Materiał promocyjny

Włoska kuchnia na poprawę humoru. Przepisy Cristiny Catese

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia na dobry nastrój
Kuchnia na dobry nastrój
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Jedzenie nie zastąpi terapii, ale bez wątpienia wpływa na nasze samopoczucie i pozwala łagodzić mniejsze kryzysy. Przepisy Cristiny Catese na wytrawny pasztet z bakłażana i słodkie banoffee sprawdzą się idealnie, jako remedium na zły humor.

Pasztet z bakłażana z bruschettą

Składniki na pasztet z bakłażana z bruschettą

  • 2 duże bakłażany,
    • 1 ząbek czosnku,
      • 25 ml oliwy z oliwek extra virgin,
        • 100 g tartego Pecorino,
          • 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki,
            • sól i pieprz,
              • 1 duży bochenek rustykalnego chleba.

                Do dekoracji:

                • kilka listków pietruszki,
                  • garść prażonych płatków migdałowych,
                    • oliwa z oliwek extra virgin.

                      Jak przygotować pasztet z bakłażana z bruschettą?

                      1. Umyć bakłażany i usunąć szypułki. Przekroić dwa bakłażany pionowo, nakłuć je z obu stron zębami widelca.
                        1. Wyłożyć blachę do pieczenia arkuszem papieru pergaminowego. Piec w temperaturze 200° w wentylowanym piekarniku przez około 40-50 minut, miąższ bakłażanów powinien być miękki, ale nie spulchniony.
                          1. Kiedy bakłażany są już ugotowane, wyjąć je z piekarnika i za pomocą łyżki usunąć miąższ i odsączyć go na durszlaku.
                            1. Przełożyć miąższ z bakłażana do dzbanka blendera, dodać pecorino, sól, pieprz, obrany i umyty ząbek czosnku oraz oliwę z oliwek extra virgin. Używać blendera, aż do uzyskania gładkiego i jednolitego kremu.
                              1. Wlać pasztet do miski, dodać posiekaną pietruszkę i dobrze wymieszać.
                                1. Pokroić chleb na plasterki i zgrillować go na patelni.
                                  1. Rozłożyć pasztet na chlebie i podać grzanki. Dodać prażone płatki migdałowe, kilka listków pietruszki i mżawkę oliwy.

                                    Spaghettoni all'etrusca

                                    Składniki na spaghettoni all'etrusca

                                    • 200 g mąki 00,
                                      • 200 g mąki durum Semolina,
                                        • sól,
                                          • woda,
                                            • 2 garści semoliny do oprószenia blatu,
                                              • 4 ugotowane jajka,
                                                • 5-6 ząbków czosnku,
                                                  • 1 garść pietruszki,
                                                    • liście mięty i bazylii,
                                                      • 100 g sera Pecorino Romano ChNP,
                                                        • oliwa z oliwek extra vergine,
                                                          • sól i pieprz.

                                                            Jak przygotować spaghettoni all'etrusca?

                                                            1. Do miski przesiać dwie mąki, dodać szczyptę soli, wodę i wyrabić ciasto, do momentu, aż będzie jednolite i elastyczne. 
                                                              1. Owinąć je ściereczką kuchenną i odłożyć na ok 20 min. Po upływie tego czasu rozwałkować ciasto, wyciąć długie paski i za pomocą dłoni formować spaghettoni.
                                                                1. Jajka, ząbek czosnku, pietruszkę, miętę i bazylię drobno posiekać i przełożyć do miski. Dodać oliwę i mieszać do otrzymania płynnego sosu. Doprawić solą i pieprzem.
                                                                  1. Spaghettoni gotować w osolonej wodzie. Odcedzić i połączyć z sosem. Wyłożyć na talerz, oprószony tartym serem Pecorino Romano.

                                                                    Banoffee - banan i czekolada

                                                                    Składniki na banoffee

                                                                    • 500 g herbatników,
                                                                      • 190 g masła,
                                                                        • 600 g mleka skondensowanego,
                                                                          • 4 duże, bardzo dojrzałe banany,
                                                                            • 500 g bitej śmietany,
                                                                              • 1 pełna łyżka stołowa kawy rozpuszczalnej,
                                                                                • 2 łyżeczki cukru pudru,
                                                                                  • 120 g gorzkiej czekolady 64%.

                                                                                    Składniki na sos karmelowy

                                                                                    • 150g cukru,
                                                                                      • 100ml świeżej śmietany,
                                                                                        • 40g masła.

                                                                                          Jak przygotować banoffee?

                                                                                          Sos karmelowy:

                                                                                          1. Wsypać połowę cukru do rondla z grubym dnem, postawić na małym ogniu i poczekać, aż się rozpuści przed dodaniem reszty cukru.
                                                                                            1. Podgrzać śmietankę i doprowadzić do wrzenia, kiedy cukier stanie się brązowym i przezroczystym karmelem, zdjąć patelnię z ognia i wlać wrzącą śmietankę uważając na ewentualne rozpryski.
                                                                                              1. Postawić z powrotem na małym ogniu i dodać masło, mieszać szpatułką aż do całkowitego rozpuszczenia.

                                                                                                Banofee:

                                                                                                1. Posiekać czekoladę na kawałki.
                                                                                                  1. Ubić śmietanę, wymieszać ją z kawą rozpuszczalną i cukrem.
                                                                                                    1. Posiekać herbatniki, wymieszać je z roztopionym masłem i wyłożyć nimi dno 6 filiżanek. Odstawić je do lodówki na około pół godziny.
                                                                                                      1. Wlać mleko skondensowane do rondelka i pozostawić na średnim ogniu przez kilka minut, aż się trochę skarmelizuje, czyli około 6-8 minut. 
                                                                                                        1. Wyjąć pucharki z lodówki i wylać mleko skondensowane na spód, przykryć warstwą plasterków banana, następnie warstwą bitej śmietany wymieszanej z kawą i cukrem, a na koniec dodać wiórki czekoladowe. 
                                                                                                          1. Zrobić drugą warstwę, położyć plasterki banana, potem znów banany, następnie krem kawowy, wiórki czekoladowe i na koniec sos karmelowy.

                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                            Autor: Cristina Catese

                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                            Materiał promocyjny
                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości