Wyjątkowe desery z bezą i mrożonymi owocami. Oczaruj swoją mamę słodkim podarunkiem

Wyjątkowe desery z bezą i mrożonymi owocami. Oczaruj swoją mamę słodkim podarunkiem
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dziś w kuchni rządzi rodzina Boratyna
Dziś w kuchni rządzi rodzina Boratyna
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Czy może być coś słodszego niż wspólne gotowanie z mamą? W Dzień Mamy Bartek Boratyn zaprosił do kuchni swoją mamę i siostrę, by razem stworzyć wyjątkowe desery - lekkie jak chmurka torty bezowe i kolorowe przysmaki z mrożonych owoców. Sprawdź ich przepisy, pełne rodzinnego ciepła, słodyczy i domowego smaku.

Kucharz wraz z mamą i siostrą przygotował w naszej kuchni bezę klasyczną z kremem waniliowym i owocami, bezę czekoladową z karmelem, bezę truskawkową, bezę pistacjową i mrożone owoce w czekoladzie na patyku. Przepisy poniżej.

Beza klasyczna z kremem waniliowym i owocami

Beza klasyczna z kremem waniliowym i owocami
Beza klasyczna z kremem waniliowym i owocami
Beza klasyczna z kremem waniliowym i owocami
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki na bezę:

  • 160 g białek (5 białek),
  • 250 g cukru drobnego,
  • 50 g cukru pudru.

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 g śmietanki 36%,
  • wanilia,
  • cukier puder do smaku,
  • świeże borówki, maliny, truskawki,
  • 500 g malin mrożonych.

Przygotowanie:

Bezy: Białka w temperaturze pokojowej przelewamy do misy robota kuchennego i ubijamy na średnich obrotach. Łyżka po łyżce dodajemy cukier zmieszany z cukrem pudrem i czekamy, aż się rozpuści. Ubitą bezę przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 2 godziny - gdy zamykamy drzwi zmniejszamy do 100 stopni.

Krem: Schłodzony serek mascarpone ubijamy ze śmietanką, wanilią i cukrem pudrem na wolnych obrotach, gdy składniki się połączą, zwiększamy obroty i ubijamy do powstania jednolitego kremu.

Mrożone maliny gotujemy z odrobiną wody oraz cukrem do powstania gęstej konfitury. Opcjonalnie możemy zagęścić skrobią kukurydzianą. Gotowy krem wykładamy na wystudzoną bezę, dekorując owocami oraz powstałą konfiturą.

Beza czekoladowa z karmelem

Składniki do bezy:

  • 160 g białek (5 białek),
  • 250 g cukru drobnego,
  • 50 g cukru pudru,
  • łyżka kakao.

Składniki do kremu czekoladowego:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 ml śmietanki 36%,
  • 100 g ciemnej czekolady,
  • orzechy włoskie,
  • orzechy laskowe,
  • pistacje,
  • słony karmel: 200 g cukru, 50 g masła, 50 ml śmietanki 36%.

Sposób przygotowania bezy:

Białka w temperaturze pokojowej przelewamy do misy robota kuchennego i ubijamy na średnich obrotach. Łyżka po łyżce dodajemy cukier zmieszany z cukrem pudrem i czekamy, aż się rozpuści. Ubitą bezę przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 2 godziny - gdy zamykamy drzwi zmniejszamy do 100 stopni.

Beza truskawkowa

Beza truskawkowa
Beza truskawkowa
Beza truskawkowa

Składniki do bezy:

  • 160 g białek,
  • 250 g cukru drobnego,
  • 50 g cukru pudru,
  • kilka kropel barwnika spożywczego lub barwnika w proszku.

Składniki do kremu:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 g śmietanki 36%,
  • wanilia,
  • cukier puder do smaku,
  • świeże borówki, maliny, truskawki,
  • 500 g truskawek mrożonych.

Sposób przygotowania bezy:

Białka w temperaturze pokojowej przelewamy do misy robota kuchennego i ubijamy na średnich obrotach. Łyżka po łyżce dodajemy cukier zmieszany z cukrem pudrem i czekamy, aż się rozpuści. Ubitą bezę przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 2 godziny - gdy zamykamy drzwi zmniejszamy do 100 stopni.

Beza pistacjowa

Składniki do bezy:

  • 160 g białek,
  • 250 g cukru drobnego,
  • 50 g cukru pudru,
  • mielone pistacje - 2 łyżki,
  • kropla barwnika zielonego.

Składniki do kremu:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 g śmietanki 36%,
  • cukier puder do smaku,
  • słoiczek pasty pistacjowej,
  • słony karmel,
  • pistacje.

Sposób przygotowania bezy:

Białka w temperaturze pokojowej przelewamy do misy robota kuchennego i ubijamy na średnich obrotach. Łyżka po łyżce dodajemy cukier zmieszany z cukrem pudrem i czekamy, aż się rozpuści. Ubitą bezę przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 2 godziny - gdy zamykamy drzwi zmniejszamy do 100 stopni.

Mrożone owoce w czekoladzie na patyku

Składniki:

  • 2 opakowania ciemnej polewy,
  • 2 ciemne czekolady,
  • 2 opakowania białej polewy,
  • 2 opakowania białej czekolady,
  • 2 opakowanie mlecznej czekoladowej polewy,
  • 2 opakowanie mlecznej czekolady,
  • banany, borówki amerykańskie, truskawki, posypki do dekorowania.

Przygotowanie:

Owoce wcześniej mrozimy, nabijamy na wykałaczki i maczamy w czekoladzie.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości