Juliette Binoche zakochana w polskiej kuchni. "Smak, który łączy mnie z przeszłością"

Binoche_rep_1_Easy-Resize
Smak życia Juliette Binoche
Źródło: Dzień Dobry TVN
Najbardziej rozpoznawalna francuska aktorka Juliette Binoche nie planuje emerytury. W rozmowie z Dzień Dobry TVN przywołała swoje kulinarne wspomnienia z dzieciństwa, opowiadając o najnowszym filmie "Bulion i inne namiętności". Zainspirowana prawdziwą historią akcja rozgrywa się pod koniec XIX wieku i śledzi uczucie między kucharką a smakoszem.

Juliette Binoche i jej miłość do polskiej kuchni

Juliette Binoche to aktorka o polskich korzeniach, która zasłynęła poprzez swoje role w filmach takich jak "Trzy kolory: Niebieski", "Angielski pacjent" i "Czekolada". W Dzień Dobry TVN podzieliła się swoimi kulinarnymi wspomnieniami z dzieciństwa. Szpinak według receptury babci to jedno z dań, które najbardziej kojarzy jej się z domem.

- Moje dzieci nie lubią szpinaku, więc tym przepisem próbuję je przekonać. Dodaję odrobinę czosnku, śmietanki. To pomaga, to smak, który łączy mnie z przeszłością, chociaż tata bardziej kojarzy mi się z pieczonym kurczakiem - wskazała francuska gwiazda. Jak dodała, polskie ciasta są dla niej szczególnie bliskie.

- Gdy grałam u Małgośki Szumowskiej, dużo rozmawiałyśmy o jedzeniu. Kocham polską kuchnię, ale chyba nie byłabym w stanie przygotować dania z głowy. Potrzebny mi jest przepis - przyznała w rozmowie z Anną Tatarską.

"Bulion i inne namiętności" - o czym jest film?

W swoim najnowszym filmie "Bulion i inne namiętności" Juliette Binoche gra Eugenię, która przenosi gotowanie na wyższy poziom. Porównała swoją rolę do relacji między reżyserem a aktorem, gdzie ten pierwszy ma pomysł, a drugi dodaje życie i emocje. Jej zdaniem prostota jest kluczem do prawdziwości w aktorstwie, podobnie jak w gotowaniu.

- Moja bohaterka wybrała swoje miejsce. Nieprzymuszona zdecydowała się żyć w cieniu mężczyzny, ale dla niej jest to miejsce twórcze. (...) Tym jest kobiecość. To branie rzeczy w swoje ręce, ulepszanie ich. Jesteśmy kolebką ludzkości, musimy o tym pamiętać. Przygotowywanie jedzenia może być świetną analogią do tej możliwości - stwierdziła gwiazda.

- Jeśli aktor zawsze rozpoczyna swoją pracę od serca i intuicji, a dopiero potem dołącza umysł, to zaczyna od bardzo intymnego miejsca. Od swojego doświadczenia życia i wtedy zawsze gra się prawdziwie, nie można się pomylić. Aktorstwo jest proste, kiedy się to zrozumie - podsumowała Juliette Binoche

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości