Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Wytrawny sernik z pomidorkami
Składniki:
- 100 g masła,
- 150 g owsianych ciasteczek,
- 50 g herbatników,
- 30 g orzechów włoskich,
- 550 g różnych pomidorków koktajlowych,
- 1,5 łyżki octu balsamicznego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka siekanego rozmarynu,
- 2 ząbki czosnku, posiekane lub starte,
- łyżeczka brązowego cukru,
- 250 g ricotty,
- 150 g serka śmietankowego,
- 4 duże jajka,
- 80 g parmezanu, drobno startego,
- mała szalotka, pokrojona w plasterki.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Nasmaruj masłem okrągłą formę o średnicy 24 cm. Zmiksuj owsiane ciasteczka, herbatniki i orzechy włoskie w blenderze na okruszki; wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Równomiernie wciśnij na spód formy i odrobinę na boki. Schładzaj co najmniej 30 min.
Wrzuć pomidory do formy do pieczenia z łyżką octu balsamicznego, 2 łyżkami oliwy z oliwek, rozmarynem, czosnkiem i cukrem; dopraw. Piecz przez 25-30 minut, aż zmiękną; odstaw do ostygnięcia.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C z termoobiegiem. Włóż ricottę, serek śmietankowy, jajka i parmezan do miski ze szczyptą soli; mieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyłóż łyżką na spód. Piecz przez 40-45 min.
W międzyczasie włóż szalotkę do miski i wymieszaj z pozostałą łyżką oliwy z oliwek i 0,5 łyżki octu balsamicznego; dopraw. Wyjmij sernik z piekarnika; pozostaw w foremce na 5 min. Przełóż na talerz; ułóż pomidory na wierzchu. Podawaj na ciepło lub na zimno, z sałatką szalotkową.
Tarta z batata
Składniki na suchy spód:
- 250 g maki pszennej,
- 2 g soli,
- 68 g cukru,
- 135 g masła,
- 45 g jajek,
- 18 g żółtek.
Składniki na custard z batata:
- 450 g batatów,
- 300 g śmietanki 36%,
- 110 g mleka,
- 200 g żółtek jajka,
- 80 g cukru,
- dodatkowo cukier na karmel na wierzch.
Sposób przygotowania spodu:
Mąkę, cukier i sól dodaj do miski robota kuchennego, następnie dodaj masło. Stopniowo dodawaj żółtka i jajka i wyrabiaj na ciasto. Rozwałkuj na grubość około 3/4 cm, wyłóż foremkę na tartę i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie piecz w 170°C na złoty kolor.
Sposób przygotowania tarty:
Bataty piecz w 180°C przez 35 min., wyjmij z piekarnika i wystudź. Umieść śmietankę i mleko w rondelku, dodaj do nich skórki z batatów, zagotuj i ostaw na min. 2 godz., aby śmietanka nabrała koloru. Przecedź przez sitko i dodaj resztę śmietanki. Umieść śmietankę oraz sól w rondlu i zagotuj. W tym czasie wymieszaj żółtka z cukrem. Gorącą śmietankę dolewaj do żółtek, ciągle mieszając, następnie odstaw. Miąższ batatów zblenduj na gładko, dodaj całość do śmietanki z żółtkami, wymieszaj. Przelej wszystko na upieczoną tartę i piecz w 100°C z ustawieniem pieczenia góra dół, przez godzinę. Pozostaw do wystygnięcia. Na schłodzoną tartę nałóż cukier i karmelizuj za pomocą palnika.
Pikantne brzoskwinie z serem kozim
Składniki:
- 6 dojrzałych brzoskwiń,
- 100 g orzechów pekan lub migdałów,
- 100 g sera koziego,
- łyżka posiekanego świeżego tymianku,
- sól, pieprz, płatki chili, suszony tymianek,
- oliwa.
Składniki na sos mohito:
- pęczek świeżej mięty,
- 2 limonki,
- cukier trzcinowy.
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 225°C w funkcji grilla. Dojrzałe brzoskwinie przekrój na połówki i ułóż na blaszce, przypraw solą, płatkami chili, posiekanym tymiankiem i skrop odrobiną oliwy. Wstaw tak przygotowane brzoskwinie do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 20–25 min. do czasu, aż zmiękną i zaczną się rumienić.
Następnie zwiększ temperaturę do 250°C i dopiecz jeszcze kilka minut, tak żeby wierzch owoców zaczął się karmelizować i brązowić. W trakcie pieczenia rozgrzej płytę grzewczą i upraż na suchej patelni rozdrobnione orzechy lub migdały.
Przy pomocy blendera zmiksuj na gładki sos świeżą miętę, cukier trzcinowy, sok z limonki, skórkę limonki i odrobinę wody. Tym sposobem powstanie sos mohito.
Tak upieczone brzoskwinie podawaj jeszcze ciepłe w towarzystwie odrobiny słonego koziego sera, posypane orzechami i siekanym świeżym tymiankiem z dodatkiem sosu mohito.
Orientalna zupa z kukurydzy
Składniki:
- 5 kolb żółtej kukurydzy (lub 5 szklanek mrożonych ziaren kukurydzy),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki,
- 3 ząbki czosnku, posiekane,
- kawałek imbiru, obrany i posiekany,
- papryczka serrano (lub inna papryczka), posiekana,
- 2 małe czerwone ziemniaki, pokrojone w kostki,
- 2,5 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego,
- puszka pełnotłustego mleka kokosowego,
- łyżka soku z limonki (z 0,5 limonki),
- sól do przyprawienia.
Dodatkowo i opcjonalnie: poszarpane liście kolendry, prażone płatki kokosa, posiekane prażone orzeszki ziemne, chrupiące smażone szalotki, ćwiartki limonki i więcej pokrojonych papryczek serrano.
Sposób przygotowania:
Odetnij ziarna kukurydzy z kolb i przełóż do miski. Za pomocą tępej części noża do masła zeskrob kolby tak, aby cały mleczny sok zebrał się w misce, a kolby wyglądały na całkowicie suche, jak wyciśnięte gąbki. Odstaw. Jeśli używasz mrożonych ziaren, pomiń ten krok.
W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj szalotki, czosnek, imbir i chili i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną i nabiorą aromatu, przez 3 do 5 min. Dodaj ziarna kukurydzy i sok do garnka i smaż, aż kukurydza stanie się bardziej miękka i jaśniejsza, przez około 3 min.
Dodaj kawałki ziemniaków i mieszaj.
Teraz wlej bulion warzywny lub mięsny i mleko kokosowe. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 8 do 10 min., aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.
Użyj blendera ręcznego, aby zmiksować zupę, tak, aby była kremowa. Alternatywnie, wlej połowę zupy do blendera, zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji i wlej z powrotem do garnka. Dopraw sokiem z limonki i solą, wymieszaj. Wlej zupę do misek i udekoruj wybranymi dodatkami.
Zobacz także:
- Z bazarku na twój talerz. Przepisy Jagny Niedzielskiej na dania z sezonowych warzyw
- Pyszne, proste ciasta z 3 i 5 składników. Przepisy Bartka Boratyna
- Jednogarnkowe dania idealne na weekend. Co zrobić na obiad?
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/ Dzień Dobry TVN