Przepis na burgery z kiełbasą krakowską suchą
W kulinarnym cyklu Dzień Dobry TVN Marieta Marecka oraz David Gaboriaud dzielą się z widzami swoimi pomysłami na łatwe dania z grilla.
W pierwszym odcinku tej serii David upichcił chrupiące, a zarazem soczyste burgery. Zamiast klasycznego steka, wykorzystał plastry wysokiej jakości kiełbasy krakowskiej suchej marki JBB Bałdyga. To produkt, który doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, a także w połączeniu z ulubionym pieczywem czy warzywami. W 100 g produktu jest aż 28 g białka, więc po posiłku będziemy syci przez długi czas. Co warto podkreślić, kiełbasa ta nie zawiera ani wzmacniaczy smaku, ani fosforanów.
Kluczem do sukcesu w tym przepisie jest nie tylko dobór odpowiedniego mięsa, ale również i naturalnych przypraw. Kucharz własnoręcznie przygotował mieszankę ze świeżych ziół, takich jak rozmaryn, tymianek czy fenkuł, a także ze skórek z cytrusów, miodu i oliwy. Z tych składników stworzył aromatyczną, słodko-kwaśną emulsję, w której zamarynował plastry kiełbasy.
Przepis na burgery z kiełbasą krakowską suchą, jajkiem sadzonym i majonezem chrzanowym
Składniki:
- 1 opakowanie kiełbasy krakowskiej suchej JBB Bałdyga;
- łyżeczka nasion fenkułu (koper włoski);
- łyżeczka płatków chilli;
- skórka z jednej cytryny;
- skórka z jednej pomarańczy;
- kilka gałązek świeżego rozmarynu;
- kilka gałązek świeżego tymianku;
- łyżeczka miodu;
- oliwa;
- natka pietruszki;
- koperek;
- bułki do burgerów;
- 4 jajka;
- ser koryciński lub ser gruyère;
- liście sałaty;
- majonez;
- tarty chrzan.
Przygotowanie:
1. Pokrój kiełbasę krakowską suchą w plastry o grubości 1,5-2 cm.
2. Zamarynuj mięso w mieszance z nasion fenkułu, płatków chilli, świeżego rozmarynu, świeżego tymianku, miodu, skórek z cytryny i pomarańczy oraz oliwy. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie usuń z plastrów pozostałości ziół z marynaty, ponieważ pod wpływem ciepła staną się gorzkie. Grilluj kiełbasę z obu stron na złoty kolor.
3. Przygotuj sos do burgerów. Do miseczki z majonezem dodaj łyżeczkę chrzanu i wymieszaj.
4. Podsmaż jajka na patelni. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Świeże listki natki pietruszki i koperku wymieszaj oraz skrop oliwą oraz sokiem z cytryny.
6. Bułki do burgerów grilluj na złoty kolor. Obie połówki posmaruj majonezem z dodatkiem chrzanu. Ułóż liście sałaty, plastry kiełbasy krakowskiej suchej, jajko sadzone, plastry sera, koperek oraz natkę pietruszki i przykryj. Gotowe!
Więcej porad i przepisów idealnych na grilla znajdziesz w naszym ebooku, który powstał we współpracy z marką JBB Bałdyga.
Przyprawy i zioła do mięs oraz warzyw
Przyprawy i zioła są naturalnym dodatkiem do dań, który nadaje im wyrazisty smak i aromat. Dlatego warto je stosować nie tylko na co dzień w kuchni, ale również przyrządzając potrawy na grilla. Jakie mają właściwości?
- Rozmaryn jest zaliczany do roślin leczniczych ze względu na zawarte w nim olejki eteryczne. Wspiera odporność, ma właściwości przeciwzapalne i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. W postaci świeżej lub suszonej idealnie nadaje się do różnego rodzaju mięs oraz ryb.
- Tymianek również pozytywnie wpływa na zdrowie. Oprócz przyjemnego smaku jest ziołem bogatym w składniki odżywcze. Pomaga na kaszel i problemy z oddychaniem, skutecznie zmniejsza dolegliwości trawienne. Znajdziemy go w wielu gotowych mieszankach ziołowych, np. tzw. ziołach prowansalskich. Najczęściej jest wykorzystywany do potraw mięsnych, a także jako składnik sosów do sałatek.
- Majeranek to dobrze znana przyprawa w wielu kuchniach świata. W diecie niskosodowej może być stosowany jako zamiennik soli. Ze względu na właściwości stymulujące procesy trawienia, warto go dodawać do dań ciężkostrawnych na bazie roślin strączkowych lub tłustych mięs i ciężkich, mącznych sosów.
- Bazylia choć kojarzy się przede wszystkim z kuchnią włoską, to jednak jest uwielbiana również przez smakoszy na różnych kontynentach. Zioło świetnie komponuje z pomidorami i mozzarellą. Jest głównym składnikiem aromatycznego, zielone pesto. Pasuje do zup, sałatek czy dań z makaronem. Bazylia wykazuje działanie przeciwzapalne i może pomóc złagodzić silny ból oraz migrenę.
- Oregano korzystanie wpływa na układ trawienny, działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Wspiera pracę układu oddechowego. Jest świetnym dodatkiem do dań kuchni włoskiej, jak pizze, foccacie czy makarony. Będzie odpowiednie również do mięs, m.in.: drobiu, cielęciny, wołowiny oraz wieprzowiny. Można je dodawać także do zup typu krem czy zapiekanek.
- Mięta to orzeźwiający składnik sałatek, dipów, napojów, a nawet deserów na bazie czekolady i świeżych owoców. Warto stosować zielone listki w kuchni nie tylko z powodu intensywnego smaku i aromatu, ale również z powodu wielu dobroczynnych właściwości. Mięta łagodzi dolegliwości układu oddechowego, pomaga złagodzić bóle głowy, udrażnia zatoki, pomaga się zrelaksować.
Dodawaj zioła i przyprawy do ulubionych potraw i przekonaj się, jak potrafią podkręcić smak każdego dania.
Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Bób i jego wartości odżywcze. Jak długo należy go gotować?
- Polacy pokochali tę orientalną potrawę. Jak zrobić w domu falafela?
- Kupujesz w sklepie wędlinę? Koniecznie zwróć na to uwagę
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN