Rozkoszny i jego beza idealna. "Dodajemy sekretny składnik"

Rozkoszny i jego patent na bezę idealną
Rozkoszny i jego patent na bezę idealną
Źródło: Dzień Dobry TVN

Całą Polskę opanował #bezachallenge. To wyzwanie rzucone przez Michała "Rozkosznego" Korkosza uczestnikom "MasterChefa" i gwiazdom - m.in. Klaudii El Dursi. Czy prowadząca "Hotel Paradise" podołała zadaniu? - Zaczęłam się strasznie stresować - wyznała w Dzień Dobry TVN.

Patent Rozkosznego na bezę

W trzecim odcinku 13. edycji programu "MasterChef" gościem specjalnym będzie Michał Korkosz. Rozkoszny oceni zmagania uczestników z jednym z najtrudniejszych wypieków - bezą.

- Nie jest to łatwa sprawa. Wszyscy się troszeczkę boimy tej bezy. Coś może nie wyjść, więc zarządziliśmy w "MasterChefie" #bezachallenge, że każdy ma zrobić bezę - zaznaczył w Dzień Dobry TVN.

Ekspert kulinarny wymienił trzy rodzaje bezy:

  • francuska, tj. Pavlova;
  • szwajcarska;
  • włoska.

Jak przygotować bezę Pavlova? Michał Korkosz podzielił się w naszym studiu istotnymi wskazówkami.

- Beza francuska jest pieczona, jest chrupiąca z zewnątrz, kremowa w środku. Po prostu rozpływa się na języku. Najpopularniejsza. Taka, którą każdy powinien potrafić zrobić w domu. (...) Białka ubijamy z cukrem. Kilka bardzo ważnych trików. Przed ubijaniem miska powinna być czyściutka. Tam nie może być nawet kropelki wody, tłuszczu, żółtek, bo inaczej białka nam się nie ubiją, a w bezie zależy nam na objętości. Kiedy już białka będą miały tę objętość, zaczynamy dawać cukier. Dużo cukru musi być - 250 g na 4 duże białka. Dodajemy łyżka po łyżce. Jak dodamy prawie cały cukier, dodajemy sekretny składnik, czyli sok z cytryny. Ta kwasowość sprawia, że beza później nie opadnie w piekarniku - wyjaśnia Rozkoszny.

Najnowszy odcinek "MasterChefa" już w niedzielę, 15 września o godz. 19.30 w TVN.

Klaudia El Dursi w #bezachallenge

W rzuconym przez Rozkosznego wyzwaniu udział wzięli nie tylko uczestnicy "MasterChefa", lecz także gwiazdy, w tym Klaudia El Dursi. Prowadząca "Hotel Paradise" połączyła się ze studiem Dzień Dobry TVN, by pochwalić się efektami swojej pracy w kuchni.

- Ja już mam bezę ukręconą, upieczoną. Zaczęłam się strasznie stresować: "Jaka francuska?". Ja myślałam, że mamy taką jedną, klasyczną bezę, którą zawsze robię i która króluje na naszym stole. Nasza rodzina jest absolutnym fanem bezy. Najlepsza, oczywiście, z mascarpone, z owocami. To jest mój ulubiony deser - wyznała.

Klaudia wymieniła, z jakimi dodatkami tym razem zaserwuje swoim bliskim przygotowany wypiek. - Tutaj zrobiłam spód taki trochę nieklasyczny. Do środka dam właśnie ten krem. Zaraz powrzucam orzechy, maliny i na górę dam jeszcze taki kapturek. To będzie taki torcik. Trochę różni się od Rozkosznego, ale mam nadzieję, że jest równie pyszny - stwierdziła.

Czy do bezy powinniśmy dodać mąkę ziemniaczaną? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w naszym materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości