Sezonowo, zdrowo, kolorowo, czyli pyszności od Bartka Boratyna. Co przygotować we wrześniu?

Bartek Boratyn w kuchni Dzień Dobry TVN.
Sezonowe pyszności od Bartka Boratyna
Źródło: Dzień Dobry TVN
We wrześniu wciąż na bazarku możemy dostać wiele pysznych, sezonowych owoców i warzyw. To czas na aromatyczne pomidory, przepyszne brzoskwinie czy słodką kukurydzę. W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn pokazał, jakie pyszności można przygotować w tym miesiącu z sezonowych plonów natury. Poznajcie jego przepisy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Rozgrzewające dania kuchni meksykańskiej idealne na zimowe dni. Wypróbuj przepisy Adriana "Foxxa" Owsianika
Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Wytrawny sernik z pomidorkami

Wytrawny sernik z pomidorkami
Wytrawny sernik z pomidorkami
Wytrawny sernik z pomidorkami
Źródło: Anita Walczewska / East News

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 150 g owsianych ciasteczek,
  • 50 g herbatników,
  • 30 g orzechów włoskich,
  • 550 g różnych pomidorków koktajlowych,
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka siekanego rozmarynu,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane lub starte,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • 250 g ricotty,
  • 150 g serka śmietankowego,
  • 4 duże jajka,
  • 80 g parmezanu, drobno startego,
  • mała szalotka, pokrojona w plasterki.

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Nasmaruj masłem okrągłą formę o średnicy 24 cm. Zmiksuj owsiane ciasteczka, herbatniki i orzechy włoskie w blenderze na okruszki; wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Równomiernie wciśnij na spód formy i odrobinę na boki. Schładzaj co najmniej 30 min.

Wrzuć pomidory do formy do pieczenia z łyżką octu balsamicznego, 2 łyżkami oliwy z oliwek, rozmarynem, czosnkiem i cukrem; dopraw. Piecz przez 25-30 minut, aż zmiękną; odstaw do ostygnięcia.

Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C z termoobiegiem. Włóż ricottę, serek śmietankowy, jajka i parmezan do miski ze szczyptą soli; mieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyłóż łyżką na spód. Piecz przez 40-45 min.

W międzyczasie włóż szalotkę do miski i wymieszaj z pozostałą łyżką oliwy z oliwek i 0,5 łyżki octu balsamicznego; dopraw. Wyjmij sernik z piekarnika; pozostaw w foremce na 5 min. Przełóż na talerz; ułóż pomidory na wierzchu. Podawaj na ciepło lub na zimno, z sałatką szalotkową.

Tarta z batata

Tarta z batata
Tarta z batata
Tarta z batata
Źródło: Anita Walczewska / East News

Składniki na suchy spód:

  • 250 g maki pszennej,
  • 2 g soli,
  • 68 g cukru,
  • 135 g masła,
  • 45 g jajek,
  • 18 g żółtek.

Składniki na custard z batata:

  • 450 g batatów,
  • 300 g śmietanki 36%,
  • 110 g mleka,
  • 200 g żółtek jajka,
  • 80 g cukru,
  • dodatkowo cukier na karmel na wierzch.

Sposób przygotowania spodu:

Mąkę, cukier i sól dodaj do miski robota kuchennego, następnie dodaj masło. Stopniowo dodawaj żółtka i jajka i wyrabiaj na ciasto. Rozwałkuj na grubość około 3/4 cm, wyłóż foremkę na tartę i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie piecz w 170°C na złoty kolor.

Sposób przygotowania tarty:

Bataty piecz w 180°C przez 35 min., wyjmij z piekarnika i wystudź. Umieść śmietankę i mleko w rondelku, dodaj do nich skórki z batatów, zagotuj i ostaw na min. 2 godz., aby śmietanka nabrała koloru. Przecedź przez sitko i dodaj resztę śmietanki. Umieść śmietankę oraz sól w rondlu i zagotuj. W tym czasie wymieszaj żółtka z cukrem. Gorącą śmietankę dolewaj do żółtek, ciągle mieszając, następnie odstaw. Miąższ batatów zblenduj na gładko, dodaj całość do śmietanki z żółtkami, wymieszaj. Przelej wszystko na upieczoną tartę i piecz w 100°C z ustawieniem pieczenia góra dół, przez godzinę. Pozostaw do wystygnięcia. Na schłodzoną tartę nałóż cukier i karmelizuj za pomocą palnika.

Pikantne brzoskwinie z serem kozim

Pikantne brzoskwinie z serem kozim
Pikantne brzoskwinie z serem kozim
Pikantne brzoskwinie z serem kozim
Źródło: Anita Walczewska / East News

Składniki:

  • 6 dojrzałych brzoskwiń,
  • 100 g orzechów pekan lub migdałów,
  • 100 g sera koziego,
  • łyżka posiekanego świeżego tymianku,
  • sól, pieprz, płatki chili, suszony tymianek,
  • oliwa.

Składniki na sos mohito:

  • pęczek świeżej mięty,
  • 2 limonki,
  • cukier trzcinowy.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 225°C w funkcji grilla. Dojrzałe brzoskwinie przekrój na połówki i ułóż na blaszce, przypraw solą, płatkami chili, posiekanym tymiankiem i skrop odrobiną oliwy. Wstaw tak przygotowane brzoskwinie do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 20–25 min. do czasu, aż zmiękną i zaczną się rumienić.

Następnie zwiększ temperaturę do 250°C i dopiecz jeszcze kilka minut, tak żeby wierzch owoców zaczął się karmelizować i brązowić. W trakcie pieczenia rozgrzej płytę grzewczą i upraż na suchej patelni rozdrobnione orzechy lub migdały.

Przy pomocy blendera zmiksuj na gładki sos świeżą miętę, cukier trzcinowy, sok z limonki, skórkę limonki i odrobinę wody. Tym sposobem powstanie sos mohito.

Tak upieczone brzoskwinie podawaj jeszcze ciepłe w towarzystwie odrobiny słonego koziego sera, posypane orzechami i siekanym świeżym tymiankiem z dodatkiem sosu mohito.

Orientalna zupa z kukurydzy

Składniki:

  • 5 kolb żółtej kukurydzy (lub 5 szklanek mrożonych ziaren kukurydzy),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki,
  • 3 ząbki czosnku, posiekane,
  • kawałek imbiru, obrany i posiekany,
  • papryczka serrano (lub inna papryczka), posiekana,
  • 2 małe czerwone ziemniaki, pokrojone w kostki,
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • puszka pełnotłustego mleka kokosowego,
  • łyżka soku z limonki (z 0,5 limonki),
  • sól do przyprawienia.

Dodatkowo i opcjonalnie: poszarpane liście kolendry, prażone płatki kokosa, posiekane prażone orzeszki ziemne, chrupiące smażone szalotki, ćwiartki limonki i więcej pokrojonych papryczek serrano.

Sposób przygotowania:

Odetnij ziarna kukurydzy z kolb i przełóż do miski. Za pomocą tępej części noża do masła zeskrob kolby tak, aby cały mleczny sok zebrał się w misce, a kolby wyglądały na całkowicie suche, jak wyciśnięte gąbki. Odstaw. Jeśli używasz mrożonych ziaren, pomiń ten krok.

W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj szalotki, czosnek, imbir i chili i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną i nabiorą aromatu, przez 3 do 5 min. Dodaj ziarna kukurydzy i sok do garnka i smaż, aż kukurydza stanie się bardziej miękka i jaśniejsza, przez około 3 min.

Dodaj kawałki ziemniaków i mieszaj.

Teraz wlej bulion warzywny lub mięsny i mleko kokosowe. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 8 do 10 min., aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.

Użyj blendera ręcznego, aby zmiksować zupę, tak, aby była kremowa. Alternatywnie, wlej połowę zupy do blendera, zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji i wlej z powrotem do garnka. Dopraw sokiem z limonki i solą, wymieszaj. Wlej zupę do misek i udekoruj wybranymi dodatkami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości