Materiał promocyjny

Jednogarnkowe dania idealne na weekend. Co zrobić na obiad?

Dania z jednego gara
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne dania z grzybów. To idealne przepisy dla osób, które chcą zjeść pyszny posiłek, a przy tym nie lubią stać godzinami przy kuchni. Sprawdź, jak przygotować pulpety w sosie grzybowym, risotto z borowikami, portobello faszerowane kaszą jaglaną z pomidorami i bazylią. 
Pulpety w sosie grzybowym
Pulpety w sosie grzybowym
Pulpety w sosie grzybowym
Źródło: Wojciech Okluśnik

Pulpety w sosie grzybowym - przepis

Składniki:

  • 700 g mięsa z indyka,
    • 300 g grzybów, np. pieczarek,
      • 250 g szalotki,
        • 200 ml mleka,
          • 4 ząbki czosnku,
            • 2 kajzerki,
              • 2 jaja,
                • 30 g natki pietruszki,
                  • 20 g majeranku,
                    • pieprz i sól do smaku,
                      • 60 g masła,
                        • 45 g mąki pszennej,
                          • 1,1 l wody,
                            • 330 ml śmietanki,
                              • 200 ml wina białego,
                                • 1 kg ziemniaków,
                                  • dymka.

                                    Sposób przygotowania:

                                    W dużej misce umieszczamy, mięso mielone z indyka, pokrojoną w kostkę oraz podsmażoną na rumiano szalotkę z czosnkiem, wcześniej namoczone kajzerki w mleku, siekaną pietruszkę, majeranek, całe dwa jajka, pieprz i sól oraz odrobinę mąki pszennej. Wszystko łączymy w idealną masę mieloną.

                                    Wilżonymi rękoma formujemy foremne kulki w kształcie piłeczek do ping-ponga około 80 g każda, układamy na parowniku i gotujemy około 25 min.

                                    Umyte oraz osuszone grzyby podsmażamy na patelni z wcześniej siekaną szalotką i czosnkiem. Następnie zalewamy winem oraz redukujemy do momentu pozbycia się alkoholu z dania. Dodajemy śmietanę, wodę i redukujemy po redukcji doprawiamy do smaku.

                                    Ziemniaki dobrze myjemy kroimy w półksiężyce, doprawiamy solą, masłem i wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 35 min z termoobiegiem.

                                    Risotto z borowikami
                                    Risotto z borowikami
                                    Risotto z borowikami
                                    Źródło: Wojciech Okluśnik

                                    Risotto z borowikami - przepis

                                    Składniki:

                                    • natka pietruszki
                                      • 80 g grana padano,
                                        • 80 g szalotki,
                                          • 100 g mascarpone,
                                            • 2 ząbki czosnku,
                                              • 80 g oliwy extra virgin,
                                                • 50 g pasty rosołowej lub 1 l rosołu,
                                                  • 200 g ryżu arborio,
                                                    • 250 g grzybów (borowików),
                                                      • 50 g masła,
                                                        • pieprz do smaku,
                                                          • białe wino wytrawne,
                                                            • oliwa truflowa,
                                                              • 200 g miksu suszonych grzybów,
                                                                • pasta truflowa.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  W głębokim garnku lub rondlu podsmażamy grzyby z szalotkę i czosnkiem. Dodajemy ryż podsmaż, następnie dodajemy białego wina i redukujemy. Po redukcji dolewamy stopniowo wywar i dokładnie mieszamy. Gdy ryż zmięknie, dodajemy pasty truflowej, odrobinę śmietany ,a na koniec zaciągamy mascarpone.

                                                                  Podsmażone grzyby lądują na wierzchu naszego risotto, posypujemy pudrem z grzybów i dekoruj mikro ziołami.

                                                                  Portobello faszerowane kaszą jaglaną z pomidorami i bazylią - przepis

                                                                  Składniki:

                                                                  • 8 bardzo dużych pieczarek portobello,
                                                                    • 1 kg kaszy jaglanej,
                                                                      • 200 g szalotki,
                                                                        • 5 ząbków czosnku,
                                                                          • pęczek bazylii,
                                                                            • opakowanie jackfruita (chlebowca różnolistnego),
                                                                              • 100 g rana padano.

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Pieczarki portobello porządnie myjemy i osuszamy, wstawiamy na 5 min do pieca na temp 180 stopni. Po wyciągnięcia z pieca przechodzimy do przygotowywania farszu. Kasze jaglaną gotujemy i pozostaw do wystudzenia. Jackfruits podsmażamy z czosnkiem, szalotką pomidorami i dużą ilością siekanej bazylii. Redukujemy do stałej masy.

                                                                                Nakładamy farsz do posolonych pieczarek, dodajemy sera i zapiekamy przez około 15 min w temp 180 stopni. Serwujemy jako przystawkę.

                                                                                Zobacz także:

                                                                                Źródło: Jakub Reszka

                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana