Grillowa uczta bez chleba
W kulinarnym cyklu Dzień Dobry TVN eksperci w dziedzinie gotowania – Marieta Marecka oraz David Gaboriaud – dzielą się z widzami swoimi pomysłami na łatwe dania z grilla.
W szóstym odcinku tej serii Marieta przedstawiła swoje pomysły na smakołyki, które z powodzeniem zastąpią pieczywo na spotkaniu przy grillu. Przygotowała plastry pieczeni z batatami i figami, a do tego zaserwowała ślimaki z ciasta francuskiego.
W przepisie głównym szefowa kuchni użyła Kiełbasiaka Pieczonego marki JBB Bałdyga. To krucha i soczysta kiełbasa wieprzowa, która zawiera 90% wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego. Doskonale smakuje na zimno, na przykład na kanapce, jak i na ciepło – dlatego warto przyrządzić ją na grillu. Starannie dobrane dodatki w postaci aromatycznych przypraw nadają pieczeni niepowtarzalny smak i aromat.
Składniki:
- Kiełbasiak Pieczony JBB Bałgyda,
- 8-12 świeżych fig,
- 1 łyżeczka ziaren fenkułu,
- 2 podgotowane bataty,
- skórka z limonki,
- szczypta ostrej papryki,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- sól,
- pieprz,
- oliwa,
- pół szklanki zielonych, obranych pistacji niesolonych,
- świeże zioła do dekoracji.
Sposób przygotowania:
1. Bataty pokój na grube plastry. W miseczce połącz skórkę z limonki, syrop klonowy, sos sojowy i olej. Posmaruj marynatą plastry batatów i ułóż je na rozgrzanym ruszcie grilla.
2. Kiełbasiaka pokrój w grube plastry i ułóż na grillu. Lekko oprósz mięso ostrą papryką.
3. Figi natnij na górze na krzyż. Polej je odrobiną oliwy, posyp ziarenkami fenkułu i wrzuć na ruszt na ostatni moment, ponieważ owoce najszybciej się upieką.
4. Drobno posiekaj pistacje.
5. Na talerzu ułóż upieczone bataty, pieczeń oraz figi. Danie posyp pistacjami i udekoruj świeżymi ziołami.
Ślimaki z ciasta francuskiego z pastą z szynki i pomidorów JBB Bałdyga i serem
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 baton pasty z szynką i pomidorami JBB Bałdyga,
- 3/4 szklanki startej mozzarelli,
- listki świeżego tymianku.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 210 stopni C. Ciasto rozwiń, rozsmaruj na nim pastę z szynką i pomidorami, posyp mozzarellą i ściśle zwiń. Pokrój roladę na ok. 1,5 cm szerokości plastry, a następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do pieca na ok. 20 min., aż ślimaki się zrumienią.
Więcej porad i przepisów idealnych na grilla znajdziesz w naszym ebooku, który powstał we współpracy z marką JBB Bałdyga.
Co zamiast chleba do dań z grilla?
Zamienniki chleba będą doskonałym uzupełnieniem grillowej uczty. Mogą służyć za przystawkę, kiedy goście będą oczekiwać, aż mięso i warzywa wreszcie upieką się na ruszcie.
MINIPIZZE
Jednym z pomysłów, który stanowi rewelacyjną alternatywę dla tradycyjnego pieczywa, jest przepis na minipizze. To łatwe w przygotowaniu danie będzie idealne zarówno dla wegetarian, jak i osób na diecie tradycyjnej. Wersję wege można przygotować z papryką, pieczarkami i niebieskim serem pleśniowym, a wersję mięsną z salami i serem Gouda.
Składniki:
- 2 opakowania gotowego ciasta na pizzę,
- 1 słoik koncentratu pomidorowego,
- 100 g salami,
- 100 g sera Gouda w kostce,
- 5 pieczarek,
- 1 papryka,
- 100 g niebieskiego sera pleśniowego,
- Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek granulowany, papryka słodka.
Przygotowanie:
Rozwiń dwa płaty ciasta na pizzę i pokrój je w kwadraty lub wytnij okręgi za pomocą dużego kubka. W miseczce zmieszaj dokładnie koncentrat pomidorowy i przyprawy. Posmaruj każdy kawałek ciasta pomidorową pastą.
Wersja wege: Obierz pieczarki i pokrój je na pół, a następnie w cienkie plastry. Paprykę oraz ser pleśniowy posiekaj w drobną kostkę. Ułóż składniki na pizzerinkach.
Wersja mięsna: Salami drobno posiekaj, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połóż składniki na pizzerinkach.
Minipizze wege i mięsne piecz w 180 stopniach C przez około 10-12 minut, aż ciasto się zrumieni, a ser się roztopi.
ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Świetną przekąską na grilla będą również rożki z ciasta francuskiego z aromatycznym szpinakiem i czosnkiem oraz słonym serem feta. Są bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością zrobią wrażenie na gościach. W mgnieniu oka znikną z talerza.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 1 opakowanie świeżego szpinaku baby,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 opakowanie sera feta,
- 100 ml śmietanki 36%,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki sezamu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Na patelnię wlej oliwę i wrzuć świeży szpinak baby. Smaż na małym ogniu pod przykrywką. Kiedy szpinak puści wodę i zmięknie, dodaj posiekany drobno czosnek i dalej smaż. Dodaj sól, pieprz oraz 100 ml śmietanki i wymieszaj całość. Gdy śmietanka nieco się zredukuje, zdejmij patelnię z kuchenki i odstaw do wystudzenia. Pokrój ser feta w kostkę i dodaj do szpinaku. Rozwiń rulony ciasta francuskiego i podziel je na 8-12 kwadratów. Na środku każdego kwadratu nałóż łyżeczką szpinak z serem. Sklej ciasto w trójkątne rożki, aby zamknąć w nich farsz. W miseczce roztrzep jajko i posmaruj rożki. Następnie całość posyp sezamem i piecz w 180 stopniach C przez około 10-12 minut. Wyjmij rożki z pieca, gdy staną się złociste.
SAŁATKA
Kolejnym zamiennikiem pieczywa może być niezwykle sycąca sałatka na bazie ziemniaków i ogórków kiszonych. To rewelacyjny dodatek do grillowanej kiełbasy oraz karkówki.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 5 średniej wielkości ogórków kiszonych,
- pęczek rzodkiewki,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek koperku
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój na połówki i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy staną się miękkie, wyjmij je z wody i odstaw do wystudzenia. Następnie posiekaj je w drobną kostkę i wrzuć do miski. Posiekaj drobno również ogórki kiszone, rzodkiewki i szczypiorek. Dodaj składniki do ziemniaków i wymieszaj. W drugiej miseczce połącz ze sobą majonez, jogurt naturalny, musztardę oraz sól i pieprz. Mieszaj aż powstanie jednolita masa. Tak powstałym sosem zalej sałatkę i jeszcze raz wymieszaj. Całość obficie posyp posiekanym, świeżym koperkiem.
Sprawdź nasze przepisy i zaserwuj gościom pyszne dodatki do mięs i warzyw z grilla.
Zobacz także:
- Odkryj sekrety perfekcyjnego grillowania!
- Ziemniaki z grilla na wiele sposobów. Poznaj przepisy na pyszne kartofelki
- Grillowe rekordy świata. Ile czasu spędził przy ruszcie najbardziej zawzięty kucharz?
Źródło zdjęcia głównego: Fot. Piotr Mizerski