Rozkoszny i jego beza idealna. "Dodajemy sekretny składnik"

Rozkoszny i jego patent na bezę idealną
Rozkoszny i jego patent na bezę idealną
Źródło: Dzień Dobry TVN
Całą Polskę opanował #bezachallenge. To wyzwanie rzucone przez Michała "Rozkosznego" Korkosza uczestnikom "MasterChefa" i gwiazdom - m.in. Klaudii El Dursi. Czy prowadząca "Hotel Paradise" podołała zadaniu? - Zaczęłam się strasznie stresować - wyznała w Dzień Dobry TVN.

Patent Rozkosznego na bezę

W trzecim odcinku 13. edycji programu "MasterChef" gościem specjalnym będzie Michał Korkosz. Rozkoszny oceni zmagania uczestników z jednym z najtrudniejszych wypieków - bezą.

- Nie jest to łatwa sprawa. Wszyscy się troszeczkę boimy tej bezy. Coś może nie wyjść, więc zarządziliśmy w "MasterChefie" #bezachallenge, że każdy ma zrobić bezę - zaznaczył w Dzień Dobry TVN.

Ekspert kulinarny wymienił trzy rodzaje bezy:

  • francuska, tj. Pavlova;
  • szwajcarska;
  • włoska.

Jak przygotować bezę Pavlova? Michał Korkosz podzielił się w naszym studiu istotnymi wskazówkami.

- Beza francuska jest pieczona, jest chrupiąca z zewnątrz, kremowa w środku. Po prostu rozpływa się na języku. Najpopularniejsza. Taka, którą każdy powinien potrafić zrobić w domu. (...) Białka ubijamy z cukrem. Kilka bardzo ważnych trików. Przed ubijaniem miska powinna być czyściutka. Tam nie może być nawet kropelki wody, tłuszczu, żółtek, bo inaczej białka nam się nie ubiją, a w bezie zależy nam na objętości. Kiedy już białka będą miały tę objętość, zaczynamy dawać cukier. Dużo cukru musi być - 250 g na 4 duże białka. Dodajemy łyżka po łyżce. Jak dodamy prawie cały cukier, dodajemy sekretny składnik, czyli sok z cytryny. Ta kwasowość sprawia, że beza później nie opadnie w piekarniku - wyjaśnia Rozkoszny.

Najnowszy odcinek "MasterChefa" już w niedzielę, 15 września o godz. 19.30 w TVN.

Klaudia El Dursi w #bezachallenge

W rzuconym przez Rozkosznego wyzwaniu udział wzięli nie tylko uczestnicy "MasterChefa", lecz także gwiazdy, w tym Klaudia El Dursi. Prowadząca "Hotel Paradise" połączyła się ze studiem Dzień Dobry TVN, by pochwalić się efektami swojej pracy w kuchni.

- Ja już mam bezę ukręconą, upieczoną. Zaczęłam się strasznie stresować: "Jaka francuska?". Ja myślałam, że mamy taką jedną, klasyczną bezę, którą zawsze robię i która króluje na naszym stole. Nasza rodzina jest absolutnym fanem bezy. Najlepsza, oczywiście, z mascarpone, z owocami. To jest mój ulubiony deser - wyznała.

Klaudia wymieniła, z jakimi dodatkami tym razem zaserwuje swoim bliskim przygotowany wypiek. - Tutaj zrobiłam spód taki trochę nieklasyczny. Do środka dam właśnie ten krem. Zaraz powrzucam orzechy, maliny i na górę dam jeszcze taki kapturek. To będzie taki torcik. Trochę różni się od Rozkosznego, ale mam nadzieję, że jest równie pyszny - stwierdziła.

Czy do bezy powinniśmy dodać mąkę ziemniaczaną? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w naszym materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości