Przepis na kiełbasę po koreańsku i grillowanego arbuza
Sezon grillowy trwa w najlepsze, więc można poeksperymentować z nowymi smakami i dodatkami do pieczonych potraw. Garść inspiracji możemy czerpać od znanych kucharzy – Mariety Mareckiej i Davida Gaboriauda, którzy w kulinarnym cyklu Dzień Dobry TVN dzielą się swoimi pomysłami i pokazują łatwe przepisy.
W siódmym odcinku apetycznej serii David przygotował sałatkę z grillowanym, soczystym arbuzem, świeżymi truskawkami, słonym serem feta oraz odświeżającymi ziołami – miętą i bazylią. Z kolei w przepisie głównym znalazła się pyszna Kiełbasa Gospodarska JBB Bałdyga, która została przyrządzona po koreańsku. Można ją serwować z ryżem, sezamem i dymką.
Kiełbasa Gospodarska to krucha i soczysta porcja mięsa wieprzowego. Jest idealna na letnie ogniska i grillowanie w gronie najbliższych. Świetnie nadaje się również jako składnik np. bigosu. Co ważne - nie zawiera wzmacniaczy smaku.
Kiełbasa JBB Bałdyga z grilla po koreańsku z ryżem, sezamem i dymką
Składniki:
- 1 opakowanie kiełbasy gospodarskiej JBB Bałdyga,
- łyżka pasty gochujang (koreańskiej pasty z ostrej papryki),
- łyżka ketchupu,
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego,
- łyżka sosu sojowego,
- pół łyżeczki suszonego mielonego czosnku,
- sezam biały do posypania,
- cebula dymka,
- ryż basmati.
Sałatka z arbuzem, truskawkami i fetą:
- arbuz
- truskawki
- listki świeżej mięty
- listki świeżej bazylii,
- limonka,
- miód,
- orzeszki pinii (opcjonalnie),
- ser feta.
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj pastę gochujang z ketchupem, miodem, sosem sojowym i czosnkiem. Obtocz kiełbasy w marynacie sosem, a następnie ułóż na grillu.
2. Ryż basmati ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
3. Zdejmij kiełbasę z rusztu i ułóż na talerzu. Dodaj obok ryż i całość posyp sezamem oraz pokrojoną dymką.
4. Arbuza pokrój w kostkę i grilluj z obu stron. Zdejmij z rusztu i ułóż na talerzu. Dodaj truskawki pokrojone w ćwiartki. Skrop owoce sokiem z limonki. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę i posyp listkami bazylii oraz mięty. Polej całość miodem i oliwą, a na koniec dodaj orzeszki pinii.
Więcej porad i przepisów idealnych na grilla znajdziesz w naszym ebooku, który powstał we współpracy z marką JBB Bałdyga.
Owocowe dodatki do potraw z rusztu
Na spotkania przy grillu zwykle podaje się wytrawne smakołyki – różne gatunki mięs, pieczone warzywa, aromatyczne sosy i świeże pieczywo. Warto jednak urozmaicić nieco ten jadłospis i dodać do menu pełne witamin i kolorów owoce. Słodki dodatek świetnie dopełni słone przysmaki.
SAŁATKA OWOCOWA
Dobrym pomysłem będzie przygotowanie owocowej sałatki serwowanej w miseczce z ananasa. Nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale również efektownie prezentuje się na stole.
Składniki:
- 1 duży ananas,
- 1 nektarynka,
- pół melona miodowego,
- garść borówek,
- 1 gruszka,
- 1 limonka.
Przygotowanie:
Przekrój na pół ananasa. Z jednej połówki wydrąż miąższ, aby powstała „miseczka”. W misce zmieszaj pokrojone cząstki ananasa, posiekaną w kostkę nektarynkę, melona i gruszkę. Dorzuć garść borówek. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach skórkę z limonki. Dodaj do sałatki i skrop całość sokiem z połówki limonki. Podawaj owoce w miseczce z ananasa.
PIECZONE BRZOSKWINIE
Idealnym deserem na grilla będą pieczone, rozpływające się w ustach brzoskwinie podawane z kremową ricottą, miodem i chrupiącym granatem. To przepyszne połączenie różnych struktur w jednym daniu.
Składniki:
- 4 brzoskwinie,
- 150 g ricotty,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 1 owoc granatu,
- listki mięty do dekoracji.
Przygotowanie:
Brzoskwinie przekrój na połówki i podpiecz je na grillu. Kiedy staną się miękkie, zdejmuj owoce z rusztu i ułóż na płaskim talerzu. W środki po pestce nałóż kremową ricottę i polej miodem. Owoc granatu przekrój na pół i wydrąż chrupiący miąższ. Posyp pestkami brzoskwinie i całość udekoruj posiekanymi listkami mięty.
SAŁATKA SŁODKO-SŁONA
Kolejną smaczną propozycją jest sałatka, która jest słodko-słonym miksem. Soczyste, czerwone winogrona obłędnie komponują się z kozim serem i prażonym słonecznikiem.
Składniki:
- 500 g czerwonych winogron,
- 1 główka sałaty rzymskiej,
- 3 łyżki oliwy,
- 100 g kremowego serka koziego,
- 4 łyżki słonecznika,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżka miodu.
Przygotowanie:
Sałatę rzymską umyj i porwij liście na mniejsze cząstki. Winogrona przekrój na połówki i wrzuć do miski. Kremowy serek kozi nabieraj łyżeczką, tworząc małe porcje i przekładaj do miski. Słonecznik podpraż na patelni, aż stanie się złocisty. W drugiej miseczce połącz oliwę, ocet balsamiczny, miód i wymieszaj. Sałatkę polej sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Całość posyp słonecznikiem.
Wypróbuj nasze szybkie oraz proste przepisy i przygotuj ucztę pełną różnorodnych smaków i aromatów.
Źródło zdjęcia głównego: Fot. Piotr Mizerski