Creme brulle z trawą cytrynową i limonką - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 75 g trawy cytrynowej, posiekanej
- 60 g złotego cukru pudru plus dodatkowa posypka
- 6 dużych żółtek
- 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół i wyskrobane nasiona
- 4 limonki
Sposób przygotowania creme brulle
- Wymieszaj śmietankę z trawą cytrynową na patelni, a następnie gotuj na średnim ogniu. Rozgrzej piekarnik do 120C/100C z termo obiegiem.
- Cukier utrzyj z żółtkami. Podgrzej krem z trawy cytrynowej do 50°C, przecedź przez sito, a następnie wymieszaj z masą jajeczną wraz z nasionami wanilii i sokiem z limonki.
- Wlej mieszaninę do sześciu kokilek. Umieść kokilki w brytfannie i zalej gorącą wodą do połowy ich zewnętrznej powierzchni.
- Piec przez 1 godz.-1 godz. 15 min, aż się lekko zetnie. Wyjmij kokilki, ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny.
- Przed podaniem każdą kokilek posypać cukrem i karmelizować palnikiem na złoty kolor.
Zobacz także:
- Jak przygotować deser prababci? Przepis na leguminę krok po kroku
- Oryginalny świąteczny deser na bazie śmietany i mango. Jak go przygotować?
- Włoska kuchnia na poprawę humoru. Przepisy Cristiny Catese
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: