Sezonowe trio na talerzu - arbuz, szparagi i młode ziemniaki w roli głównej

Sezonowe trio na talerzu - arbuz, szparagi i młode ziemniaki w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Maj na talerzu
Maj na talerzu
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Czy wiesz, co łączy soczystego arbuza, delikatne białe i zielone szparagi oraz młode ziemniaki? Wszystkie właśnie teraz smakują najlepiej. Zobacz, jak wykorzystać te sezonowe skarby w lekkich, efektownych daniach. Kilka propozycji w kuchni Dzień Dobry TVN przedstawiła Aleksandra Juszkiewicz.

Kucharka, zwyciężczyni IX edycji programu "MasterChef", przyrządziła sałatkę z cienko pokrojonych plastrów arbuza, z fetą, miętą i pomarańczowym winegretem, białe szparagi gotowane na parze, z klasycznym sosem holenderskim i chrupiącym boczkiem, zielone blanszowane szparagi z sosem kaparowo-maślanym, szarpanym boczniakiem i parmezanem, a także danie z młodych ziemniaków. Przepisy poniżej.

Sałatka z cienko pokrojonych plastrów arbuza, z fetą, miętą i pomarańczowym winegretem

Sałatka z cienko pokrojonych plastrów arbuza, z fetą, miętą i pomarańczowym winegretem
Sałatka z cienko pokrojonych plastrów arbuza, z fetą, miętą i pomarańczowym winegretem
Sałatka z cienko pokrojonych plastrów arbuza, z fetą, miętą i pomarańczowym winegretem
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 1/2 arbuza obranego ze skóry,
  • 100 g fety,
  • liście świeżej mięty,
  • garść migdałów blanszowanych,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • sok z jednej pomarańczy,
  • szklanka oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

W miseczce połącz musztardę, miód, sok z pomarańczy oraz przyprawy. Małą strużką wlewaj olej, cały czas mieszając. Arbuza pokrój w bardzo cienkie plastry, ułóż na płaskim talerzu, pokrusz fetę, dodaj orzechy, polej winegretem, a potem ozdób liśćmi świeżej mięty.

Białe szparagi gotowane na parze, z klasycznym sosem holenderskim i chrupiącym boczkiem

Białe szparagi gotowane na parze, z klasycznym sosem holenderskim i chrupiącym boczkiem
Białe szparagi gotowane na parze, z klasycznym sosem holenderskim i chrupiącym boczkiem
Białe szparagi gotowane na parze, z klasycznym sosem holenderskim i chrupiącym boczkiem
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • pęczek białych szparagów,
  • 100 g boczku w cieniutkich plasterkach (parzony wędzony),
  • 150 g masła,
  • 3 żółtka,
  • sok z połówki cytryny,
  • syrop klonowy,
  • sól,
  • biały pieprz.
Białe szparagi gotowane na parze, z klasycznym sosem holenderskim
Białe szparagi gotowane na parze, z klasycznym sosem holenderskim
Białe szparagi gotowane na parze, z klasycznym sosem holenderskim
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Przygotowanie:

Szparagi ugotuj na parze. Boczek rozłóż na papier do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Upieczony boczek skrop syropem klonowym. W małym rondelku rozpuść masło. Żółtka ubij w stalowej miseczce na parze za pomocą trzepaczki. Przed ubijaniem dodaj sok z cytryny. Żółtka powinny zgęstnieć, być puszyste. Następnie dodaj również trochę soli i białego pieprzu. Kiedy żółtka będą ubite, bardzo małą strużką wlewaj do nich rozpuszczone masło, cały czas ubijając trzepaczką.

Zielone blanszowane szparagi z sosem kaparowo-maślanym, szarpanym boczniakiem i parmezanem

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • mały słoiczek kaparów z zalewą,
  • 150 g masła,
  • 100 g wina białego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 200 g boczniaka,
  • 50 g parmezanu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • oliwa.

Przygotowanie:

Szparagi umyj, odetnij końce, obierz ok 4 cm od końcówki i zblanszuj. Na patelni rozgrzej oliwę z dodatkiem masła. Na patelni umieść porwane boczniaki, duś do momentu, aż grzyby zmiękną, podczas procesu podlej sosem sojowym. Na koniec dodaj zblanszowane szparagi i podsmażaj całość ok. 3 minuty. Na rondelek wyłóż kapary z zalewą, duś przez 3-4 minuty. Dodaj wino i sok z cytryny, a potem zredukuj płyn do 3/4 objętości. Zmniejsz moc pod rondelkiem (bądź zupełnie wyłącz) i dodaj masło, tylko tyle, by się rozpuściło. Cały czas mieszaj, by masło połączyło się z sosem kaparowym. Na talerz wyłóż szparagi, polej sosem kaparowym i oprósz startym parmezanem oraz świeżo mielonym pieprzem.

Danie z młodych ziemniaków

Danie z młodych ziemniaków
Danie z młodych ziemniaków
Danie z młodych ziemniaków
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków,
  • 1/2 główki młodej kapustki,
  • szklanka bulionu (może być ze słoiczka),
  • cebula szalotka,
  • 100 g masła klarowanego,
  • marchewka,
  • oliwa,
  • cukier,
  • świeży koperek,
  • 150 g kiełbasy chorizo.

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj i ugotuj w całości na parze. W garnku z grubym dnem rozpuść masło i podsmaż na nim posiekaną szalotkę. Następnie dodaj startą na drobnych oczkach marchewkę i poszatkowaną na drobno młodą kapustę. Podsmażaj całość na niewielkiej mocy palnika. Po ok. 5 minutach dodaj bulion i duś przez ok. 25 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekany świeży koperek. Na patelni podsmaż kiełbasę chorizo, pokrojoną w cienkie słupki. Dodaj do ugotowanej kapustki i odstaw na ok. 10 minut. Całość podawaj z młodymi ziemniaczkami, z dodatkiem masła i świeżego kopru. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości