Borówki kryją w sobie wiele witamin i minerałów, m.in. ryboflawinę, kwas foliowy, witaminę C, A i E oraz tiaminę. Zdrowe jagody polecane są w profilaktyce przeciwnowotworowej, wspierają pracę wątroby oraz pamięć.
Dalsza część tekstu poniżej
Dlaczego warto jeść borówki?
Borówka amerykańska lub wysoka to popularny owoc sezonu letniego. Badania wykazują, że ciemne jagody tego typu są świetnym źródłem polifenoli, które mają działanie przeciwzapalne, antykancerogenne oraz przeciwdziałające schorzeniom układu krążeniowego. Warto dodawać je do swojej diety w postaci surowej - na przykład w tartach, granolach, deserach czy spożywać w formie przekąski zamiast słodyczy.
Borówka, by cieszyła nas smakiem i zdrowymi właściwościami, powinna być jak najświeższa, a jej skórka napięta, sprężysta, w środku zaś soczysta. Owoc po zerwaniu musi być więc szybko przeniesiony w chłodne miejsce, ponieważ w kontakcie z wilgocią pleśnieje, a do sklepu transportowany w odpowiednich warunkach.
Jak sprawdzić, czy borówki są słodkie?
Istnieje na to metoda, która zakłada skorzystanie z dużego naczynia napełnionego wodą. Jeśli borówka opadnie na dno, to oznacza, że jest ona dojrzała, a więc i najsłodsza. Kwaśny owoc będzie natomiast unosić się na powierzchni. Dzieje się tak, ponieważ cukier zawarty w owocu jest cięższy niż woda i pozostaje pod powierzchnią.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Desery na upały: knedle z borówkami - przepis Piotra Kucharskiego
- Ciasto truskawkowo-borówkowe według Piotra Kucharskiego
- Sok z borówek – prawdziwa bomba witaminowa. Jak go przygotować?
Autor: Zofia Wierzcholska
Źródło: facebook.com, wikipedia.pl
Źródło zdjęcia głównego: lupengyu/Getty Images