Materiał promocyjny

Orzechowa uczta według Oli Juszkiewicz. Proste słodkości z kremem orzechowym

Orzechowa uczta według Oli Juszkiewicz. Proste słodkości z kremem orzechowym
Pyszności z kremem orzechowym
Źródło: Dzień Dobry TVN
Krem orzechowy to składnik, który potrafi odmienić każde danie, nadając mu wyjątkowego, aksamitnego smaku. Proste wypieki z jego dodatkiem to idealna propozycja na rodzinne śniadanie, deser czy popołudniową przekąskę. Przepisy na takie słodkości zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN Ola Juszkiewicz.

Ola Juszkiewicz przyrządziła babeczki marchewkowe z kremem na bazie kremu orzechowego, kruche rogaliki z kremem orzechowym oraz pancakes przekładane kremem orzechowym. Do ich zrobienia wykorzystała organiczny krem orzechowy Nocciolata, który nie ma w swoim składzie oleju palmowego i kakao, posiada za to niewiarygodnie gładką konsystencję i doskonały smak. Ta gładka i puszysta pasta jest idealna dla wszystkich miłośników orzechów, poszukujących czystego i naturalnego kremu orzechowego.

Babeczki marchewkowe z kremem na bazie kremu orzechowego

Babeczki marchewkowe z kremem na bazie kremu orzechowego
Babeczki marchewkowe z kremem na bazie kremu orzechowego
Babeczki marchewkowe z kremem na bazie kremu orzechowego
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2-3 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 280 ml oleju rzepakowego,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 4 jajka,
  • 300 g marchewki startej na dużych oczkach,
  • 2 słoiczki kremu orzechowego Nocciolata,
  • 200 g orzechów pekan.

Przygotowanie:

W naczyniu umieścić olej, cukier i przyprawę do piernika. Za pomocą miksera lub rózgi kuchennej wymieszać do dokładnego połączenia się składników. Potem dodawać jajka, jedno po drugim, tak, by dokładnie połączyły się z olejem i cukrem. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon przesiać do wymieszanych składników. Potem wymieszać tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać startą marchewkę i wymieszać.

Przygotować blaszkę do babeczek, wyłożoną papierowymi foremkami. Przelać do niej ciasto do ok. 3/4 wysokości. Później piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć, a następnie wystudzić. W naczyniu z gorącą wodą umieścić jeden słoiczek kremu, tak, by jego konsystencja była mniej zwarta. Tę ogrzaną część przełożyć do rękawa cukierniczego z cienką tylką (taką jak do nadziewania pączków) i delikatnie wtłoczyć krem do najlepiej jeszcze delikatnie ciepłych babeczek. Drugi słoiczek kremu - ten nieogrzany w kąpieli wodnej - wykorzystać do posmarowania babeczek, a następnie udekorować je pokruszonymi orzechami pekan.

Kruche rogaliki z kremem orzechowym

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 20 g drożdży,
  • 120 g miękkiego masła,
  • 2 jajka plus jedno roztrzepane na rogaliki,
  • łyżeczka cukru,
  • 180 g śmietany 18%,
  • 350 g kremu orzechowego Nocciolata,
  • cukier puder.
Kruche rogaliki z kremem orzechowym
Kruche rogaliki z kremem orzechowym
Kruche rogaliki z kremem orzechowym
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Przygotowanie:

W czaszy miksera umieścić przesianą mąkę, pokruszone droższe oraz pokrojone na małe kawałki miękkie masło. Za pomocą końcówki do ubijania połączyć składniki. Kiedy powstanie zwarta masa, dodać cukier, jajka i śmietanę, a potem za pomocą końcówki do wyrabiania wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut. Następnie ciasto odłożyć na 20 minut. Po tym czasie podzielić je na 3 równe części. Pierwszą z nich rozwałkować na kształt koła, na grubość ok. 5 mm, a następnie podzielić nożem na 8 równych trójkątów (podobnie jak pizzę).

Na każdy trójkąt nałożyć (na szerszy bok) czubatą łyżeczkę kremu orzechowego, a następnie zwinąć rogalik, zaczynając od szerszego boku. Docisnąć rogi, aby zapobiec wydostawaniu się nadzienia i wygiąć w kształt półksiężyca. Powtórzyć dla pozostałych części ciasta. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić na ok. 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po wyjęciu rogaliki oprószyć cukrem pudrem.

Pancakes przekładane kremem orzechowym

Pancakes przekładane kremem orzechowym
Pancakes przekładane kremem orzechowym
Pancakes przekładane kremem orzechowym
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 50 g cukru pudru,
  • 500 g jogurtu greckiego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • ok. 50 g rozpuszczonego masła,
  • 400 g kremu orzechowego Nocciolata,
  • 200 g orzechów laskowych prażonych,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

W dużej misce połączyć mąkę, jajka, jogurt, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, olej i sól. Potem dodać 100 g kremu orzechowego i wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut. Patelnię z nieprzywierającym dnem rozgrzać, wylać porcję ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Powtarzać do momentu, aż skończy się ciasto. Następnie posiekać orzechy laskowe. Układać pancakes jeden na drugim, tak, by między każdym placuszkiem była porcja kremu orzechowego, posypanego orzechami laskowymi. 

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości