Ten turecki deser rozpieści twoje podniebienie. Trzy przepisy na baklawę według Bartka Boratyna

Ten turecki deser rozpieści twoje podniebienie. Trzy przepisy na baklawę według Bartka Boratyna
Źródło: Dzień Dobry TVN
Baklava - złocista, słodka, idealna
Baklava - złocista, słodka, idealna
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Baklawa to słodki, chrupiący deser prosto z Turcji. Tej mieszanki cienkiego ciasta filo, orzechów i syropu po prostu nie da się nie lubić. Wielu osobom kojarzy się z wakacjami i leniwymi chwilami przy herbacie. W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn pokazał trzy sposoby na przygotowanie tego przysmaku.

Kucharz przyrządził baklawę z orzechami włoskimi, baklawę z pistacjami, a także ruloniki z baklawy z orzechami. Przepisy poniżej.

Baklawa z orzechami włoskimi

Baklawa z orzechami włoskimi
Baklawa z orzechami włoskimi
Baklawa z orzechami włoskimi
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 500 g orzechów włoskich
  • 250 g masła klarowanego,
  • 450 g cukru,
  • 5 szklanek wody,
  • 2 cytryny,
  • 500 g ciasta filo.

Przygotowanie:

Wymieszaj zmielone oraz posiekane orzechy włoskie i 100 g cukru, a następnie zacznij rozkładać na blasze do pieczenia: warstwę ciasta posmaruj rozpuszczonym masłem, na to warstwa ciasta, masło i tak 5/10 razy. Następnie w połowie nałóż mieszankę cukru i orzechów włoskich, i postępuj tak dalej z ciastem, aż do wypełnienia blachy do pieczenia. Pokrój baklawę w kostkę. Rozgrzej piekarnik i wstaw przygotowaną baklawę. Piecz ją w 180 stopniach na złoty kolor, przez około 45-60 minut.

Z mieszanki wody, cukru i soku z dwóch cytryn zrób syrop do baklawy. Syrop gotuj na małym ogniu przez około 10 minut od momentu zagotowania. Na gorącą baklawę wylej wcześnie przygotowany syrop i poczekaj, aż wchłonie się w ciasto. Gdy się wystudzi, udekoruj połówkami orzechów.

Baklawa z pistacjami

Baklawa z pistacjami
Baklawa z pistacjami
Baklawa z pistacjami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 400 g prażonych pistacji,
  • 100 g zielonych pistacji,
  • 250 g masła klarowanego,
  • 450 g cukru,
  • 5 szklanek wody,
  • 2 cytryny,
  • 500 g ciasto filo,
  • łyżka wody różanej,
  • suszone płatki róży.
Baklawa z pistacjami
Baklawa z pistacjami
Baklawa z pistacjami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Przygotowanie:

Wymieszaj zmielone oraz posiekane orzechy włoskie i 100 g cukru, a następnie zacznij rozkładać na blasze do pieczenia: warstwę ciasta posmaruj rozpuszczonym masłem, na to warstwa ciasta, masło i tak 5/10 razy. Następnie w połowie nałóż mieszankę cukru i orzechów włoskich, i postępuj tak dalej z ciastem, aż do wypełnienia blachy do pieczenia. Pokrój baklawę w kostkę. Rozgrzej piekarnik i wstaw przygotowaną baklawę. Piecz ją w 180 stopniach na złoty kolor, przez około 45-60 minut.

Z mieszanki wody, cukru i soku z dwóch cytryn zrób syrop do baklawy. Syrop gotuj na małym ogniu przez około 10 minut od momentu zagotowania. Na gorącą baklawę wylej wcześnie przygotowany syrop i poczekaj, aż wchłonie się w ciasto. Gdy się wystudzi, udekoruj połówkami orzechów.

Ruloniki z baklawy z orzechami

Ruloniki z baklawy z orzechami
Ruloniki z baklawy z orzechami
Ruloniki z baklawy z orzechami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • szklanka cukru,
  • 3/4 szklanki wody,
  • łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy,
  • laska cynamonu,
  • anyż gwiazdkowy,
  • 3 plasterki cytryny,
  • opakowanie ciasta filo,
  • 200 g masła,
  • 2 szklanki mielonych pistacji,
  • 2 szklanki mielonych orzechów włoskich,
  • łyżeczka kardamonu.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Przygotuj syrop, tak jak w poprzednich przepisach, i gotuj go przez 20 minut. Płaty ciasta filo wyłóż, skrop roztopionym masłem. Orzechy wymieszaj ze sobą, posyp po płacie ciasta, połóż drugi arkusz na wierzchu, znów posmaruj roztopionym masłem. Umieść drewniany szpikulec na środku ciasta i zawiń całość. Zawiń ciasto do środka i wyjmij szpikulec. Umieść baklawę w wysmarowanej masłem foremce i zrób to samo z kolejnymi 10 rulonikami. Piecz 40 minut na złoty kolor. Gorącą baklawę polej syropem z dodatkami. Gotowa do zjedzenia po ostudzeniu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości