Materiał promocyjny

Grillowanie na słodko. Jak smacznie połączyć owoce z daniami z rusztu?

Grillowanie na słodko. Jak smacznie połączyć owoce z daniami z rusztu?
Grillowanie na słodko
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jesteś miłośnikiem słodko-słonych smaków? A może masz ochotę wprowadzić odrobinę słodyczy do swoich dań i zestawić ją z wytrawnymi produktami? Jeśli tak, to ten odcinek kulinarnej serii jest dla ciebie! Grillowa uczta to pole do popisu dla fanów gotowania. Daje możliwość wprowadzenia pysznych innowacji do klasycznych dań z rusztu z oferty JBB Bałdyga.

Przepis na kiełbasę po koreańsku i grillowanego arbuza

Sezon grillowy trwa w najlepsze, więc można poeksperymentować z nowymi smakami i dodatkami do pieczonych potraw. Garść inspiracji możemy czerpać od znanych kucharzy – Mariety Mareckiej i Davida Gaboriauda, którzy w kulinarnym cyklu Dzień Dobry TVN dzielą się swoimi pomysłami i pokazują łatwe przepisy.

W siódmym odcinku apetycznej serii David przygotował sałatkę z grillowanym, soczystym arbuzem, świeżymi truskawkami, słonym serem feta oraz odświeżającymi ziołami – miętą i bazylią. Z kolei w przepisie głównym znalazła się pyszna Kiełbasa Gospodarska JBB Bałdyga, która została przyrządzona po koreańsku. Można ją serwować z ryżem, sezamem i dymką.

Kiełbasa Gospodarska to krucha i soczysta porcja mięsa wieprzowego. Jest idealna na letnie ogniska i grillowanie w gronie najbliższych. Świetnie nadaje się również jako składnik np. bigosu. Co ważne - nie zawiera wzmacniaczy smaku.

Kiełbasa JBB Bałdyga z grilla po koreańsku z ryżem, sezamem i dymką

Kiełbasa JBB Bałdyga z grilla po koreańsku z ryżem, sezamem i dymką
Kiełbasa JBB Bałdyga z grilla po koreańsku z ryżem, sezamem i dymką
Źródło: Fot. Piotr Mizerski

Składniki:

  • 1 opakowanie kiełbasy gospodarskiej JBB Bałdyga,
    • łyżka pasty gochujang (koreańskiej pasty z ostrej papryki),
      • łyżka ketchupu,
        • 2 łyżki miodu wielokwiatowego,
          • łyżka sosu sojowego,
            • pół łyżeczki suszonego mielonego czosnku,
              • sezam biały do posypania,
                • cebula dymka,
                  • ryż basmati.

                    Sałatka z arbuzem, truskawkami i fetą:

                    65820240607JBB
                    65820240607JBB
                    • arbuz
                      • truskawki
                        • listki świeżej mięty
                          • listki świeżej bazylii,
                            • limonka,
                              • miód,
                                • orzeszki pinii (opcjonalnie),
                                  • ser feta.

                                    Przygotowanie:

                                    1. W misce wymieszaj pastę gochujang z ketchupem, miodem, sosem sojowym i czosnkiem. Obtocz kiełbasy w marynacie sosem, a następnie ułóż na grillu.

                                    2. Ryż basmati ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

                                    3. Zdejmij kiełbasę z rusztu i ułóż na talerzu. Dodaj obok ryż i całość posyp sezamem porad pokrojoną dymką.

                                    4. Arbuza pokrój w kostkę i grilluj z obu stron. Zdejmij z rusztu i ułóż na talerzu. Dodaj truskawki pokrojone w ćwiartki. Skrop owoce sokiem z limonki. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę i posyp listkami bazylii oraz mięty. Polej całość miodem i oliwą, a na koniec dodaj orzeszki pinii.

                                    Więcej porad i przepisów idealnych na grilla znajdziesz w naszym ebooku, który powstał we współpracy z marką JBB Bałdyga.

                                    Owocowe dodatki do potraw z rusztu

                                    Na spotkania przy grillu zwykle podaje się wytrawne smakołyki – różne gatunki mięs, pieczone warzywa, aromatyczne sosy i świeże pieczywo. Warto jednak urozmaicić nieco ten jadłospis i dodać do menu pełne witamin i kolorów owoce. Słodki dodatek świetnie dopełni słone przysmaki.

                                    SAŁATKA OWOCOWA

                                    Dobrym pomysłem będzie przygotowanie owocowej sałatki serwowanej w miseczce z ananasa. Nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale również efektownie prezentuje się na stole.

                                    Składniki:

                                    • 1 duży ananas,
                                      • 1 nektarynka,
                                        • pół melona miodowego,
                                          • garść borówek,
                                            • 1 gruszka,
                                              • 1 limonka.

                                                Przygotowanie:

                                                Przekrój na pół ananasa. Z jednej połówki wydrąż miąższ, aby powstała „miseczka”. W misce zmieszaj pokrojone cząstki ananasa, posiekaną w kostkę nektarynkę, melona i gruszkę. Dorzuć garść borówek. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach skórkę z limonki. Dodaj do sałatki i skrop całość sokiem z połówki limonki. Podawaj owoce w miseczce z ananasa.

                                                PIECZONE BRZOSKWINIE

                                                Idealnym deserem na grilla będą pieczone, rozpływające się w ustach brzoskwinie podawane z kremową ricottą, miodem i chrupiącym granatem. To przepyszne połączenie różnych struktur w jednym daniu.

                                                Składniki:

                                                • 4 brzoskwinie,
                                                  • 150 g ricotty,
                                                    • 2 łyżki płynnego miodu,
                                                      • 1 owoc granatu,
                                                        • listki mięty do dekoracji.

                                                          Przygotowanie:

                                                          Brzoskwinie przekrój na połówki i podpiecz je na grillu. Kiedy staną się miękkie, zdejmuj owoce z rusztu i ułóż na płaskim talerzu. W środki po pestce nałóż kremową ricottę i polej miodem. Owoc granatu przekrój na pół i wydrąż chrupiący miąższ. Posyp pestkami brzoskwinie i całość udekoruj posiekanymi listkami mięty.

                                                          SAŁATKA SŁODKO-SŁONA

                                                          Kolejną smaczną propozycją jest sałatka, która jest słodko-słonym miksem. Soczyste, czerwone winogrona obłędnie komponują się z kozim serem i prażonym słonecznikiem.

                                                          Składniki:

                                                          • 500 g czerwonych winogron,
                                                            • 1 główka sałaty rzymskiej,
                                                              • 3 łyżki oliwy,
                                                                • 100 g kremowego serka koziego,
                                                                  • 4 łyżki słonecznika,
                                                                    • 2 łyżki octu balsamicznego,
                                                                      • 1 łyżka miodu.

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        Sałatę rzymską umyj i porwij liście na mniejsze cząstki. Winogrona przekrój na połówki i wrzuć do miski. Kremowy serek kozi nabieraj łyżeczką, tworząc małe porcje i przekładaj do miski. Słonecznik podpraż na patelni, aż stanie się złocisty. W drugiej miseczce połącz oliwę, ocet balsamiczny, miód i wymieszaj. Sałatkę polej sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Całość posyp słonecznikiem.

                                                                        Wypróbuj nasze szybkie oraz proste przepisy i przygotuj ucztę pełną różnorodnych smaków i aromatów.

                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Fot. Piotr Mizerski

                                                                        Materiał promocyjny
                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości