Frittata, minestrone, fricasse i suflety. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy na pyszne dania bez mięsa

Pełnowartościowe wege dania
Frittata ze słodkimi ziemniakami i salsą pomidorową, minestrone z białą fasolką, warzywami i świeżymi ziołami, fricasse z grzybami i serem dojrzewającym oraz suflety ze szpinakiem. To wegetariańskie, pełnowartościowe dania, które możemy przygotować na cały dzień. Zobacz, jak przyrządza je szef kuchni Sebastian Olma w Dzień Dobry TVN. Smacznego!

Frittata ze słodkimi ziemniakami i salsą pomidorową

Salsa pomidorowa - składniki:

  • 1 kg pomidorów malinowych
    • 200 ml oliwy z oliwek
      • 50 g małych kaparów
        • 1 mały pęczek świeżej bazylii
          • 1 mała łyżka soli i pieprzu
            • 100 g prażonych migdałów
              1. Pomidorki malinowe potnij w kostkę, przełóż do miski i dodaj oliwę z oliwek, posiekane kapary, listki bazylii, sól, pieprz i prażone migdały.
                1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.

                  Frittata - składniki:

                  • 8 jajek
                    • 200 g tartego sera mozzarella
                      • 1 mały pęczek kolendry
                        • 0,5 kg słodkich ziemniaków
                          • 2 łyżki oleju do smażenia
                            • 3 cebule szalotki
                              • 1 szt. czerwonego chili
                                • 1 małe opakowanie rukoli

                                  Sposób przygotowania frittaty:

                                  1. W misce za pomocą widelca rozbij jajka z tartym serem mozzarella i posiekaną kolendrą, odstaw.
                                    1. Słodkie ziemniaki pokrój w 1 cm kostkę, podsmaż na patelni z dodatkiem posiekanej szalotki i czerwonego chili.
                                      1. Gdy ziemniaki lekko zmiękną, dodaj na patelnie rozbite jajka z serem mozzarella i kolendrą, delikatnie zamieszaj i poczekaj, aż jajka zaczną się ścinać. Następnie wstaw patelnię do piekarnika na 6 minut do temperatury 210 st. C.
                                        1. Wyjmij i przełóż na deskę za pomocą plastikowej łyżki bądź szpachelki. Polej salsą pomidorową i posyp świeżymi liśćmi rukoli.

                                          Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                          Minestrone z białą fasolką, warzywami i świeżymi ziołami

                                          Składniki na minestrone z białą fasolką, warzywami i świeżymi ziołami:

                                          • 1 duży pęczek włoszczyzny
                                            • 3 łodygi selera naciowego
                                              • 2 łyżki oleju do smażenia
                                                • 4 sztuki liścia laurowego i ziela angielskiego
                                                  • 100 g koncentratu pomidorowego
                                                    • 1 mała łyżka płatków chili
                                                      • 5 ząbków czosnku
                                                        • 200 g białej fasoli konserwowej
                                                          • 2 l wywaru warzywnego
                                                            • 0,5 kg pomidorów malinowych
                                                              • 1 pęczek bazylii i pietruszki
                                                                • 1 łyżka soli i czarnego pieprzu
                                                                  • oliwa z oliwek do polania

                                                                    Sposób przygotowania minestrone:

                                                                    1. Pęczek włoszczyzny (marchew, cebula, seler, pietruszka, por, seler naciowy) obierz i pokrój w 1 cm kostkę, podsmaż w garnku na oleju z dodatkiem liści laurowego i ziela angielskiego przez 5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, płatki chili, posiekany czosnek, fasolę białą konserwową i duś na małym ogniu około 10 minut.
                                                                      1. Warzywa podlej wywarem warzywnym i gotuj, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę pomidory, świeże posiekane zioła (bazylia, pietruszka) i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
                                                                        1. Nalej porcję zupy na talerz i polej oliwą z oliwek.

                                                                          Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                          Warzywne fricasse z grzybami, serem dojrzewającym i szpinakiem

                                                                          Składniki na warzywne fricasse:

                                                                          • 1 sz. zielonej cukinii
                                                                            • 0,5 kg boczniaków ostrygowych
                                                                              • 4 szt. grzybów portobello
                                                                                • 250 g szarej pieczarki
                                                                                  • 2 szt. cebuli szalotki
                                                                                    • 5 ząbków czosnku
                                                                                      • 1 mały pęczek świeżego tymianku
                                                                                        • 200 ml białego wina
                                                                                          • 0,5 l wywaru warzywnego
                                                                                            • 0,5 l słodkiej śmietany 36%
                                                                                              • 1 opakowanie młodego szpinaku
                                                                                                • 200 g sera dojrzewającego
                                                                                                  • 1 łyżka soli i czarnego pieprzu
                                                                                                    • 1 opak. roszponki
                                                                                                      • 1 świeża pszenna bagietka

                                                                                                        Sposób przygotowania warzywnego fricasse:

                                                                                                        1. Cukinię, mieszankę grzybów, szalotkę, czosnek i świeży tymianek podsmaż na oleju na złoty kolor. Całość podlej białym winem, poczekaj, aż odparuje, podlej wywarem warzywnym. Gdy odparuje do połowy dodaj słodką śmietanę listki młodego szpinaku.
                                                                                                          1. Gdy całość zgęstnieje dodaj kawałki sera dojrzewającego i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową porcję przełóż na półmisek, udekoruj roszponką i dodaj kawałki bagietki.

                                                                                                            Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                            Suflety ze szpinakiem i kozim serem

                                                                                                            Składniki na suflety ze szpinakiem i kozim serem:

                                                                                                            • 500 g młodego szpinaku
                                                                                                              • 25 g masła
                                                                                                                • sól, czarny pieprz do smaku
                                                                                                                  • 2 szt. szalotki
                                                                                                                    • 4 główki czosnku
                                                                                                                      • 2 łyżki mąki pszennej
                                                                                                                        • 1 mała łyżka pieprzu cayene
                                                                                                                          • 200 ml mleka
                                                                                                                            • 200 ml koziego sera twarogowego
                                                                                                                              • 100 g sera pecorino
                                                                                                                                • 3 żółtka
                                                                                                                                  • 4 białka
                                                                                                                                    • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
                                                                                                                                      • 500 g miksu sałat

                                                                                                                                        Sposób przygotowania sufletów:

                                                                                                                                        1. Liście młodego szpinaku podsmaż na maśle, dopraw do smaku solą i pieprzem. Po usmażeniu odcedź na papierowy ręczniku i drobno posiekaj.
                                                                                                                                          1. W rondelku podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek. Po kilku minutach dodaj mąkę i pieprz cayene, dalej smaż i po 2 minutach dodaj mleko, gotuj aż całość zgęstniej i odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrusz kozi ser twarogowy z serem pecorino, dodaj posiekany szpinak i żółtkami. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
                                                                                                                                            1. Ubij białka na sztywno i dodaj do masy, masę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wstaw do pieczenia 15 minut do temp. 190 st. C.
                                                                                                                                              1. Wyjmij gorące suflety i podwaja z kwaśną śmietaną oraz mieszanymi sałatami.

                                                                                                                                                Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                Zobacz też:

                                                                                                                                                Tłusty czwartek. Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!

                                                                                                                                                Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

                                                                                                                                                Smaczne i zdrowe dania z polskich składników. Pomysły dietetyka na cały dzień

                                                                                                                                                Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                                                Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości