Materiał promocyjny

Grillowanie na słodko. Jak smacznie połączyć owoce z daniami z rusztu?

Grillowanie na słodko. Jak smacznie połączyć owoce z daniami z rusztu?
Grillowanie na słodko
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jesteś miłośnikiem słodko-słonych smaków? A może masz ochotę wprowadzić odrobinę słodyczy do swoich dań i zestawić ją z wytrawnymi produktami? Jeśli tak, to ten odcinek kulinarnej serii jest dla ciebie! Grillowa uczta to pole do popisu dla fanów gotowania. Daje możliwość wprowadzenia pysznych innowacji do klasycznych dań z rusztu z oferty JBB Bałdyga.

Przepis na kiełbasę po koreańsku i grillowanego arbuza

Sezon grillowy trwa w najlepsze, więc można poeksperymentować z nowymi smakami i dodatkami do pieczonych potraw. Garść inspiracji możemy czerpać od znanych kucharzy – Mariety Mareckiej i Davida Gaboriauda, którzy w kulinarnym cyklu Dzień Dobry TVN dzielą się swoimi pomysłami i pokazują łatwe przepisy.

W siódmym odcinku apetycznej serii David przygotował sałatkę z grillowanym, soczystym arbuzem, świeżymi truskawkami, słonym serem feta oraz odświeżającymi ziołami – miętą i bazylią. Z kolei w przepisie głównym znalazła się pyszna Kiełbasa Gospodarska JBB Bałdyga, która została przyrządzona po koreańsku. Można ją serwować z ryżem, sezamem i dymką.

Kiełbasa Gospodarska to krucha i soczysta porcja mięsa wieprzowego. Jest idealna na letnie ogniska i grillowanie w gronie najbliższych. Świetnie nadaje się również jako składnik np. bigosu. Co ważne - nie zawiera wzmacniaczy smaku.

Kiełbasa JBB Bałdyga z grilla po koreańsku z ryżem, sezamem i dymką

Kiełbasa JBB Bałdyga z grilla po koreańsku z ryżem, sezamem i dymką
Kiełbasa JBB Bałdyga z grilla po koreańsku z ryżem, sezamem i dymką
Źródło: Fot. Piotr Mizerski

Składniki:

  • 1 opakowanie kiełbasy gospodarskiej JBB Bałdyga,
  • łyżka pasty gochujang (koreańskiej pasty z ostrej papryki),
  • łyżka ketchupu,
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego,
  • łyżka sosu sojowego,
  • pół łyżeczki suszonego mielonego czosnku,
  • sezam biały do posypania,
  • cebula dymka,
  • ryż basmati.

Sałatka z arbuzem, truskawkami i fetą:

Sałatka z arbuzem, truskawkami i fetą
Sałatka z arbuzem, truskawkami i fetą
Źródło: fot. Piotr Mizerski
  • arbuz
  • truskawki
  • listki świeżej mięty
  • listki świeżej bazylii,
  • limonka,
  • miód,
  • orzeszki pinii (opcjonalnie),
  • ser feta.

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj pastę gochujang z ketchupem, miodem, sosem sojowym i czosnkiem. Obtocz kiełbasy w marynacie sosem, a następnie ułóż na grillu.

2. Ryż basmati ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

3. Zdejmij kiełbasę z rusztu i ułóż na talerzu. Dodaj obok ryż i całość posyp sezamem oraz pokrojoną dymką.

4. Arbuza pokrój w kostkę i grilluj z obu stron. Zdejmij z rusztu i ułóż na talerzu. Dodaj truskawki pokrojone w ćwiartki. Skrop owoce sokiem z limonki. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę i posyp listkami bazylii oraz mięty. Polej całość miodem i oliwą, a na koniec dodaj orzeszki pinii.

Więcej porad i przepisów idealnych na grilla znajdziesz w naszym ebooku, który powstał we współpracy z marką JBB Bałdyga.

Owocowe dodatki do potraw z rusztu

Na spotkania przy grillu zwykle podaje się wytrawne smakołyki – różne gatunki mięs, pieczone warzywa, aromatyczne sosy i świeże pieczywo. Warto jednak urozmaicić nieco ten jadłospis i dodać do menu pełne witamin i kolorów owoce. Słodki dodatek świetnie dopełni słone przysmaki.

SAŁATKA OWOCOWA

Dobrym pomysłem będzie przygotowanie owocowej sałatki serwowanej w miseczce z ananasa. Nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale również efektownie prezentuje się na stole.

Składniki:

  • 1 duży ananas,
  • 1 nektarynka,
  • pół melona miodowego,
  • garść borówek,
  • 1 gruszka,
  • 1 limonka.

Przygotowanie:

Przekrój na pół ananasa. Z jednej połówki wydrąż miąższ, aby powstała „miseczka”. W misce zmieszaj pokrojone cząstki ananasa, posiekaną w kostkę nektarynkę, melona i gruszkę. Dorzuć garść borówek. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach skórkę z limonki. Dodaj do sałatki i skrop całość sokiem z połówki limonki. Podawaj owoce w miseczce z ananasa.

PIECZONE BRZOSKWINIE

Idealnym deserem na grilla będą pieczone, rozpływające się w ustach brzoskwinie podawane z kremową ricottą, miodem i chrupiącym granatem. To przepyszne połączenie różnych struktur w jednym daniu.

Składniki:

  • 4 brzoskwinie,
  • 150 g ricotty,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 1 owoc granatu,
  • listki mięty do dekoracji.

Przygotowanie:

Brzoskwinie przekrój na połówki i podpiecz je na grillu. Kiedy staną się miękkie, zdejmuj owoce z rusztu i ułóż na płaskim talerzu. W środki po pestce nałóż kremową ricottę i polej miodem. Owoc granatu przekrój na pół i wydrąż chrupiący miąższ. Posyp pestkami brzoskwinie i całość udekoruj posiekanymi listkami mięty.

SAŁATKA SŁODKO-SŁONA

Kolejną smaczną propozycją jest sałatka, która jest słodko-słonym miksem. Soczyste, czerwone winogrona obłędnie komponują się z kozim serem i prażonym słonecznikiem.

Składniki:

  • 500 g czerwonych winogron,
  • 1 główka sałaty rzymskiej,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 100 g kremowego serka koziego,
  • 4 łyżki słonecznika,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka miodu.

Przygotowanie:

Sałatę rzymską umyj i porwij liście na mniejsze cząstki. Winogrona przekrój na połówki i wrzuć do miski. Kremowy serek kozi nabieraj łyżeczką, tworząc małe porcje i przekładaj do miski. Słonecznik podpraż na patelni, aż stanie się złocisty. W drugiej miseczce połącz oliwę, ocet balsamiczny, miód i wymieszaj. Sałatkę polej sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Całość posyp słonecznikiem.

Wypróbuj nasze szybkie oraz proste przepisy i przygotuj ucztę pełną różnorodnych smaków i aromatów.

Materiał promocyjny
podziel się: