Pulpety w sosie grzybowym - przepis
Składniki:
- 700 g mięsa z indyka,
- 300 g grzybów, np. pieczarek,
- 250 g szalotki,
- 200 ml mleka,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 kajzerki,
- 2 jaja,
- 30 g natki pietruszki,
- 20 g majeranku,
- pieprz i sól do smaku,
- 60 g masła,
- 45 g mąki pszennej,
- 1,1 l wody,
- 330 ml śmietanki,
- 200 ml wina białego,
- 1 kg ziemniaków,
- dymka.
Sposób przygotowania:
W dużej misce umieszczamy, mięso mielone z indyka, pokrojoną w kostkę oraz podsmażoną na rumiano szalotkę z czosnkiem, wcześniej namoczone kajzerki w mleku, siekaną pietruszkę, majeranek, całe dwa jajka, pieprz i sól oraz odrobinę mąki pszennej. Wszystko łączymy w idealną masę mieloną.
Wilżonymi rękoma formujemy foremne kulki w kształcie piłeczek do ping-ponga około 80 g każda, układamy na parowniku i gotujemy około 25 min.
Umyte oraz osuszone grzyby podsmażamy na patelni z wcześniej siekaną szalotką i czosnkiem. Następnie zalewamy winem oraz redukujemy do momentu pozbycia się alkoholu z dania. Dodajemy śmietanę, wodę i redukujemy po redukcji doprawiamy do smaku.
Ziemniaki dobrze myjemy kroimy w półksiężyce, doprawiamy solą, masłem i wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 35 min z termoobiegiem.
Risotto z borowikami - przepis
Składniki:
- natka pietruszki
- 80 g grana padano,
- 80 g szalotki,
- 100 g mascarpone,
- 2 ząbki czosnku,
- 80 g oliwy extra virgin,
- 50 g pasty rosołowej lub 1 l rosołu,
- 200 g ryżu arborio,
- 250 g grzybów (borowików),
- 50 g masła,
- pieprz do smaku,
- białe wino wytrawne,
- oliwa truflowa,
- 200 g miksu suszonych grzybów,
- pasta truflowa.
Sposób przygotowania:
W głębokim garnku lub rondlu podsmażamy grzyby z szalotkę i czosnkiem. Dodajemy ryż podsmaż, następnie dodajemy białego wina i redukujemy. Po redukcji dolewamy stopniowo wywar i dokładnie mieszamy. Gdy ryż zmięknie, dodajemy pasty truflowej, odrobinę śmietany ,a na koniec zaciągamy mascarpone.
Podsmażone grzyby lądują na wierzchu naszego risotto, posypujemy pudrem z grzybów i dekoruj mikro ziołami.
Portobello faszerowane kaszą jaglaną z pomidorami i bazylią - przepis
Składniki:
- 8 bardzo dużych pieczarek portobello,
- 1 kg kaszy jaglanej,
- 200 g szalotki,
- 5 ząbków czosnku,
- pęczek bazylii,
- opakowanie jackfruita (chlebowca różnolistnego),
- 100 g rana padano.
Sposób przygotowania:
Pieczarki portobello porządnie myjemy i osuszamy, wstawiamy na 5 min do pieca na temp 180 stopni. Po wyciągnięcia z pieca przechodzimy do przygotowywania farszu. Kasze jaglaną gotujemy i pozostaw do wystudzenia. Jackfruits podsmażamy z czosnkiem, szalotką pomidorami i dużą ilością siekanej bazylii. Redukujemy do stałej masy.
Nakładamy farsz do posolonych pieczarek, dodajemy sera i zapiekamy przez około 15 min w temp 180 stopni. Serwujemy jako przystawkę.
Zobacz także:
- Dania jednogarnkowe Sebastiana Olmy
- Dania jednogarnkowe. Proste i szybkie przepisy. Gotuje Samar Khanafer
- Dania z jednego garnka według przepisów Mariety Mareckiej
Źródło: Jakub Reszka
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN