Czym jest foie gras? Ten francuski przysmak budzi kontrowersje. "Powstaje kosztem cierpienia"

Bez tytułu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Foie gras – kontrowersyjny przysmak francuskiej kuchni
Foie gras – kontrowersyjny przysmak francuskiej kuchni
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Święta last minute
Święta last minute
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Idealny makijaż na święta
Idealny makijaż na święta
Święta w podróży z pupilem
Święta w podróży z pupilem
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Kuchnia. Święta tuż tuż
Kuchnia. Święta tuż tuż
Foie gras jest jednym z najpopularniejszych francuskich przysmaków. Najwięcej kupuje się go w Święta Bożego Narodzenia. Potrawa jest uważana za bardzo luksusową, jednak jej sprzedaż wpadła przez dekadę aż o 30%. Dlaczego?

Czym jest foie gras?

Foie gras to pasztet, który przygotowuje się z kaczych lub gęsich wątróbek Za jeden plaster tego specjału trzeba zapłacić nawet około 70 złotych. Mimo to wielu Francuzów nie wyobraża sobie bez niego Święta Bożego Narodzenia. To jedno z najbardziej tradycyjnych i ekskluzywnych dań.

- My wybieramy lokalne kaczki i później przyrządzamy wątróbkę na różne sposoby. To jest klasyk, wątróbka w słoiku gotowana w pięciuset stopniach. Można przechowywać ją nawet dziewięć miesięcy - tłumaczy producent foie gras Eric Males. - To produkt luksusowy, ale nie jada się go codziennie - podkreśla.

Kontrowersyjny przysmak - foie gras

Sposób przyrządzania foie gras budzi kontrowersje na całym świecie. Krytyki jest coraz więcej. Król Karol III zakazał serwowania pasztetu na oficjalnych przyjęciach, a w Nowym Jorku i Kalifornii całkowicie zakazano jego sprzedaży. Wszystko dlatego, że produkcja przysmaku jest bardzo nieetyczna. 

Kaczki otrzymują zbyt dużą ilość pokarmu, przez co dochodzi u nich do stłuszczenia wątroby. - Kacza wątróbka rośnie nawet dziesięciokrotnie - wyjaśnia Brigitte Gothiere ze Stowarzyszenia L214. - To właśnie z tego chorego organu robi się foie gras. Powstaje kosztem zwierzęcego cierpienia - tłumaczy.

- We Francji korzysta się tylko z wątróbki kaczorów, więc małe kaczki zaraz po urodzeniu są masowo zabijane - podsumowuje. Rocznie zjada się tu prawie 19 tysięcy ton pasztetu, z czego 70% właśnie na święta. Coraz więcej Francuzów rezygnuje z foie gras. W ciągu dekady sprzedaż przysmaku spadła o 30%, a niektórzy zastępują je wegańską wersją delikatesu.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

.Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości