Ewa Szczęsna to jedna z najpopularniejszych influencerek kulinarnych na polskim TikToku i Instagramie. Uczestniczka 7. edycji programu "Masterchef" dociera do milionów użytkowników mediów społecznościowych, pokazując im swoje szybkie i proste przepisy. Dziś u nas przyrządziła wyjątkowe desery z kremem orzechowym Nocciolata.
Oto jej przepisy na gofry z kremem orzechowym, cake popy oraz tiramisu z kremem orzechowym.
Gofry z kremem orzechowym
Składniki:
- 2 jajka,
- ok. 250 g mąki,
- szklanka mleka,
- 60 g masła rozpuszczonego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka cukru,
- opcjonalnie wanilia,
- szczypta soli,
- krem orzechowy Nocciolata Bianco.
Przygotowanie:
Jajka dobrze rozbijamy (najlepiej najpierw białka z łyżką cukru), dodajemy do nich mleko i aromat, a potem mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy, dodajemy sól i rozpuszczone, przestudzone masło. Dokładnie łączymy składniki, odstawiamy na pół godziny i pieczemy porcjami. Podajemy upieczone gofry z kremem orzechowym.
Cake popy
Składniki:
- 500 g suchych ciastek czekoladowych,
- ok. 200 g kremu orzechowego Nocciolata Bianco,
- posiekane migdały i orzechy laskowe,
- ulubione owoce liofilizowane,
- drobne ozdoby z białej czekolady.
Przygotowanie:
Blendujemy ciastka czekoladowe i dodajemy krem orzechowy. Mieszamy wszystko do połączenia składników. Formujemy kuleczki i wkładamy do lodówki. Siekamy orzechy, np. orzechy laskowe i migdały. Obtaczamy w nich gotowe cake popy.
Tiramisu z kremem orzechowym
Składniki:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%,
- 200 g kremu orzechowego Nocciolata Bianco,
- mocny napar kawowy,
- 2 opakowania ciastek savoiardi.
Przygotowanie:
Ubijamy śmietankę kremówkę, łącząc ją z kremem orzechowym. Ciastka delikatnie nasączamy w mocnym naparze kawowym. Następnie układamy je w pucharkach, przekładając porcją kremu orzechowego. Wykańczamy i dekorujemy odrobiną kremu ze słoiczka.
Zobacz także:
- Drożdżówki z kremem orzechowo - czekoladowym bez cukru - przepis Bartka Boratyna
- Kuchnia bardzo orzechowa. Mniam!
- Cakepopsy buraczkowe - przepis krok po kroku
Źródło: Ewa Szczęsna
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News