Frittata z różnymi serami, pietruszką i boczkiem
Składniki:
- 3 białe cebule
- 4 ząbki czosnku
- 250 g boczku wędzonego
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- po 100 g sera jak na pizzę, niebieski pleśniowy lazur, ser pleśniowym zwykły ala brie, ser roqufor
- 200 g mozzarelli
- pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Na patelnię dodaj posiekną drobno cebulkę, czosnek i posiekany w plastry boczek, duś na oleju tak długo aż wszystkie składniki będą miękkie, dodaj do smaku sól i pieprz i na koniec smażenia zdejmij z ognia.
- Gdy wszystko ostygnie, dodaj do nich jajka, pocięte na małe kawałki sery i posiekaną natkę pietruszki.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przelej na patelnię teflonową, która później będzie można wsadzić do piekarnika.
- Na górę naszej frittaty zetrzyj jeszcze trochę mozzarelli. Lekko podgrzej mieszankę na ogniu, coś na wzór omleta, a następnie włóż patelnię do piekarnika na 15 minut do temp. 180 st.
- Wyjmij z pieca i nabij wykałaczką, jeśli będzie zbita, można wyjść frittatę, pociąć na małe kawałki i podawać razem z mieszanką sałat.
Zobacz także:
- Frittata, minestrone, fricasse i suflety. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy na pyszne dania bez mięsa
- Gotowany łosoś, frittata z marchwią i krem brokułowy, czyli dania na parze według Sebastiana Olmy
- Z kuchni włoskiej: rotolo di frittata
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: