Materiał promocyjny

Jednogarnkowe dania idealne na weekend. Co zrobić na obiad?

Jakub Reszka w kuchni Dzień Dobry TVN
Dania z jednego gara
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne dania z grzybów. To idealne przepisy dla osób, które chcą zjeść pyszny posiłek, a przy tym nie lubią stać godzinami przy kuchni. Sprawdź, jak przygotować pulpety w sosie grzybowym, risotto z borowikami, portobello faszerowane kaszą jaglaną z pomidorami i bazylią. 
Pulpety w sosie grzybowym
Pulpety w sosie grzybowym
Pulpety w sosie grzybowym
Źródło: Wojciech Okluśnik

Pulpety w sosie grzybowym - przepis

Składniki:

  • 700 g mięsa z indyka,
  • 300 g grzybów, np. pieczarek,
  • 250 g szalotki,
  • 200 ml mleka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 kajzerki,
  • 2 jaja,
  • 30 g natki pietruszki,
  • 20 g majeranku,
  • pieprz i sól do smaku,
  • 60 g masła,
  • 45 g mąki pszennej,
  • 1,1 l wody,
  • 330 ml śmietanki,
  • 200 ml wina białego,
  • 1 kg ziemniaków,
  • dymka.

Sposób przygotowania:

W dużej misce umieszczamy, mięso mielone z indyka, pokrojoną w kostkę oraz podsmażoną na rumiano szalotkę z czosnkiem, wcześniej namoczone kajzerki w mleku, siekaną pietruszkę, majeranek, całe dwa jajka, pieprz i sól oraz odrobinę mąki pszennej. Wszystko łączymy w idealną masę mieloną.

Wilżonymi rękoma formujemy foremne kulki w kształcie piłeczek do ping-ponga około 80 g każda, układamy na parowniku i gotujemy około 25 min.

Umyte oraz osuszone grzyby podsmażamy na patelni z wcześniej siekaną szalotką i czosnkiem. Następnie zalewamy winem oraz redukujemy do momentu pozbycia się alkoholu z dania. Dodajemy śmietanę, wodę i redukujemy po redukcji doprawiamy do smaku.

Ziemniaki dobrze myjemy kroimy w półksiężyce, doprawiamy solą, masłem i wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 35 min z termoobiegiem.

Risotto z borowikami
Risotto z borowikami
Risotto z borowikami
Źródło: Wojciech Okluśnik

Risotto z borowikami - przepis

Składniki:

  • natka pietruszki
  • 80 g grana padano,
  • 80 g szalotki,
  • 100 g mascarpone,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 80 g oliwy extra virgin,
  • 50 g pasty rosołowej lub 1 l rosołu,
  • 200 g ryżu arborio,
  • 250 g grzybów (borowików),
  • 50 g masła,
  • pieprz do smaku,
  • białe wino wytrawne,
  • oliwa truflowa,
  • 200 g miksu suszonych grzybów,
  • pasta truflowa.

Sposób przygotowania:

W głębokim garnku lub rondlu podsmażamy grzyby z szalotkę i czosnkiem. Dodajemy ryż podsmaż, następnie dodajemy białego wina i redukujemy. Po redukcji dolewamy stopniowo wywar i dokładnie mieszamy. Gdy ryż zmięknie, dodajemy pasty truflowej, odrobinę śmietany ,a na koniec zaciągamy mascarpone.

Podsmażone grzyby lądują na wierzchu naszego risotto, posypujemy pudrem z grzybów i dekoruj mikro ziołami.

Portobello faszerowane kaszą jaglaną z pomidorami i bazylią - przepis

Składniki:

  • 8 bardzo dużych pieczarek portobello,
  • 1 kg kaszy jaglanej,
  • 200 g szalotki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • pęczek bazylii,
  • opakowanie jackfruita (chlebowca różnolistnego),
  • 100 g rana padano.

Sposób przygotowania:

Pieczarki portobello porządnie myjemy i osuszamy, wstawiamy na 5 min do pieca na temp 180 stopni. Po wyciągnięcia z pieca przechodzimy do przygotowywania farszu. Kasze jaglaną gotujemy i pozostaw do wystudzenia. Jackfruits podsmażamy z czosnkiem, szalotką pomidorami i dużą ilością siekanej bazylii. Redukujemy do stałej masy.

Nakładamy farsz do posolonych pieczarek, dodajemy sera i zapiekamy przez około 15 min w temp 180 stopni. Serwujemy jako przystawkę.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości