Materiał promocyjny

Hot-dogi z kiełbaskami z grilla w trzech odsłonach. Poznaj smaki kuchni francuskiej, włoskiej i arabskiej

Hot-dogi z grilla w trzech odsłonach
Trzy wersje hot dogów z grilla
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak wygląda klasyczna uczta grillowa? Najczęściej na naszych stołach pojawiają się różne gatunki mięs, pełne witamin dodatki w postaci pieczonych i surowych warzyw, aromatyczne sosy, a do tego zajadamy się jeszcze pieczywem. Świeże bułki, bagietki czy chleby z chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim środkiem to coś, bez czego wielu z nas nie wyobraża sobie posiłku.

3 sposoby na pyszne hot-dogi z produktami JBB Bałdyga

W kulinarnym cyklu Dzień Dobry TVN znani kucharze - Marieta Marecka oraz David Gaboriaud - dzielą się z widzami pomysłami na łatwe w przygotowaniu potrawy z grilla.

W 5. odcinku serii David postanowił przygotować trzy wersje hot-dogów. Inspiracją do powstania jego przepisów były smaki z różnych kuchni świata. Do soczystej, kruchej, aromatycznej kiełbasy francuskiej JBB Bałdyga, która stała się bazą dania, ekspert kulinarny dobrał różne rodzaje pieczywa: bagietkę, ciabattę i chlebek pita.

Bagietkę połączył z wyrazistą w smaku francuską konfiturą z cebuli, ciabatta została posmarowana włoskim, zielonym pesto bazyliowym, a pita świetnie pasowała ostrej pasty harissa, która jest bardzo popularna w krajach arabskich.

Przepis na konfiturę cebulową

Składniki:

  • 3 cebule,
  • oliwa,
  • masło,
  • białe wino wytrawne,
  • sól.

Przygotowanie:

Cebule pokrój w cienkie piórka i podsmaż na oliwie i maśle. Dopraw solą. Kiedy cebula zmięknie i stanie się złocista, wlej białe wino i zredukuj.

Przepis na zielone pesto

Składniki:

  • pęczek bazylii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • garść pistacji,
  • ser gruyère,
  • oliwa.

Przygotowanie:

Do moździerza włóż ząbek czosnku, szczyptę soli i rozgnieć. Następnie dodaj listki bazylii i dalej ugniataj. Dorzuć garść pistacji oraz starty ser gruyère. Kiedy składniki się połączą, dolej oliwę. Gotowe.

Przepis na harissę

Składniki:

  • 3 papryczki chili,
  • przyprawy: mielony kumin, mielone nasiona kolendry, ostra papryka, słodka papryka, wędzona papryka,
  • sól,
  • oliwa.

Przygotowanie:

Papryczki podpiecz na suchej patelni lub na grillu. Zdejmij skórkę, zachowując miękki miąższ i nasiona. Posiekaj papryczki bardzo drobno. Dopraw solą i miksem przypraw: nasionami kolendry, kuminem, wędzoną, słodką i ostrą papryką. Następnie do powstałej pasty dodaj oliwę.

Przepis główny na hot-dogi inspirowane kuchniami świata

Hot-dogi inspirowane kuchniami świata
Hot-dogi inspirowane kuchniami świata
Źródło: fot. Piotr Mizerski

Składniki:

  • 1 opakowanie kiełbasy francuskiej,
  • 1 bagietka,
  • 1 ciabatta,
  • 1 pita,
  • pęczek świeżej kolendry,
  • ogórki konserwowe,
  • mozzarella di bufala,
  • świeża bazylia.

Przygotowanie:

1. Kiełbasę francuską JBB Bałdyga grilluj, aż stanie się złocista.

2. Bagietkę oraz ciabattę pokrój na kawałki o długości kiełbasy. Przetnij na pół, ale nie do końca. Bagietkę wewnątrz posmaruj obficie masłem, a ciabattę polej oliwą. Połóż pieczywo na grillu.

3. Następnie przygotuj pitę. Posmaruj wnętrze pity harissą, połóż przypieczoną kiełbasę, dołóż sporo listków świeżej kolendry i zwiń.

4. Do przypieczonej bagietki włóż kiełbasę, na to nałóż konfiturę z cebuli i dodaj na wierzch plastry ogórka konserwowego.

5. Do ciabatty włóż kiełbasę, dodaj pesto i mozzarellę. Na wierzch połóż liście świeżej bazylii.

Więcej porad i przepisów idealnych na grilla znajdziesz w naszym ebooku, który powstał we współpracy z marką JBB Bałdyga.

Jakie pieczywo nadaje się na grilla?

Nie tylko mięso i warzywa świetnie smakują po upieczeniu. Na rozżarzonym ruszcie możemy przygotować również chrupiące i niezwykle aromatyczne grzanki z masłem czosnkowo-tymiankowym.

Składniki:

  • 5 kromek białego, pszennego chleba,
  • 4 łyżki masła,
  •  1 duży ząbek czosnku,
  •  kilka gałązek świeżego tymianku,
  • sól.

Przygotowanie:

Kromki chleba przekrój na pół. Do miseczki włóż masło, drobno posiekany tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż powstanie gładka, puszysta masa maślana. Posmaruj chlebki masłem czosnkowo-tymiankowym i połóż na ruszt. Zdejmij z ognia, gdy chleb stanie się złocisty.

Miłośnicy amerykańskiej kuchni z pewnością będą zadowoleni, gdy na ich stole pojawią się okrągłe bułki z sezamem. Zwykle są podawane z kawałkiem mięsa wołowego, ale podczas grilla będą się rewelacyjnie komponować z soczystą kiełbasą.

Składniki:

  • 3 bułki do hamburgerów,
  • ulubiona kiełbasa marki JBB Bałdyga,
  • 3 plastry sera cheddar,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • ketchup i musztarda,
  • łyżka masła.

Przygotowanie:

Bułki do hamburgerów przekrój na pół. Obie części posmaruj masłem i podpiecz na grillu. Na ruszcie połóż również kiełbaski. Ciepłe bułki (górę i dół) polej ketchupem i musztardą. Następnie zgrillowaną kiełbasę pokrój w grube plastry i ułóż je na dolnej części bułki. Cebulę pokrój w pióra i połóż na mięsie. Na do nałóż jeszcze plastry ogórka konserwowego, a na wierzch połóż plaster sera cheddar. Całość przykrój drugą połówką bułki.

Mówiąc o pieczywie, które świetnie pasuje na grilla, nie można zapomnieć o żytnim chlebie na zakwasie. Niezwykle aromatyczny i wyrazisty w smaku bochenek serwowany w postaci grubszych kromek, warto zajadać w towarzystwie gorącej kiełbasy wieprzowej lub drobiowej, ale również z karkówką.

Pobierz nasz ebook i wypróbuj przepisy na dania z rusztu. Przekonaj się, jak rewelacyjnie smakują!

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości