Materiał promocyjny

Słodkie inspiracje według Ewy Szczęsnej. Pyszne i proste desery z kremem orzechowym

Słodkie i wytrawne dania włoskie według Ewy Szczęsnej. Proste propozycje na obiad i deser
Królowa włoskiej kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Głównym bohaterem w naszej kuchni jest dziś krem orzechowy - aksamitny, bogaty w smaku, idealny do podkreślenia deserowych kompozycji. Dzięki niemu każdy deser może zmienić się w prawdziwe kulinarne dzieło sztuki. W kuchni Dzień Dobry TVN Ewa Szczęsna zaprezentowała swoje przepisy na proste słodkości, które umilą ci każde popołudnie przy kawie. Sprawdź.

Ewa Szczęsna to jedna z najpopularniejszych influencerek kulinarnych na polskim TikToku i Instagramie. Uczestniczka 7. edycji programu "Masterchef" dociera do milionów użytkowników mediów społecznościowych, pokazując im swoje szybkie i proste przepisy. Dziś u nas przyrządziła wyjątkowe desery z kremem orzechowym Nocciolata.

Oto jej przepisy na gofry z kremem orzechowym, cake popy oraz tiramisu z kremem orzechowym.

Gofry z kremem orzechowym

Składniki:

  • 2 jajka,
  • ok. 250 g mąki,
  • szklanka mleka,
  • 60 g masła rozpuszczonego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka cukru,
  • opcjonalnie wanilia,
  • szczypta soli,
  • krem orzechowy Nocciolata Bianco.

Przygotowanie:

Jajka dobrze rozbijamy (najlepiej najpierw białka z łyżką cukru), dodajemy do nich mleko i aromat, a potem mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy, dodajemy sól i rozpuszczone, przestudzone masło. Dokładnie łączymy składniki, odstawiamy na pół godziny i pieczemy porcjami. Podajemy upieczone gofry z kremem orzechowym.

Cake popy

Cake popy
Cake popy
Cake popy
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 500 g suchych ciastek czekoladowych,
  • ok. 200 g kremu orzechowego Nocciolata Bianco,
  • posiekane migdały i orzechy laskowe,
  • ulubione owoce liofilizowane,
  • drobne ozdoby z białej czekolady.

Przygotowanie:

Blendujemy ciastka czekoladowe i dodajemy krem orzechowy. Mieszamy wszystko do połączenia składników. Formujemy kuleczki i wkładamy do lodówki. Siekamy orzechy, np. orzechy laskowe i migdały. Obtaczamy w nich gotowe cake popy.

Tiramisu z kremem orzechowym

Składniki:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 200 g kremu orzechowego Nocciolata Bianco,
  • mocny napar kawowy,
  • 2 opakowania ciastek savoiardi.

Przygotowanie:

Ubijamy śmietankę kremówkę, łącząc ją z kremem orzechowym. Ciastka delikatnie nasączamy w mocnym naparze kawowym. Następnie układamy je w pucharkach, przekładając porcją kremu orzechowego. Wykańczamy i dekorujemy odrobiną kremu ze słoiczka. 

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości