Materiał promocyjny

Pyszne alternatywy dla chleba. Co podać na grillu zamiast pieczywa?

Pyszne alternatywy dla chleba. Co podać na grillu zamiast pieczywa?
Grillowanie bez chleba
Źródło: Dzień Dobry TVN
Soczyste kawałki kiełbas JBB Bałdyga, szaszłyki czy aromatyczne warzywa z rusztu można serwować nie tylko z chlebem, bułkami czy pitami. Warto eksperymentować z dodatkami i zamiast pieczywa podać przekąski, które będą świetnie się komponować z gorącymi pysznościami z grilla. Jak je przygotować?

Grillowa uczta bez chleba

W kulinarnym cyklu Dzień Dobry TVN eksperci w dziedzinie gotowania – Marieta Marecka oraz David Gaboriaud – dzielą się z widzami swoimi pomysłami na łatwe dania z grilla.

W szóstym odcinku tej serii Marieta przedstawiła swoje pomysły na smakołyki, które z powodzeniem zastąpią pieczywo na spotkaniu przy grillu. Przygotowała plastry pieczeni z batatami i figami, a do tego zaserwowała ślimaki z ciasta francuskiego.

W przepisie głównym szefowa kuchni użyła Kiełbasiaka Pieczonego marki JBB Bałdyga. To krucha i soczysta kiełbasa wieprzowa, która zawiera 90% wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego. Doskonale smakuje na zimno, na przykład na kanapce, jak i na ciepło – dlatego warto przyrządzić ją na grillu. Starannie dobrane dodatki w postaci aromatycznych przypraw nadają pieczeni niepowtarzalny smak i aromat.

Kiełbasiak Pieczony JBB Bałdyga z figami i batatami
Kiełbasiak Pieczony JBB Bałdyga z figami i batatami
Źródło: Fot. Piotr Mizerski

Składniki:

  • Kiełbasiak Pieczony JBB Bałgyda,
    • 8-12 świeżych fig,
      • 1 łyżeczka ziaren fenkułu,
        • 2 podgotowane bataty,
          • skórka z limonki,
            • szczypta ostrej papryki,
              • 2 łyżki syropu klonowego,
                • 1 łyżka sosu sojowego,
                  • sól,
                    • pieprz,
                      • oliwa,
                        • pół szklanki zielonych, obranych pistacji niesolonych,
                          • świeże zioła do dekoracji.

                            Sposób przygotowania:

                            1. Bataty pokój na grube plastry. W miseczce połącz skórkę z limonki, syrop klonowy, sos sojowy i olej. Posmaruj marynatą plastry batatów i ułóż je na rozgrzanym ruszcie grilla.

                            2. Kiełbasiaka pokrój w grube plastry i ułóż na grillu. Lekko oprósz mięso ostrą papryką.

                            3. Figi natnij na górze na krzyż. Polej je odrobiną oliwy, posyp ziarenkami fenkułu i wrzuć na ruszt na ostatni moment, ponieważ owoce najszybciej się upieką.

                            4. Drobno posiekaj pistacje.

                            5. Na talerzu ułóż upieczone bataty, pieczeń oraz figi. Danie posyp pistacjami i udekoruj świeżymi ziołami.

                            Ślimaki z ciasta francuskiego z pastą z szynki i pomidorów JBB Bałdyga i serem

                            Ślimaki z ciasta francuskiego z pastą z szynki i pomidorów JBB Bałdyga i serem
                            Ślimaki z ciasta francuskiego z pastą z szynki i pomidorów JBB Bałdyga i serem
                            Źródło: Fot. Piotr Mizerski

                            Składniki:

                            • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
                              • 1 baton pasty z szynką i pomidorami JBB Bałdyga,
                                • 3/4 szklanki startej mozzarelli,
                                  • listki świeżego tymianku.

                                    Przygotowanie:

                                    Piekarnik nagrzej do 210 stopni C. Ciasto rozwiń, rozsmaruj na nim pastę z szynką i pomidorami, posyp mozzarellą i ściśle zwiń. Pokrój roladę na ok. 1,5 cm szerokości plastry, a następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do pieca na ok. 20 min., aż ślimaki się zrumienią.

                                    Więcej porad i przepisów idealnych na grilla znajdziesz w naszym ebooku, który powstał we współpracy z marką JBB Bałdyga.

                                    Co zamiast chleba do dań z grilla?

                                    Zamienniki chleba będą doskonałym uzupełnieniem grillowej uczty. Mogą służyć za przystawkę, kiedy goście będą oczekiwać, aż mięso i warzywa wreszcie upieką się na ruszcie.

                                    MINIPIZZE

                                    Jednym z pomysłów, który stanowi rewelacyjną alternatywę dla tradycyjnego pieczywa, jest przepis na minipizze. To łatwe w przygotowaniu danie będzie idealne zarówno dla wegetarian, jak i osób na diecie tradycyjnej. Wersję wege można przygotować z papryką, pieczarkami i niebieskim serem pleśniowym, a wersję mięsną z salami i serem Gouda.

                                    Składniki:

                                    • 2 opakowania gotowego ciasta na pizzę,
                                      • 1 słoik koncentratu pomidorowego,
                                        • 100 g salami,
                                          • 100 g sera Gouda w kostce,
                                            • 5 pieczarek,
                                              • 1 papryka,
                                                • 100 g niebieskiego sera pleśniowego,
                                                  • Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek granulowany, papryka słodka.

                                                    Przygotowanie:

                                                    Rozwiń dwa płaty ciasta na pizzę i pokrój je w kwadraty lub wytnij okręgi za pomocą dużego kubka. W miseczce zmieszaj dokładnie koncentrat pomidorowy i przyprawy. Posmaruj każdy kawałek ciasta pomidorową pastą.

                                                    Wersja wege: Obierz pieczarki i pokrój je na pół, a następnie w cienkie plastry. Paprykę oraz ser pleśniowy posiekaj w drobną kostkę. Ułóż składniki na pizzerinkach.

                                                    Wersja mięsna: Salami drobno posiekaj, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połóż składniki na pizzerinkach.

                                                    Minipizze wege i mięsne piecz w 180 stopniach C przez około 10-12 minut, aż ciasto się zrumieni, a ser się roztopi.

                                                    ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

                                                    Świetną przekąską na grilla będą również rożki z ciasta francuskiego z aromatycznym szpinakiem i czosnkiem oraz słonym serem feta. Są bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością zrobią wrażenie na gościach. W mgnieniu oka znikną z talerza.

                                                    Składniki:

                                                    • 2 opakowania ciasta francuskiego,
                                                      • 1 opakowanie świeżego szpinaku baby,
                                                        • 3 ząbki czosnku,
                                                          • 1 opakowanie sera feta,
                                                            • 100 ml śmietanki 36%,
                                                              • 3 łyżki oliwy z oliwek,
                                                                • 1 jajko,
                                                                  • 2 łyżeczki sezamu,
                                                                    • sól i pieprz do smaku.

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Na patelnię wlej oliwę i wrzuć świeży szpinak baby. Smaż na małym ogniu pod przykrywką. Kiedy szpinak puści wodę i zmięknie, dodaj posiekany drobno czosnek i dalej smaż. Dodaj sól, pieprz oraz 100 ml śmietanki i wymieszaj całość. Gdy śmietanka nieco się zredukuje, zdejmij patelnię z kuchenki i odstaw do wystudzenia. Pokrój ser feta w kostkę i dodaj do szpinaku. Rozwiń rulony ciasta francuskiego i podziel je na 8-12 kwadratów. Na środku każdego kwadratu nałóż łyżeczką szpinak z serem. Sklej ciasto w trójkątne rożki, aby zamknąć w nich farsz. W miseczce roztrzep jajko i posmaruj rożki. Następnie całość posyp sezamem i piecz w 180 stopniach C przez około 10-12 minut. Wyjmij rożki z pieca, gdy staną się złociste.  

                                                                      SAŁATKA

                                                                      Kolejnym zamiennikiem pieczywa może być niezwykle sycąca sałatka na bazie ziemniaków i ogórków kiszonych. To rewelacyjny dodatek do grillowanej kiełbasy oraz karkówki.

                                                                      Składniki:

                                                                      • 1 kg ziemniaków,
                                                                        • 5 średniej wielkości ogórków kiszonych,
                                                                          • pęczek rzodkiewki,
                                                                            • pęczek szczypiorku,
                                                                              • pęczek koperku
                                                                                • 2 łyżki majonezu,
                                                                                  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
                                                                                    • 1 łyżeczka musztardy,
                                                                                      • sól i pieprz do smaku.

                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                        Ziemniaki obierz i pokrój na połówki i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy staną się miękkie, wyjmij je z wody i odstaw do wystudzenia. Następnie posiekaj je w drobną kostkę i wrzuć do miski. Posiekaj drobno również ogórki kiszone, rzodkiewki i szczypiorek. Dodaj składniki do ziemniaków i wymieszaj. W drugiej miseczce połącz ze sobą majonez, jogurt naturalny, musztardę oraz sól i pieprz. Mieszaj aż powstanie jednolita masa. Tak powstałym sosem zalej sałatkę i jeszcze raz wymieszaj. Całość obficie posyp posiekanym, świeżym koperkiem.

                                                                                        Sprawdź nasze przepisy i zaserwuj gościom pyszne dodatki do mięs i warzyw z grilla.

                                                                                        Zobacz także:

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Fot. Piotr Mizerski

                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                        Jak przygotować makijaż na lato?
                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                        Jak przygotować makijaż na lato?