Jak zrobić domowe wege mięso mielone? Ten przepis z TikToka podbija sieć

Wege mięso mielone
Jak zrobić wege mięso mielone w domu?
Źródło: Catherine Falls Commercial/Getty Images
Jesteś wegetarianinem, który nie wyobraża sobie życia bez spaghetti bolognese lub klopsików? Ten przepis z TikToka na wege mięso mielone spełni twoje zachcianki. Jest prosty w wykonaniu i – co więcej – nie zawiera sztucznych konserwantów.

Coraz więcej osób deklaruje przejście na wegetarianizm, weganizm lub stara się ograniczać mięso. Nic więc dziwnego, że sklepowe półki wypełnione są wege produktami lub półproduktami. Klienci, którzy ochoczo po nie sięgają, często zamieszczają w sieci swoje autorskie przepisy z ich wykorzystaniem. Zalicza się do nich m.in. Lena Gryszko, która w kuchni tworzy prawdziwe dzieła sztuki.

Zobacz wideo: Przepisy Darii Ładochy

Przepisy Darii Ładochy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

Składniki na wege mięso mielone

Wege mięso mielone bez problemu dostaniemy w dyskoncie. Natomiast Lena Gryszko poszła o krok dalej i postanowiła sama przyrządzić je w domowym zaciszu. Przepis ten zapewne przypadnie do gustu nie tylko osobom, które wyeliminowały produkty odzwierzęce ze swej diety, ale i prawdziwym fanom mięsa. Do przygotowania potrzebujesz:

  • kostki naturalnego tofu,
    • 2 łyżek sosu sojowego,
      • przyprawy do kurczaka (imbir, kurkuma, majeranek, papryka słodka, chili, czosnek, kolendra, kmin rzymski, goździk oraz gorczyca biała),
        • oleju do smażenia.

          Jak przygotować wege mięso mielone?

          Lena na swoim profilu na TikToku pokazała, jak krok po koku przygotować domowe wege mięso mielone:

          1. Kostkę tofu należy rozgnieść widelcem.
            1. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki przyprawy do kurczaka i dokładnie wymieszać.
              1. Rozgrzać olej na patelni i smażyć wege mięso przez ok. 5 minut.
                1. Następnie przełożyć wege mięso na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnia do 230 stopni na około 12 minut.

                  Zobacz wideo: Włoskie smaki w wersji wege

                  Włoskie smaki w wersji wege
                  Źródło: Dzień Dobry TVN
                  Jest naprawdę pyszne. (...) Możesz je użyć do wege spaghetti bolognese, meksykańskiego dania, wege ramenu albo faszerowanej cukinii 
                  - zachęciła autorka nagrania.

                  Zobacz też:

                  Autor: Dominika Czerniszewska

                  Źródło: TikTok

                  Źródło zdjęcia głównego: Catherine Falls Commercial/Getty Images

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                  Materiał promocyjny

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana