Materiał promocyjny

Naturalne przyprawy idealne na grilla. Poznaj przepis na pysznego burgera w ziołowej marynacie

Przepis na pyszne burgery
Naturalne przyprawy do grilla
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kiedy w powietrzu unosi się zapach rozpalonego grilla, to znak, że szykuje się prawdziwa uczta. Upieczone kawałki mięsa, szaszłyki lub zarumienione na ruszcie warzywa będą smakować jeszcze lepiej, gdy dodamy do nich naturalne przyprawy. Znany kucharz David Gaboriaud pokazał, jak przygotować pyszne burgery z grilla z ziołowym twistem.

Przepis na burgery z kiełbasą krakowską suchą

W kulinarnym cyklu Dzień Dobry TVN Marieta Marecka oraz David Gaboriaud dzielą się z widzami swoimi pomysłami na łatwe dania z grilla.

W pierwszym odcinku tej serii David upichcił chrupiące, a zarazem soczyste burgery. Zamiast klasycznego steka, wykorzystał plastry wysokiej jakości kiełbasy krakowskiej suchej marki JBB Bałdyga. To produkt, który doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, a także w połączeniu z ulubionym pieczywem czy warzywami. W 100 g produktu jest aż 28 g białka, więc po posiłku będziemy syci przez długi czas. Co warto podkreślić, kiełbasa ta nie zawiera ani wzmacniaczy smaku, ani fosforanów.

Kluczem do sukcesu w tym przepisie jest nie tylko dobór odpowiedniego mięsa, ale również i naturalnych przypraw. Kucharz własnoręcznie przygotował mieszankę ze świeżych ziół, takich jak rozmaryn, tymianek czy fenkuł, a także ze skórek z cytrusów, miodu i oliwy. Z tych składników stworzył aromatyczną, słodko-kwaśną emulsję, w której zamarynował plastry kiełbasy.

Pobierz darmowy e-book

Przepis na burgery z kiełbasą krakowską suchą, jajkiem sadzonym i majonezem chrzanowym

Składniki:

  • 1 opakowanie kiełbasy krakowskiej suchej JBB Bałdyga;
  • łyżeczka nasion fenkułu (koper włoski);
  • łyżeczka płatków chilli;
  • skórka z jednej cytryny;
  • skórka z jednej pomarańczy;
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu;
  • kilka gałązek świeżego tymianku;
  • łyżeczka miodu;
  • oliwa;
  • natka pietruszki;
  • koperek;
  • bułki do burgerów;
  • 4 jajka;
  • ser koryciński lub ser gruyère;
  • liście sałaty;
  • majonez;
  • tarty chrzan.

Przygotowanie:

1. Pokrój kiełbasę krakowską suchą w plastry o grubości 1,5-2 cm.

2. Zamarynuj mięso w mieszance z nasion fenkułu, płatków chilli, świeżego rozmarynu, świeżego tymianku, miodu, skórek z cytryny i pomarańczy oraz oliwy. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie usuń z plastrów pozostałości ziół z marynaty, ponieważ pod wpływem ciepła staną się gorzkie. Grilluj kiełbasę z obu stron na złoty kolor.

3. Przygotuj sos do burgerów. Do miseczki z majonezem dodaj łyżeczkę chrzanu i wymieszaj.

4. Podsmaż jajka na patelni. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

5. Świeże listki natki pietruszki i koperku wymieszaj oraz skrop oliwą oraz sokiem z cytryny.

6. Bułki do burgerów grilluj na złoty kolor. Obie połówki posmaruj majonezem z dodatkiem chrzanu. Ułóż liście sałaty, plastry kiełbasy krakowskiej suchej, jajko sadzone, plastry sera, koperek oraz natkę pietruszki i przykryj. Gotowe!

Więcej porad i przepisów idealnych na grilla znajdziesz w naszym ebooku, który powstał we współpracy z marką JBB Bałdyga.

Pobierz darmowy e-book

Przyprawy i zioła do mięs oraz warzyw

Przyprawy i zioła są naturalnym dodatkiem do dań, który nadaje im wyrazisty smak i aromat. Dlatego warto je stosować nie tylko na co dzień w kuchni, ale również przyrządzając potrawy na grilla. Jakie mają właściwości?

  • Rozmaryn jest zaliczany do roślin leczniczych ze względu na zawarte w nim olejki eteryczne. Wspiera odporność, ma właściwości przeciwzapalne i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. W postaci świeżej lub suszonej idealnie nadaje się do różnego rodzaju mięs oraz ryb.
  • Tymianek również pozytywnie wpływa na zdrowie. Oprócz przyjemnego smaku jest ziołem bogatym w składniki odżywcze. Pomaga na kaszel i problemy z oddychaniem, skutecznie zmniejsza dolegliwości trawienne. Znajdziemy go w wielu gotowych mieszankach ziołowych, np. tzw. ziołach prowansalskich. Najczęściej jest wykorzystywany do potraw mięsnych, a także jako składnik sosów do sałatek.
  • Majeranek to dobrze znana przyprawa w wielu kuchniach świata. W diecie niskosodowej może być stosowany jako zamiennik soli. Ze względu na właściwości stymulujące procesy trawienia, warto go dodawać do dań ciężkostrawnych na bazie roślin strączkowych lub tłustych mięs i ciężkich, mącznych sosów.
  • Bazylia choć kojarzy się przede wszystkim z kuchnią włoską, to jednak jest uwielbiana również przez smakoszy na różnych kontynentach. Zioło świetnie komponuje z pomidorami i mozzarellą. Jest głównym składnikiem aromatycznego, zielone pesto. Pasuje do zup, sałatek czy dań z makaronem. Bazylia wykazuje działanie przeciwzapalne i może pomóc złagodzić silny ból oraz migrenę.
  • Oregano korzystanie wpływa na układ trawienny, działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Wspiera pracę układu oddechowego. Jest świetnym dodatkiem do dań kuchni włoskiej, jak pizze, foccacie czy makarony. Będzie odpowiednie również do mięs, m.in.: drobiu, cielęciny, wołowiny oraz wieprzowiny. Można je dodawać także do zup typu krem czy zapiekanek.
  • Mięta to orzeźwiający składnik sałatek, dipów, napojów, a nawet deserów na bazie czekolady i świeżych owoców. Warto stosować zielone listki w kuchni nie tylko z powodu intensywnego smaku i aromatu, ale również z powodu wielu dobroczynnych właściwości. Mięta łagodzi dolegliwości układu oddechowego, pomaga złagodzić bóle głowy, udrażnia zatoki, pomaga się zrelaksować.

Dodawaj zioła i przyprawy do ulubionych potraw i przekonaj się, jak potrafią podkręcić smak każdego dania.

Pobierz darmowy e-book z przepisami
Pobierz darmowy e-book z przepisami

Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się: