Juliette Binoche zakochana w polskiej kuchni. "Smak, który łączy mnie z przeszłością"

Binoche_rep_1_Easy-Resize
Smak życia Juliette Binoche
Źródło: Dzień Dobry TVN

Najbardziej rozpoznawalna francuska aktorka Juliette Binoche nie planuje emerytury. W rozmowie z Dzień Dobry TVN przywołała swoje kulinarne wspomnienia z dzieciństwa, opowiadając o najnowszym filmie "Bulion i inne namiętności". Zainspirowana prawdziwą historią akcja rozgrywa się pod koniec XIX wieku i śledzi uczucie między kucharką a smakoszem.

Juliette Binoche i jej miłość do polskiej kuchni

Juliette Binoche to aktorka o polskich korzeniach, która zasłynęła poprzez swoje role w filmach takich jak "Trzy kolory: Niebieski", "Angielski pacjent" i "Czekolada". W Dzień Dobry TVN podzieliła się swoimi kulinarnymi wspomnieniami z dzieciństwa. Szpinak według receptury babci to jedno z dań, które najbardziej kojarzy jej się z domem.

- Moje dzieci nie lubią szpinaku, więc tym przepisem próbuję je przekonać. Dodaję odrobinę czosnku, śmietanki. To pomaga, to smak, który łączy mnie z przeszłością, chociaż tata bardziej kojarzy mi się z pieczonym kurczakiem - wskazała francuska gwiazda. Jak dodała, polskie ciasta są dla niej szczególnie bliskie.

- Gdy grałam u Małgośki Szumowskiej, dużo rozmawiałyśmy o jedzeniu. Kocham polską kuchnię, ale chyba nie byłabym w stanie przygotować dania z głowy. Potrzebny mi jest przepis - przyznała w rozmowie z Anną Tatarską.

"Bulion i inne namiętności" - o czym jest film?

W swoim najnowszym filmie "Bulion i inne namiętności" Juliette Binoche gra Eugenię, która przenosi gotowanie na wyższy poziom. Porównała swoją rolę do relacji między reżyserem a aktorem, gdzie ten pierwszy ma pomysł, a drugi dodaje życie i emocje. Jej zdaniem prostota jest kluczem do prawdziwości w aktorstwie, podobnie jak w gotowaniu.

- Moja bohaterka wybrała swoje miejsce. Nieprzymuszona zdecydowała się żyć w cieniu mężczyzny, ale dla niej jest to miejsce twórcze. (...) Tym jest kobiecość. To branie rzeczy w swoje ręce, ulepszanie ich. Jesteśmy kolebką ludzkości, musimy o tym pamiętać. Przygotowywanie jedzenia może być świetną analogią do tej możliwości - stwierdziła gwiazda.

- Jeśli aktor zawsze rozpoczyna swoją pracę od serca i intuicji, a dopiero potem dołącza umysł, to zaczyna od bardzo intymnego miejsca. Od swojego doświadczenia życia i wtedy zawsze gra się prawdziwie, nie można się pomylić. Aktorstwo jest proste, kiedy się to zrozumie - podsumowała Juliette Binoche

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości