Przebojowa polska kuchnia
Gołąbki, kiszona kapusta, żurek, mizeria i oczywiście - pierogi. To najczęściej wymieniane przez obcokrajowców dania, które szczególnie zasmakowały im w polskiej kuchni. Jak tłumaczy restauratorka Olga Noga, za sukcesem rodzimych dań stoi fakt, iż mają one w sobie dużo umami, czyli piątego, pierwotnego, smaku, który wyraża "smaczność" posiłku.
- Każdy kęs jest jak mała impreza. [...] Kiedy jem żurek, jestem jak głodny drwal po pracy. [...] Słyszałam, że bigos "trwa" 3 dni - żartowała pochodząca z Korei Jadzia Kim.
- I love mielone, mógłbym jeść je codziennie. Mizerię traktujemy jako starter. [...] Fasolka po bretońska - kocham to - wymieniał włoski szef kuchni Andrea Camastra.
Dlaczego kochamy polską kuchnię?
Michał Korkosz to bloger i autor książki kucharskiej, który specjalizuje się właśnie w polskiej kuchni. Młody kucharz chętnie propaguje rodzime przepisy i udowadnia, że tradycyjne dania mogą zaskoczyć świeżością i smakiem.
- Ekscytującymi produktami jest polski nabiał. Na czele z królem - twarogiem. [...] On w pewnym sensie utożsamia, czym jest polski smak, bo jest bardzo kwaśny. Mamy też kiszonki, kwaśne polskie zupy. [...] To jest takie szalone. Wszyscy są oniemiali, gdy tego próbują - podsumował Michał Korkosz.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Kuchnia polska z przepisów Jakuba Reszki. Czy znasz polski street food z czasów przedwojennych?
- Pyszne dodatki do dań z rusztu. Co zaserwować podczas grillowej uczty?
- Przepisy niezamożnych rodzin, które trafiły na królewskie stoły. Propozycje Antka Smykiewicza i Giancarlo Russo
Autor: Zofia Wierzcholska
Reporter: Dominika Łukaszewska
Źródło zdjęcia głównego: DDTVN