Przepisy kulinarne

Włoska kuchnia na poprawę humoru. Przepisy Cristiny Catese

Przepisy kulinarne

Autor:
Cristina
Catese
Kuchnia na dobry nastrój
Kuchnia na dobry nastrójDzień Dobry TVN
wideo 2/13
Dzień Dobry TVNKuchnia na dobry nastrój

Jedzenie nie zastąpi terapii, ale bez wątpienia wpływa na nasze samopoczucie i pozwala łagodzić mniejsze kryzysy. Przepisy Cristiny Catese na wytrawny pasztet z bakłażana i słodkie banoffee sprawdzą się idealnie, jako remedium na zły humor.

Pasztet z bakłażana z bruschettą

Składniki na pasztet z bakłażana z bruschettą

  • 2 duże bakłażany,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 25 ml oliwy z oliwek extra virgin,
  • 100 g tartego Pecorino,
  • 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • 1 duży bochenek rustykalnego chleba.

Do dekoracji:

  • kilka listków pietruszki,
  • garść prażonych płatków migdałowych,
  • oliwa z oliwek extra virgin.

Jak przygotować pasztet z bakłażana z bruschettą?

  1. 1Umyć bakłażany i usunąć szypułki. Przekroić dwa bakłażany pionowo, nakłuć je z obu stron zębami widelca.
  2. 2Wyłożyć blachę do pieczenia arkuszem papieru pergaminowego. Piec w temperaturze 200° w wentylowanym piekarniku przez około 40-50 minut, miąższ bakłażanów powinien być miękki, ale nie spulchniony.
  3. 3Kiedy bakłażany są już ugotowane, wyjąć je z piekarnika i za pomocą łyżki usunąć miąższ i odsączyć go na durszlaku.
  4. 4Przełożyć miąższ z bakłażana do dzbanka blendera, dodać pecorino, sól, pieprz, obrany i umyty ząbek czosnku oraz oliwę z oliwek extra virgin. Używać blendera, aż do uzyskania gładkiego i jednolitego kremu.
  5. 5Wlać pasztet do miski, dodać posiekaną pietruszkę i dobrze wymieszać.
  6. 6Pokroić chleb na plasterki i zgrillować go na patelni.
  7. 7Rozłożyć pasztet na chlebie i podać grzanki. Dodać prażone płatki migdałowe, kilka listków pietruszki i mżawkę oliwy.

Spaghettoni all'etrusca

Składniki na spaghettoni all'etrusca

  • 200 g mąki 00,
  • 200 g mąki durum Semolina,
  • sól,
  • woda,
  • 2 garści semoliny do oprószenia blatu,
  • 4 ugotowane jajka,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 1 garść pietruszki,
  • liście mięty i bazylii,
  • 100 g sera Pecorino Romano ChNP,
  • oliwa z oliwek extra vergine,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować spaghettoni all'etrusca?

  1. 1Do miski przesiać dwie mąki, dodać szczyptę soli, wodę i wyrabić ciasto, do momentu, aż będzie jednolite i elastyczne. 
  2. 2Owinąć je ściereczką kuchenną i odłożyć na ok 20 min. Po upływie tego czasu rozwałkować ciasto, wyciąć długie paski i za pomocą dłoni formować spaghettoni.
  3. 3Jajka, ząbek czosnku, pietruszkę, miętę i bazylię drobno posiekać i przełożyć do miski. Dodać oliwę i mieszać do otrzymania płynnego sosu. Doprawić solą i pieprzem.
  4. 4Spaghettoni gotować w osolonej wodzie. Odcedzić i połączyć z sosem. Wyłożyć na talerz, oprószony tartym serem Pecorino Romano.

Banoffee - banan i czekolada

Składniki na banoffee

  • 500 g herbatników,
  • 190 g masła,
  • 600 g mleka skondensowanego,
  • 4 duże, bardzo dojrzałe banany,
  • 500 g bitej śmietany,
  • 1 pełna łyżka stołowa kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 120 g gorzkiej czekolady 64%.

Składniki na sos karmelowy

  • 150g cukru,
  • 100ml świeżej śmietany,
  • 40g masła.

Jak przygotować banoffee?

Sos karmelowy:

  1. 1Wsypać połowę cukru do rondla z grubym dnem, postawić na małym ogniu i poczekać, aż się rozpuści przed dodaniem reszty cukru.
  2. 2Podgrzać śmietankę i doprowadzić do wrzenia, kiedy cukier stanie się brązowym i przezroczystym karmelem, zdjąć patelnię z ognia i wlać wrzącą śmietankę uważając na ewentualne rozpryski.
  3. 3Postawić z powrotem na małym ogniu i dodać masło, mieszać szpatułką aż do całkowitego rozpuszczenia.

Banofee:

  1. 1Posiekać czekoladę na kawałki.
  2. 2Ubić śmietanę, wymieszać ją z kawą rozpuszczalną i cukrem.
  3. 3Posiekać herbatniki, wymieszać je z roztopionym masłem i wyłożyć nimi dno 6 filiżanek. Odstawić je do lodówki na około pół godziny.
  4. 4Wlać mleko skondensowane do rondelka i pozostawić na średnim ogniu przez kilka minut, aż się trochę skarmelizuje, czyli około 6-8 minut. 
  5. 5Wyjąć pucharki z lodówki i wylać mleko skondensowane na spód, przykryć warstwą plasterków banana, następnie warstwą bitej śmietany wymieszanej z kawą i cukrem, a na koniec dodać wiórki czekoladowe. 
  6. 6Zrobić drugą warstwę, położyć plasterki banana, potem znów banany, następnie krem kawowy, wiórki czekoladowe i na koniec sos karmelowy.

Zobacz także:

Autor:Cristina Catese

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości