Creme brulle z trawą cytrynową i limonką - przepis Sebastiana Olmy

Creme brulle z trawą cytrynową i limonką
Niezłe jaja w kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
W Dzień Dobry TVN kuchnia z jajem. Sebastian Olma przygotował różne pyszności na bazie jajek. Sprawdź, jak przyrządzić creme brulle z trawą cytrynową i limonką.

Creme brulle z trawą cytrynową i limonką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 75 g trawy cytrynowej, posiekanej
  • 60 g złotego cukru pudru plus dodatkowa posypka
  • 6 dużych żółtek
  • 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół i wyskrobane nasiona
  • 4 limonki

Sposób przygotowania creme brulle

  1. Wymieszaj śmietankę z trawą cytrynową na patelni, a następnie gotuj na średnim ogniu. Rozgrzej piekarnik do 120C/100C z termo obiegiem.
  2. Cukier utrzyj z żółtkami. Podgrzej krem z trawy cytrynowej do 50°C, przecedź przez sito, a następnie wymieszaj z masą jajeczną wraz z nasionami wanilii i sokiem z limonki.
  3. Wlej mieszaninę do sześciu kokilek. Umieść kokilki w brytfannie i zalej gorącą wodą do połowy ich zewnętrznej powierzchni.
  4. Piec przez 1 godz.-1 godz. 15 min, aż się lekko zetnie. Wyjmij kokilki, ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny.
  5. Przed podaniem każdą kokilek posypać cukrem i karmelizować palnikiem na złoty kolor.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości