Patent Rozkosznego na bezę
W trzecim odcinku 13. edycji programu "MasterChef" gościem specjalnym będzie Michał Korkosz. Rozkoszny oceni zmagania uczestników z jednym z najtrudniejszych wypieków - bezą.
- Nie jest to łatwa sprawa. Wszyscy się troszeczkę boimy tej bezy. Coś może nie wyjść, więc zarządziliśmy w "MasterChefie" #bezachallenge, że każdy ma zrobić bezę - zaznaczył w Dzień Dobry TVN.
Ekspert kulinarny wymienił trzy rodzaje bezy:
- francuska, tj. Pavlova;
- szwajcarska;
- włoska.
Jak przygotować bezę Pavlova? Michał Korkosz podzielił się w naszym studiu istotnymi wskazówkami.
- Beza francuska jest pieczona, jest chrupiąca z zewnątrz, kremowa w środku. Po prostu rozpływa się na języku. Najpopularniejsza. Taka, którą każdy powinien potrafić zrobić w domu. (...) Białka ubijamy z cukrem. Kilka bardzo ważnych trików. Przed ubijaniem miska powinna być czyściutka. Tam nie może być nawet kropelki wody, tłuszczu, żółtek, bo inaczej białka nam się nie ubiją, a w bezie zależy nam na objętości. Kiedy już białka będą miały tę objętość, zaczynamy dawać cukier. Dużo cukru musi być - 250 g na 4 duże białka. Dodajemy łyżka po łyżce. Jak dodamy prawie cały cukier, dodajemy sekretny składnik, czyli sok z cytryny. Ta kwasowość sprawia, że beza później nie opadnie w piekarniku - wyjaśnia Rozkoszny.
Najnowszy odcinek "MasterChefa" już w niedzielę, 15 września o godz. 19.30 w TVN.
Klaudia El Dursi w #bezachallenge
W rzuconym przez Rozkosznego wyzwaniu udział wzięli nie tylko uczestnicy "MasterChefa", lecz także gwiazdy, w tym Klaudia El Dursi. Prowadząca "Hotel Paradise" połączyła się ze studiem Dzień Dobry TVN, by pochwalić się efektami swojej pracy w kuchni.
- Ja już mam bezę ukręconą, upieczoną. Zaczęłam się strasznie stresować: "Jaka francuska?". Ja myślałam, że mamy taką jedną, klasyczną bezę, którą zawsze robię i która króluje na naszym stole. Nasza rodzina jest absolutnym fanem bezy. Najlepsza, oczywiście, z mascarpone, z owocami. To jest mój ulubiony deser - wyznała.
Klaudia wymieniła, z jakimi dodatkami tym razem zaserwuje swoim bliskim przygotowany wypiek. - Tutaj zrobiłam spód taki trochę nieklasyczny. Do środka dam właśnie ten krem. Zaraz powrzucam orzechy, maliny i na górę dam jeszcze taki kapturek. To będzie taki torcik. Trochę różni się od Rozkosznego, ale mam nadzieję, że jest równie pyszny - stwierdziła.
Czy do bezy powinniśmy dodać mąkę ziemniaczaną? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w naszym materiale wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak kandyzować? Poznaj niezawodne metody na kandyzowanie owoców i kwiatów
- S'more to niesamowicie prosta przekąska, która pochodzi z Ameryki. Możesz łatwo zrobić ją w domu
- Za co cudzoziemcy kochają polską kuchnię? "Każdy kęs jest jak mała impreza"
Autor: Berenika Olesińska
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN