Kucharz przyrządził baklawę z orzechami włoskimi, baklawę z pistacjami, a także ruloniki z baklawy z orzechami. Przepisy poniżej.
Baklawa z orzechami włoskimi
Składniki:
- 500 g orzechów włoskich
- 250 g masła klarowanego,
- 450 g cukru,
- 5 szklanek wody,
- 2 cytryny,
- 500 g ciasta filo.
Przygotowanie:
Wymieszaj zmielone oraz posiekane orzechy włoskie i 100 g cukru, a następnie zacznij rozkładać na blasze do pieczenia: warstwę ciasta posmaruj rozpuszczonym masłem, na to warstwa ciasta, masło i tak 5/10 razy. Następnie w połowie nałóż mieszankę cukru i orzechów włoskich, i postępuj tak dalej z ciastem, aż do wypełnienia blachy do pieczenia. Pokrój baklawę w kostkę. Rozgrzej piekarnik i wstaw przygotowaną baklawę. Piecz ją w 180 stopniach na złoty kolor, przez około 45-60 minut.
Z mieszanki wody, cukru i soku z dwóch cytryn zrób syrop do baklawy. Syrop gotuj na małym ogniu przez około 10 minut od momentu zagotowania. Na gorącą baklawę wylej wcześnie przygotowany syrop i poczekaj, aż wchłonie się w ciasto. Gdy się wystudzi, udekoruj połówkami orzechów.
Baklawa z pistacjami
Składniki:
- 400 g prażonych pistacji,
- 100 g zielonych pistacji,
- 250 g masła klarowanego,
- 450 g cukru,
- 5 szklanek wody,
- 2 cytryny,
- 500 g ciasto filo,
- łyżka wody różanej,
- suszone płatki róży.
Przygotowanie:
Wymieszaj zmielone oraz posiekane orzechy włoskie i 100 g cukru, a następnie zacznij rozkładać na blasze do pieczenia: warstwę ciasta posmaruj rozpuszczonym masłem, na to warstwa ciasta, masło i tak 5/10 razy. Następnie w połowie nałóż mieszankę cukru i orzechów włoskich, i postępuj tak dalej z ciastem, aż do wypełnienia blachy do pieczenia. Pokrój baklawę w kostkę. Rozgrzej piekarnik i wstaw przygotowaną baklawę. Piecz ją w 180 stopniach na złoty kolor, przez około 45-60 minut.
Z mieszanki wody, cukru i soku z dwóch cytryn zrób syrop do baklawy. Syrop gotuj na małym ogniu przez około 10 minut od momentu zagotowania. Na gorącą baklawę wylej wcześnie przygotowany syrop i poczekaj, aż wchłonie się w ciasto. Gdy się wystudzi, udekoruj połówkami orzechów.
Ruloniki z baklawy z orzechami
Składniki:
- szklanka cukru,
- 3/4 szklanki wody,
- łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy,
- laska cynamonu,
- anyż gwiazdkowy,
- 3 plasterki cytryny,
- opakowanie ciasta filo,
- 200 g masła,
- 2 szklanki mielonych pistacji,
- 2 szklanki mielonych orzechów włoskich,
- łyżeczka kardamonu.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Przygotuj syrop, tak jak w poprzednich przepisach, i gotuj go przez 20 minut. Płaty ciasta filo wyłóż, skrop roztopionym masłem. Orzechy wymieszaj ze sobą, posyp po płacie ciasta, połóż drugi arkusz na wierzchu, znów posmaruj roztopionym masłem. Umieść drewniany szpikulec na środku ciasta i zawiń całość. Zawiń ciasto do środka i wyjmij szpikulec. Umieść baklawę w wysmarowanej masłem foremce i zrób to samo z kolejnymi 10 rulonikami. Piecz 40 minut na złoty kolor. Gorącą baklawę polej syropem z dodatkami. Gotowa do zjedzenia po ostudzeniu.
Zobacz także:
- Baklawa - jak przygotować ten słodki deser? Sprawdź prosty przepis krok po kroku
- Kuchnia turecka od podstaw. Dowiedz się, jak smakuje jedna z najpopularniejszych kuchni świata
- Creme brulle z trawą cytrynową i limonką - przepis Sebastiana Olmy
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News