Materiał promocyjny

Pyszne dodatki do dań z rusztu. Co zaserwować podczas grillowej uczty?

Pyszne dodatki do dań z rusztu. Co zaserwować podczas grillowej uczty?
Dodatki do dań z grilla
Źródło: Dzień Dobry TVN
Urządzając grilla na świeżym powietrzu, mamy duże pole do popisu. Możemy upiec różne gatunki kiełbas JBB Bałdyga, mięsa, a także kolorowe i pełne witamin warzywa. Do tego warto dopasować smakowite i aromatyczne sałatki oraz przekąski, które będą rewelacyjnym dodatkiem do potraw na ciepło.

Z czym serwować dania z grilla?

Kucharze Marieta Marecka oraz David Gaboriaud w kulinarnym cyklu Dzień Dobry TVN dzielą się z widzami swoimi pomysłami na pyszne posiłki, które można przyrządzić na grillu.

W ósmym odcinku serii Marieta pokazała, jak krok po kroku wykonać sałatki, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do pieczonego mięsa. Pierwsza z nich to sałatka à la tabbouleh - inspirowana daniem charakterystycznym dla kuchni libańskiej. Bazą tradycyjnego przepisu są: kasza, warzywa i duża ilości świeżych ziół. Druga propozycja to opcja ze słodkim twistem, czyli orzeźwiająca sałatka z granatem, truskawkami i mozzarellą.

W przepisie głównym ekspertka kulinarna wykorzystała kiełbasy cięte bez osłonki marki JBB Bałdyga. Jest to produkt najwyższej jakości, wykonany z najlepszego mięsa i przyprawiony tradycyjnymi ziołami. Kiełbasy cięte są doskonałe do grillowania, co sprawia, że będą idealnym wyborem na letnie spotkania, pikniki i przyjęcia w ogrodzie.

Przepis główny: Kiełbasa cięta bez osłonki JBB Bałdyga z suszonymi pomidorami i grillowaną sałatą rzymską

Kiełbasa cięta bez osłonki JBB Bałdyga z suszonymi pomidorami, grillowaną sałatą rzymską i sałatką à la tabbouleh
Kiełbasa cięta bez osłonki JBB Bałdyga z suszonymi pomidorami, grillowaną sałatą rzymską i sałatką à la tabbouleh

Składniki:

  • 4-6 kiełbas ciętych bez osłonki JBB Bałdyga,
  • 6 pomidorów suszonych,
  • 2-4 główki sałaty rzymskiej (w zależności od wielkości),
  • sok z połówki cytryny,
  • oliwa,
  • parmezan,
  • świeży tymianek,
  • 1 ciabatta,
  • 2 ząbki czosnku.

Sos Cezar

Składniki:

  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 fileciki anchois,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ok. pół szklanki parmezanu,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • pieprz,
  • mikro zioła do dekoracji.

Sposób przygotowania:

1. Ciabattę pokrój w grubsze, ukośne kromki. Skrop je oliwą i opiecz na rozgrzanym ruszcie. Obok ułóż kiełbaski cięte JBB Bałdyga.

2. Sałaty przekrój na pół, skrop oliwą i połóż na ruszt. W trakcie grillowania pilnuj, żeby się nie spaliły.

3. Rumiane grzanki ściągnij z grilla, natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku i pozostaw do przestudzenia.

4. Przygotuj szybki sos. Przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku połącz z drobno pokrojonymi filecikami anchois. Dodaj majonez, mieszaj energicznie, dopraw pieprzem, sokiem z cytryny i partiami dosypuj starty ser, ciągle mieszając.

5. Sałaty ściągnij z rusztu, dopraw solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny i posyp listkami tymianku.

6. Ułóż sałatę na talerzach i udekoruj pociętymi w paski pomidorami suszonymi. Dołóż kiełbaski i grzanki. Całość polej sosem Cezar i udekoruje mikro ziołami.

Więcej porad i przepisów idealnych na grilla znajdziesz w naszym ebooku, który powstał we współpracy z marką JBB Bałdyga.

Sałatka à la tabbouleh z kaszy pęczak

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak,
  • 2 pomidory,
  • 6 rzodkiewek drobno pokrojonych,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 1 pęczek mięty,
  • 1 pęczek melisy,
  • 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę,
  • 1 średniej wielkości ogórek,
  • sok z cytryny,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Ugotowaną i wystudzoną kaszę zmieszaj z bardzo drobno poszatkowanymi ziołami, cebulką, i pomidorami pokrojonymi w kostkę. Ogórka umyj i przetnij wzdłuż na ćwiartki. Wytnij gniazda nasienne, a resztę pokrój w kosteczkę i dodaj do sałatki. Dopraw syropem klonowym, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i skrop oliwą. Mieszaj dokładnie i serwuj do dań z grilla.

Proste dania, czyli idealne dodatki do grilla

ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA Z GRANATEM, TRUSKAWKAMI I MOZZARELLĄ

Składniki:

  • miks młodych listków sałat,
  • 1 owoc granatu,
  • 1 cebula czerwona,
  • ½ pęczka mięty,
  • 1 op. małych kulek mozzarelli,
  • 1 kalarepa,
  • 200 g truskawek,
  • kilka różyczek kalafiora,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka soku z limonki + skórka z połówki limonki,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • kilka łyżek oleju (ok. 50-70 ml).

Przygotowanie:

W małej miseczce połącz musztardę z sokiem z limonki i miodem. Stopniowo dolewaj olej, aż utworzy się gesty i aksamitny sos. Dopraw go pieprzem, solą i startą skórką z limonki. Listki sałat połącz z miąższem granatu i przekrojonymi na pół kulkami mozzarelli. Kalarepkę obierz i pokrój w plastry o grubości ok. 5 mm, następnie w cienkie słupki, dorzuć do sałatki wraz z pokrojonymi drobno różyczkami kalafiora. Pomieszaj całość delikatnie, dodaj listki mięty i truskawki przekrojone na ćwiartki. Dopraw lekko solą i pieprzem, a na koniec dekoruj cebulą pokrojoną w półplasterki i dressingiem z limonką.

SAŁATKA CAPRESE

Kuchnia na świeżym powietrzu rządzi się swoimi prawami – powinna być łatwa i szybka w przygotowaniu. Podczas grillowej uczty można zaserwować gościom jako przystawkę słynną, włoską sałatkę caprese. Wystarczy kilka składników, by podbić podniebienie niejednego smakosza.

Składniki:

  • 2 kulki mozzarelli,
  • 2 pomidory malinowe,
  • listki świeżej bazylii,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • sól, pieprz, suszona bazylia i suszone oregano.

Przygotowanie:

Kulki mozzarelli pokrój w mniej więcej 0,5 cm plastry. Tak samo zrób z pomidorem. Ułóż na półmisku naprzemiennie ser i pomidory. Całość posyp listkami świeżej bazylii, polej oliwą i octem balsamicznym. Na koniec oprócz solą, pieprzem i suszonymi ziołami.

BURRATA Z PISTACJAMI, POMIDORKAMI I CZOSNKIEM

Od kilku miesięcy trwa istny szał na punkcie pistacji. Zielone orzeszki podbiły serca Polaków. Tworzymy z nich desery, dodajemy do dań i warzywnych sałatek. My proponujemy połączyć pistacje z usmażonymi pomidorkami i czosnkiem oraz kremową burratą.

Składniki:

  • 2 kulki burraty,
  • 15 pomidorków koktajlowych,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 100 g pistacji,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Na długiej desce lub na płaskim talerzu ułóż dwie buratty. Następnie rozerwij je i rozłóż ser na całej długości deski lub talerza. Na patelnię wlej oliwę. Pokrój pomidorki koktajlowe na połówki i wrzuć na patelnię. Smaż na małym ogniu, by się nie spaliły. Obierz ząbki czosnku, rozgnieć je nożem i dorzuć do pomidorków. Dopraw solą i pieprzem, gdy pomidorki i czosnek zmiękną, rozłóż je równomiernie na burratach. Możesz również skropić danie oliwą z patelni, która nabrała pomidorowo-czosnkowego posmaku. Na suchej patelni podpraż pistacje i posyp obficie całe danie orzeszkami.

ROLADKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I OGÓRKIEM

Świetną przekąską na zimno, którą można zaserwować na spotkaniu przy grillu, są roladki z wędzonym łososiem i orzeźwiającym ogórkiem. To przepis, który wykonasz w kilka chwil.

Składniki:

  • 3 placki tortilli,
  • 100 g serka śmietankowego na kanapki,
  • 200 g łososia wędzonego w plastrach,
  • pęczek koperku,
  • 1 długi ogórek lub 2 mniejsze,
  • 1 awokado,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Weź tortillę i rozsmaruj na niej serek śmietankowy. Plastry łososia rozłóż równomiernie na placku. Ogórka dokładnie wyszoruj i pozostaw skórkę. Weź obieraczkę do warzyw i tnij nią ogórka na cienkie, długie plastry. Następnie połóż ogórka na łososiu. Awokado przetnij na pół, obierz ze skórki, pokrój na cienkie plastry i połóż je na tortilli. Całość posyp poszatkowanym drobno koperkiem, przypraw solą i pieprzem. Zawiń tortillę w roladę i pokój ją na ok. 2 cm kawałki. Każdy kawałek możesz zabezpieczyć wykałaczką, wbijając ją od góry, by placek się nie rozwinął. Tak samo postępuj z pozostałymi tortillami.

Wypróbuj nasze propozycje na grillową ucztę i rozsmakuj się w pysznych daniach na ciepło i na zimno!

Materiał promocyjny
podziel się: