Jajka na cały tydzień, czyli frittata z różnymi serami, pietruszką i boczkiem z przepisu Sebastiana Olmy

Niezłe jaja w kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania z jajkami. Sprawdź jego przepis na frittatę z różnymi serami, pietruszką i boczkiem.

Frittata z różnymi serami, pietruszką i boczkiem

Składniki:

  • 3 białe cebule
    • 4 ząbki czosnku
      • 250 g boczku wędzonego
        • olej do smażenia
          • sól, pieprz do smaku
            • po 100 g sera jak na pizzę, niebieski pleśniowy lazur, ser pleśniowym zwykły ala brie, ser roqufor
              • 200 g mozzarelli
                • pęczek natki pietruszki

                  Sposób przygotowania

                  1. Na patelnię dodaj posiekną drobno cebulkę, czosnek i posiekany w plastry boczek, duś na oleju tak długo aż wszystkie składniki będą miękkie, dodaj do smaku sól i pieprz i na koniec smażenia zdejmij z ognia.
                    1. Gdy wszystko ostygnie, dodaj do nich jajka, pocięte na małe kawałki sery i posiekaną natkę pietruszki.
                      1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przelej na patelnię teflonową, która później będzie można wsadzić do piekarnika.
                        1. Na górę naszej frittaty zetrzyj jeszcze trochę mozzarelli. Lekko podgrzej mieszankę na ogniu, coś na wzór omleta, a następnie włóż patelnię do piekarnika na 15 minut do temp. 180 st.
                          1. Wyjmij z pieca i nabij wykałaczką, jeśli będzie zbita, można wyjść frittatę, pociąć na małe kawałki i podawać razem z mieszanką sałat.

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło: Sebastian Olma

                            Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana