Pasztet z bakłażana z bruschettą
Składniki na pasztet z bakłażana z bruschettą
- 2 duże bakłażany,
- 1 ząbek czosnku,
- 25 ml oliwy z oliwek extra virgin,
- 100 g tartego Pecorino,
- 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki,
- sól i pieprz,
- 1 duży bochenek rustykalnego chleba.
Do dekoracji:
- kilka listków pietruszki,
- garść prażonych płatków migdałowych,
- oliwa z oliwek extra virgin.
Jak przygotować pasztet z bakłażana z bruschettą?
- Umyć bakłażany i usunąć szypułki. Przekroić dwa bakłażany pionowo, nakłuć je z obu stron zębami widelca.
- Wyłożyć blachę do pieczenia arkuszem papieru pergaminowego. Piec w temperaturze 200° w wentylowanym piekarniku przez około 40-50 minut, miąższ bakłażanów powinien być miękki, ale nie spulchniony.
- Kiedy bakłażany są już ugotowane, wyjąć je z piekarnika i za pomocą łyżki usunąć miąższ i odsączyć go na durszlaku.
- Przełożyć miąższ z bakłażana do dzbanka blendera, dodać pecorino, sól, pieprz, obrany i umyty ząbek czosnku oraz oliwę z oliwek extra virgin. Używać blendera, aż do uzyskania gładkiego i jednolitego kremu.
- Wlać pasztet do miski, dodać posiekaną pietruszkę i dobrze wymieszać.
- Pokroić chleb na plasterki i zgrillować go na patelni.
- Rozłożyć pasztet na chlebie i podać grzanki. Dodać prażone płatki migdałowe, kilka listków pietruszki i mżawkę oliwy.
Spaghettoni all'etrusca
Składniki na spaghettoni all'etrusca
- 200 g mąki 00,
- 200 g mąki durum Semolina,
- sól,
- woda,
- 2 garści semoliny do oprószenia blatu,
- 4 ugotowane jajka,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 1 garść pietruszki,
- liście mięty i bazylii,
- 100 g sera Pecorino Romano ChNP,
- oliwa z oliwek extra vergine,
- sól i pieprz.
Jak przygotować spaghettoni all'etrusca?
- Do miski przesiać dwie mąki, dodać szczyptę soli, wodę i wyrabić ciasto, do momentu, aż będzie jednolite i elastyczne.
- Owinąć je ściereczką kuchenną i odłożyć na ok 20 min. Po upływie tego czasu rozwałkować ciasto, wyciąć długie paski i za pomocą dłoni formować spaghettoni.
- Jajka, ząbek czosnku, pietruszkę, miętę i bazylię drobno posiekać i przełożyć do miski. Dodać oliwę i mieszać do otrzymania płynnego sosu. Doprawić solą i pieprzem.
- Spaghettoni gotować w osolonej wodzie. Odcedzić i połączyć z sosem. Wyłożyć na talerz, oprószony tartym serem Pecorino Romano.
Banoffee - banan i czekolada
Składniki na banoffee
- 500 g herbatników,
- 190 g masła,
- 600 g mleka skondensowanego,
- 4 duże, bardzo dojrzałe banany,
- 500 g bitej śmietany,
- 1 pełna łyżka stołowa kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- 120 g gorzkiej czekolady 64%.
Składniki na sos karmelowy
- 150g cukru,
- 100ml świeżej śmietany,
- 40g masła.
Jak przygotować banoffee?
Sos karmelowy:
- Wsypać połowę cukru do rondla z grubym dnem, postawić na małym ogniu i poczekać, aż się rozpuści przed dodaniem reszty cukru.
- Podgrzać śmietankę i doprowadzić do wrzenia, kiedy cukier stanie się brązowym i przezroczystym karmelem, zdjąć patelnię z ognia i wlać wrzącą śmietankę uważając na ewentualne rozpryski.
- Postawić z powrotem na małym ogniu i dodać masło, mieszać szpatułką aż do całkowitego rozpuszczenia.
Banofee:
- Posiekać czekoladę na kawałki.
- Ubić śmietanę, wymieszać ją z kawą rozpuszczalną i cukrem.
- Posiekać herbatniki, wymieszać je z roztopionym masłem i wyłożyć nimi dno 6 filiżanek. Odstawić je do lodówki na około pół godziny.
- Wlać mleko skondensowane do rondelka i pozostawić na średnim ogniu przez kilka minut, aż się trochę skarmelizuje, czyli około 6-8 minut.
- Wyjąć pucharki z lodówki i wylać mleko skondensowane na spód, przykryć warstwą plasterków banana, następnie warstwą bitej śmietany wymieszanej z kawą i cukrem, a na koniec dodać wiórki czekoladowe.
- Zrobić drugą warstwę, położyć plasterki banana, potem znów banany, następnie krem kawowy, wiórki czekoladowe i na koniec sos karmelowy.
Zobacz także:
- Pączki twarogowe - prosty przepis na zdrowszy tłusty czwartek
- Słodkie upominki DIY na walentynki - sprawdź, jak je zrobić
- Czym nadziewać pączki? Jak to robić? Poznaj kultowe smaki
Autor: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: