Za co cudzoziemcy kochają polską kuchnię? "Każdy kęs jest jak mała impreza"

Za co cudzoziemcy kochają polską kuchnię?
Źródło: Dzień Dobry TVN
I love polska kuchnia
I love polska kuchnia
Zdjęcia, które można by zjeść
Zdjęcia, które można by zjeść
Rozkoszny o pracy przy "MasterChef Nastolatki"
Rozkoszny o pracy przy "MasterChef Nastolatki"
Rozkoszny spotkał ją na planie programu "Masterchef Nastolatki". Jest dla niego największa inspiracją
Rozkoszny spotkał ją na planie programu "Masterchef Nastolatki". Jest dla niego największa inspiracją
Rozkoszny gastropatriota
Rozkoszny gastropatriota
Rozkoszne gotowanie
Rozkoszne gotowanie
Rozkoszny dołącza do obsady "MasterChef Nastolatki"
Rozkoszny dołącza do obsady "MasterChef Nastolatki"
Rozkoszne konfitowanie
Rozkoszne konfitowanie
Głębokie smaki, rozmaite struktury i różnorodne możliwości. Polska kuchnia uwielbiana jest nie tylko przez naszych rodaków, ale i osoby z zagranicy. Za co głównie obcokrajowcy cenią nasze popisowe dania? Które lubią najbardziej?

Przebojowa polska kuchnia

Gołąbki, kiszona kapusta, żurek, mizeria i oczywiście - pierogi. To najczęściej wymieniane przez obcokrajowców dania, które szczególnie zasmakowały im w polskiej kuchni. Jak tłumaczy restauratorka Olga Noga, za sukcesem rodzimych dań stoi fakt, iż mają one w sobie dużo umami, czyli piątego, pierwotnego, smaku, który wyraża "smaczność" posiłku.

- Każdy kęs jest jak mała impreza. [...] Kiedy jem żurek, jestem jak głodny drwal po pracy. [...] Słyszałam, że bigos "trwa" 3 dni - żartowała pochodząca z Korei Jadzia Kim.

- I love mielone, mógłbym jeść je codziennie. Mizerię traktujemy jako starter. [...] Fasolka po bretońska - kocham to - wymieniał włoski szef kuchni Andrea Camastra.

Dlaczego kochamy polską kuchnię?

Michał Korkosz to bloger i autor książki kucharskiej, który specjalizuje się właśnie w polskiej kuchni. Młody kucharz chętnie propaguje rodzime przepisy i udowadnia, że tradycyjne dania mogą zaskoczyć świeżością i smakiem.

- Ekscytującymi produktami jest polski nabiał. Na czele z królem - twarogiem. [...] On w pewnym sensie utożsamia, czym jest polski smak, bo jest bardzo kwaśny. Mamy też kiszonki, kwaśne polskie zupy. [...] To jest takie szalone. Wszyscy są oniemiali, gdy tego próbują - podsumował Michał Korkosz.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości