkie plastry, najlepiej o grubości 1 centymetra. W wielu przepisach przed umieszczeniem mięsa w marynacie wskazane jest dodatkowe natarcie go solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Pokrojoną w plastry karkówkę zanurza się we wcześniej przygotowanej marynacie. Mięso należy dokładnie wymieszać z marynatą uciskając je dłońmi. Zamarynowaną karkówkę na grilla wkłada się do lodówki na całą noc lub przynajmniej na trzy godziny. Optymalny czas marynowania mięsa wynosi 12 - 24 godziny. Mięso kładzie się na dobrze rozgrzanym grillu i grilluje po kilka minut z każdej strony. Czas grillowania karkówki jest zależny od temperatury grilla oraz od grubości plastra - grubsze kawałki mięsa grilluje się dłużej.
Zobacz także:
- Karkówka z grilla - jak zamarynować, przyprawić i przygotować karkówkę na grilla
- Majówka przy grillu. 10 oryginalnych przepisów na dania z rusztu
- Najlepsze dania na grilla w domu. Przepisy finalisty MasterChefa zachwycą każdego
Zobacz video: Już wkrótce majówka! Przygotuj zdrowe alternatywy na grilla
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Brian Hagiwara/Getty Images