Kucharz wraz z mamą i siostrą przygotował w naszej kuchni bezę klasyczną z kremem waniliowym i owocami, bezę czekoladową z karmelem, bezę truskawkową, bezę pistacjową i mrożone owoce w czekoladzie na patyku. Przepisy poniżej.
Beza klasyczna z kremem waniliowym i owocami
Składniki na bezę:
- 160 g białek (5 białek),
- 250 g cukru drobnego,
- 50 g cukru pudru.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 200 g śmietanki 36%,
- wanilia,
- cukier puder do smaku,
- świeże borówki, maliny, truskawki,
- 500 g malin mrożonych.
Przygotowanie:
Bezy: Białka w temperaturze pokojowej przelewamy do misy robota kuchennego i ubijamy na średnich obrotach. Łyżka po łyżce dodajemy cukier zmieszany z cukrem pudrem i czekamy, aż się rozpuści. Ubitą bezę przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 2 godziny - gdy zamykamy drzwi zmniejszamy do 100 stopni.
Krem: Schłodzony serek mascarpone ubijamy ze śmietanką, wanilią i cukrem pudrem na wolnych obrotach, gdy składniki się połączą, zwiększamy obroty i ubijamy do powstania jednolitego kremu.
Mrożone maliny gotujemy z odrobiną wody oraz cukrem do powstania gęstej konfitury. Opcjonalnie możemy zagęścić skrobią kukurydzianą. Gotowy krem wykładamy na wystudzoną bezę, dekorując owocami oraz powstałą konfiturą.
Beza czekoladowa z karmelem
Składniki do bezy:
- 160 g białek (5 białek),
- 250 g cukru drobnego,
- 50 g cukru pudru,
- łyżka kakao.
Składniki do kremu czekoladowego:
- 250 g serka mascarpone,
- 200 ml śmietanki 36%,
- 100 g ciemnej czekolady,
- orzechy włoskie,
- orzechy laskowe,
- pistacje,
- słony karmel: 200 g cukru, 50 g masła, 50 ml śmietanki 36%.
Sposób przygotowania bezy:
Białka w temperaturze pokojowej przelewamy do misy robota kuchennego i ubijamy na średnich obrotach. Łyżka po łyżce dodajemy cukier zmieszany z cukrem pudrem i czekamy, aż się rozpuści. Ubitą bezę przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 2 godziny - gdy zamykamy drzwi zmniejszamy do 100 stopni.
Beza truskawkowa
Składniki do bezy:
- 160 g białek,
- 250 g cukru drobnego,
- 50 g cukru pudru,
- kilka kropel barwnika spożywczego lub barwnika w proszku.
Składniki do kremu:
- 250 g serka mascarpone,
- 200 g śmietanki 36%,
- wanilia,
- cukier puder do smaku,
- świeże borówki, maliny, truskawki,
- 500 g truskawek mrożonych.
Sposób przygotowania bezy:
Białka w temperaturze pokojowej przelewamy do misy robota kuchennego i ubijamy na średnich obrotach. Łyżka po łyżce dodajemy cukier zmieszany z cukrem pudrem i czekamy, aż się rozpuści. Ubitą bezę przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 2 godziny - gdy zamykamy drzwi zmniejszamy do 100 stopni.
Beza pistacjowa
Składniki do bezy:
- 160 g białek,
- 250 g cukru drobnego,
- 50 g cukru pudru,
- mielone pistacje - 2 łyżki,
- kropla barwnika zielonego.
Składniki do kremu:
- 250 g serka mascarpone,
- 200 g śmietanki 36%,
- cukier puder do smaku,
- słoiczek pasty pistacjowej,
- słony karmel,
- pistacje.
Sposób przygotowania bezy:
Białka w temperaturze pokojowej przelewamy do misy robota kuchennego i ubijamy na średnich obrotach. Łyżka po łyżce dodajemy cukier zmieszany z cukrem pudrem i czekamy, aż się rozpuści. Ubitą bezę przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 2 godziny - gdy zamykamy drzwi zmniejszamy do 100 stopni.
Mrożone owoce w czekoladzie na patyku
Składniki:
- 2 opakowania ciemnej polewy,
- 2 ciemne czekolady,
- 2 opakowania białej polewy,
- 2 opakowania białej czekolady,
- 2 opakowanie mlecznej czekoladowej polewy,
- 2 opakowanie mlecznej czekolady,
- banany, borówki amerykańskie, truskawki, posypki do dekorowania.
Przygotowanie:
Owoce wcześniej mrozimy, nabijamy na wykałaczki i maczamy w czekoladzie.
Zobacz także:
- Pieczenie bezy jeszcze nigdy nie było tak proste. Przepis na deser, którym zachwycisz gości
- Beza, czyli królowa deserów. Sprawdzony przepis zdradził Andrzej Polan
- Beza, za którą dałby się pokroić Szymon Czerwiński. Poznaj sprawdzony przepis finalisty MasterChefa
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Bartek Boratyn, Agata Boratyn, Monika Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News