Z czym serwować dania z grilla?
Kucharze Marieta Marecka oraz David Gaboriaud w kulinarnym cyklu Dzień Dobry TVN dzielą się z widzami swoimi pomysłami na pyszne posiłki, które można przyrządzić na grillu.
W ósmym odcinku serii Marieta pokazała, jak krok po kroku wykonać sałatki, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do pieczonego mięsa. Pierwsza z nich to sałatka à la tabbouleh - inspirowana daniem charakterystycznym dla kuchni libańskiej. Bazą tradycyjnego przepisu są: kasza, warzywa i duża ilości świeżych ziół. Druga propozycja to opcja ze słodkim twistem, czyli orzeźwiająca sałatka z granatem, truskawkami i mozzarellą.
W przepisie głównym ekspertka kulinarna wykorzystała kiełbasy cięte bez osłonki marki JBB Bałdyga. Jest to produkt najwyższej jakości, wykonany z najlepszego mięsa i przyprawiony tradycyjnymi ziołami. Kiełbasy cięte są doskonałe do grillowania, co sprawia, że będą idealnym wyborem na letnie spotkania, pikniki i przyjęcia w ogrodzie.
Przepis główny: Kiełbasa cięta bez osłonki JBB Bałdyga z suszonymi pomidorami i grillowaną sałatą rzymską
Składniki:
- 4-6 kiełbas ciętych bez osłonki JBB Bałdyga,
- 6 pomidorów suszonych,
- 2-4 główki sałaty rzymskiej (w zależności od wielkości),
- sok z połówki cytryny,
- oliwa,
- parmezan,
- świeży tymianek,
- 1 ciabatta,
- 2 ząbki czosnku.
Sos Cezar
Składniki:
- 4 łyżki majonezu,
- 4 fileciki anchois,
- 1 ząbek czosnku,
- ok. pół szklanki parmezanu,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- pieprz,
- mikro zioła do dekoracji.
Sposób przygotowania:
1. Ciabattę pokrój w grubsze, ukośne kromki. Skrop je oliwą i opiecz na rozgrzanym ruszcie. Obok ułóż kiełbaski cięte JBB Bałdyga.
2. Sałaty przekrój na pół, skrop oliwą i połóż na ruszt. W trakcie grillowania pilnuj, żeby się nie spaliły.
3. Rumiane grzanki ściągnij z grilla, natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku i pozostaw do przestudzenia.
4. Przygotuj szybki sos. Przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku połącz z drobno pokrojonymi filecikami anchois. Dodaj majonez, mieszaj energicznie, dopraw pieprzem, sokiem z cytryny i partiami dosypuj starty ser, ciągle mieszając.
5. Sałaty ściągnij z rusztu, dopraw solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny i posyp listkami tymianku.
6. Ułóż sałatę na talerzach i udekoruj pociętymi w paski pomidorami suszonymi. Dołóż kiełbaski i grzanki. Całość polej sosem Cezar i udekoruje mikro ziołami.
Więcej porad i przepisów idealnych na grilla znajdziesz w naszym ebooku, który powstał we współpracy z marką JBB Bałdyga.
Sałatka à la tabbouleh z kaszy pęczak
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak,
- 2 pomidory,
- 6 rzodkiewek drobno pokrojonych,
- 1 pęczek pietruszki,
- 1 pęczek mięty,
- 1 pęczek melisy,
- 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę,
- 1 średniej wielkości ogórek,
- sok z cytryny,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- oliwa,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Ugotowaną i wystudzoną kaszę zmieszaj z bardzo drobno poszatkowanymi ziołami, cebulką, i pomidorami pokrojonymi w kostkę. Ogórka umyj i przetnij wzdłuż na ćwiartki. Wytnij gniazda nasienne, a resztę pokrój w kosteczkę i dodaj do sałatki. Dopraw syropem klonowym, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i skrop oliwą. Mieszaj dokładnie i serwuj do dań z grilla.
Proste dania, czyli idealne dodatki do grilla
ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA Z GRANATEM, TRUSKAWKAMI I MOZZARELLĄ
Składniki:
- miks młodych listków sałat,
- 1 owoc granatu,
- 1 cebula czerwona,
- ½ pęczka mięty,
- 1 op. małych kulek mozzarelli,
- 1 kalarepa,
- 200 g truskawek,
- kilka różyczek kalafiora,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- 1 łyżka soku z limonki + skórka z połówki limonki,
- 1 łyżeczka miodu,
- kilka łyżek oleju (ok. 50-70 ml).
Przygotowanie:
W małej miseczce połącz musztardę z sokiem z limonki i miodem. Stopniowo dolewaj olej, aż utworzy się gesty i aksamitny sos. Dopraw go pieprzem, solą i startą skórką z limonki. Listki sałat połącz z miąższem granatu i przekrojonymi na pół kulkami mozzarelli. Kalarepkę obierz i pokrój w plastry o grubości ok. 5 mm, następnie w cienkie słupki, dorzuć do sałatki wraz z pokrojonymi drobno różyczkami kalafiora. Pomieszaj całość delikatnie, dodaj listki mięty i truskawki przekrojone na ćwiartki. Dopraw lekko solą i pieprzem, a na koniec dekoruj cebulą pokrojoną w półplasterki i dressingiem z limonką.
SAŁATKA CAPRESE
Kuchnia na świeżym powietrzu rządzi się swoimi prawami – powinna być łatwa i szybka w przygotowaniu. Podczas grillowej uczty można zaserwować gościom jako przystawkę słynną, włoską sałatkę caprese. Wystarczy kilka składników, by podbić podniebienie niejednego smakosza.
Składniki:
- 2 kulki mozzarelli,
- 2 pomidory malinowe,
- listki świeżej bazylii,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki octu balsamicznego,
- sól, pieprz, suszona bazylia i suszone oregano.
Przygotowanie:
Kulki mozzarelli pokrój w mniej więcej 0,5 cm plastry. Tak samo zrób z pomidorem. Ułóż na półmisku naprzemiennie ser i pomidory. Całość posyp listkami świeżej bazylii, polej oliwą i octem balsamicznym. Na koniec oprócz solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
BURRATA Z PISTACJAMI, POMIDORKAMI I CZOSNKIEM
Od kilku miesięcy trwa istny szał na punkcie pistacji. Zielone orzeszki podbiły serca Polaków. Tworzymy z nich desery, dodajemy do dań i warzywnych sałatek. My proponujemy połączyć pistacje z usmażonymi pomidorkami i czosnkiem oraz kremową burratą.
Składniki:
- 2 kulki burraty,
- 15 pomidorków koktajlowych,
- 5 ząbków czosnku,
- 5 łyżek oliwy,
- 100 g pistacji,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Na długiej desce lub na płaskim talerzu ułóż dwie buratty. Następnie rozerwij je i rozłóż ser na całej długości deski lub talerza. Na patelnię wlej oliwę. Pokrój pomidorki koktajlowe na połówki i wrzuć na patelnię. Smaż na małym ogniu, by się nie spaliły. Obierz ząbki czosnku, rozgnieć je nożem i dorzuć do pomidorków. Dopraw solą i pieprzem, gdy pomidorki i czosnek zmiękną, rozłóż je równomiernie na burratach. Możesz również skropić danie oliwą z patelni, która nabrała pomidorowo-czosnkowego posmaku. Na suchej patelni podpraż pistacje i posyp obficie całe danie orzeszkami.
ROLADKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I OGÓRKIEM
Świetną przekąską na zimno, którą można zaserwować na spotkaniu przy grillu, są roladki z wędzonym łososiem i orzeźwiającym ogórkiem. To przepis, który wykonasz w kilka chwil.
Składniki:
- 3 placki tortilli,
- 100 g serka śmietankowego na kanapki,
- 200 g łososia wędzonego w plastrach,
- pęczek koperku,
- 1 długi ogórek lub 2 mniejsze,
- 1 awokado,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Weź tortillę i rozsmaruj na niej serek śmietankowy. Plastry łososia rozłóż równomiernie na placku. Ogórka dokładnie wyszoruj i pozostaw skórkę. Weź obieraczkę do warzyw i tnij nią ogórka na cienkie, długie plastry. Następnie połóż ogórka na łososiu. Awokado przetnij na pół, obierz ze skórki, pokrój na cienkie plastry i połóż je na tortilli. Całość posyp poszatkowanym drobno koperkiem, przypraw solą i pieprzem. Zawiń tortillę w roladę i pokój ją na ok. 2 cm kawałki. Każdy kawałek możesz zabezpieczyć wykałaczką, wbijając ją od góry, by placek się nie rozwinął. Tak samo postępuj z pozostałymi tortillami.
Wypróbuj nasze propozycje na grillową ucztę i rozsmakuj się w pysznych daniach na ciepło i na zimno!
Źródło zdjęcia głównego: Fot. Piotr Mizerski