Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Gulasz spice pumpkin z indyka i dyni
Składniki:
- 2 duże uda z indyka, bez skóry, mięso pokrojone w kostkę,
- 1/2 szklanki węgierskiej słodkiej papryki lub węgierskiej ostrej papryki (lub mieszanki obu),
- 2 łyżeczki grubej soli,
- łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 duże cebule, posiekane w kostkę,
- 2 duże ziemniaki, obrane, pokrojone na kawałki,
- 4 szklanki bulionu z kurczaka,
- szklanka puree z dyni,
- 4 ząbki czosnku, posiekane,
- liść laurowy,
- 3 łyżki posiekanego świeżego tymianku,
- 5 łyżek masła,
- 3 łyżeczki przyprawy spice pumpkin,
- 200 ml śmietany 30%.
Sposób przygotowania:
Umieść indyka, paprykę, 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę pieprzu w dużej plastikowej torbie z możliwością ponownego zamknięcia. Zamknij torbę; potrząśnij. Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Wyjmij indyka z mieszanki przypraw (odłóż mieszankę przypraw do torby). Dodaj indyka do garnka; smaż 5 minut.
Umieść cebulę i ziemniaki w torbie z mieszanką przypraw. Zamknij torbę; potrząśnij, aby pokryć. Dodaj warzywa do garnka; smaż 5 minut, od czasu do czasu obracając. Dodaj bulion, dynię, czosnek, liść laurowy i tymianek; doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień; przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki zaczną się rozpadać, około 1 godziny. Wymieszaj z 1 łyżką posiekanego tymianku. Dopraw gulasz solą i pieprzem.
Dodaj przyprawę spice pumpkin oraz pozostałe składniki. Na końcu wlej śmietankę 30%. Gotuj na małym ogniu, aż gulasz zgęstnieje. Podawać z plackami ziemniaczanymi.
Ciasto Spiced Pumpkin
Składniki na ciasto:
- 245 g mąki uniwersalnej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- szczypta mielonych goździków,
- 170 g masła,
- 1,5 szklanki (360 g) brązowego cukru,
- 3 jajka,
- 1,5 szklanki (375 ml) domowego lub kupionego w sklepie niesłodzonego purée z dyni
Składniki na krem do tortu:
- opakowanie (250 g) serka śmietankowego,
- 1/4 szklanki (60 g) masła, miękkiego,
- 2 szklanki (260 g) cukru pudru,
- 50 g białej czekolady, roztopionej i schłodzonej,
- kandyzowane orzechy pekan (dostępne w marketach).
Sposób przygotowania:
Ciasto: nagrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj masłem i wyłóż papierem pergaminowym dwie formy o średnicy 20 cm. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy. Odstaw.
W drugiej misce ubij masło i cukier mikserem. Dodawaj jajka, jedno po drugim, ubijając do uzyskania gładkiej masy. Dodaj purée z dyni i ubijaj, aż się połączą. Drewnianą łyżką dodaj suche składniki. Rozłóż ciasto równomiernie w przygotowanych formach.
Piecz przez około 30 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona w środek ciasta będzie czysta. Odstaw do ostygnięcia na 10 minut. Wyjmij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krem: w misce, używając miksera, ubij serek śmietankowy z masłem i cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Dodaj czekoladę, cały czas ubijając. Jeśli jest za miękki, włóż do lodówki na 15 minut przed posmarowaniem lukrem ciasta. Za pomocą ząbkowanego noża odetnij zaokrąglony wierzch jednego ciasta. Posmaruj powierzchnię cięcia jedną trzecią kremu. Przykryj drugą warstwą i pokryj ciasto pozostałym kremem. Udekoruj kandyzowanymi pekanami.
Bezglutenowa tarta spice pumpkin
Składniki:
- bezglutenowy spód tarty, wstępnie upieczony (100 g cukru pudru, 200 g masła, 300 g mieszkanki mąk bezglutenowych, 1 jajko),
- ¼ szklanki cukru trzcinowego,
- 1 ¼ łyżeczki przyprawy spice pumpkin,
- ¼ łyżeczki drobnej soli morskiej,
- 2 duże jajka,
- 2 duże żółtka,
- 3 łyżki syropu klonowego,
- 1 ¼ szklanki puree z dyni (domowego lub z puszki),
- ½ szklanki kwaśnej śmietany,
- ½ szklanki pełnego mleka lub śmietany kremówki,
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Do dekoracji:
- ubita śmietanka 36% z cukrem pudrem,
- posiekane prażone orzechy, do dekoracji (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. W średniej misce ubij razem cukier, przyprawę spice pumpkin i sól. Wymieszaj jajka i żółtka, a następnie syrop klonowy, puree z dyni, śmietanę lub mleko i wanilię. Przecedź nadzienie przez sito o średnich oczkach, aby uzyskać supergładką konsystencję i usuń wszelkie kawałki jajek.
Wlej nadzienie do wstępnie upieczonego spodu i piecz w temperaturze 175 st. C, aż tarta lekko się kołysze jak galaretka, gdy ją poruszysz, 30-40 minut. Ostudź całkowicie, 1 godzinę, a następnie schłódź, aż stwardnieje, co najmniej 2 godziny. Tarta jest najlepsza w dniu pieczenia, gdy spód jest chrupiący, ale dobrze się przechowuje w lodówce, szczelnie zamknięta, nawet przez kilka dni.
Aby podać, usuń boki z formy na tartę i przenieś tartę na półmisek. Udekoruj tartę ubitą śmietaną, posyp prażonymi orzechami i skrop odrobiną syropu klonowego. Pokrój na kawałki i podaj.
Pumpkin spice latte:
Składniki:
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 240 ml mleka lub napoju roślinnego,
- 2 łyżki niesłodzonego puree z dyni,
- łyżeczka cukra,
- 0,5 łyżeczki miezanki przypraw pumpkin spice,
- 1 lub 2 espresso (w zależności od tego, czy lubimy mocną kawę),
- bita śmietana.
Sposób przygotowania:
Przygotowanie mieszanki pumpkin spice: połącz wszystkie składniki w małej misce i dokładnie wymieszaj. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku, aby zachować aromat przypraw. Podgrzewanie mleka i dyni: W małym garnku na średnim ogniu podgrzewaj mleko, puree z dyni i cukier, nie doprowadzając do wrzenia. Mieszaj, aż składniki się połączą.
Dodaj 1/2 łyżeczki przygotowanej mieszanki przypraw pumpkin spice do mleka i całość dobrze wymieszaj. Przygotowanie kawy: Zaparz mocną kawę. Jeśli posiadasz ekspres do kawy, przygotuj jedno lub dwa espresso. Łączenie: Do kubka wlej kawę, następnie dodaj mieszankę mleczno-dyniową. Delikatnie wymieszaj. Dekorowanie: Wierzch udekoruj bitą śmietaną i posyp niewielką ilością mieszanki pumpkin spice.
Syrop z pigwy do herbaty
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy (malutkie, nie pigwowiec),
- 1 kg cukru,
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Sposób przygotowania:
Ilość cukru podana jest orientacyjnie. Jeśli chcesz uzyskać bardziej słodki syrop, należy dodać go więcej. Pigwę należy umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie kroimy ją na mniejsze części. W dużym słoiku umieszczamy warstwami pigwę, na przemian z cukrem i ekstraktem waniliowym.
Słoik zakręcamy i odstawiamy na 3-4 dni. Co jakiś czas warto zmieszać lub potrząsnąć zawartością naczynia, by cukier dobrze się wymieszał, a owoce szybciej puściły sok. Po około 4 dniach syrop jest gotowy. Można przelać go wtedy do innego słoika. Aby otrzymać bardziej klarowny napój, można dodatkowo przecedzić go przez gazę.
Zobacz także:
- Pumpkin spice latte. Przepis na kawowy hit jesieni. Sprawdź, jak przygotować go w domu
- Kawa na bazie napoju roślinnego. Przepisy na owsiane chai latte, migdałową z french pressu oraz kokosowe pumpkin spice latte
- Kluseczki w kształcie dyni podbijają internet. Wiemy, jak je przygotować
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News