Ciasto truskawkowo-borówkowe według Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Czerwiec to sezon na truskawki i borówki. W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły owoce, a swój przepis na ciasto truskawkowo-borówkowe przedstawił Piotr Kucharski. Sprawdź, jak je przygotować i ciesz się smakiem sezonowych owoców. 

Ciasto truskawkowo-borówkowe - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 150 g truskawek
  • 150 g borówek
  • 200 ml mleka
  • 50 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżki whiskey
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • duża szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania ciasta truskawkowo-borówkowego

  1. Żaroodporne naczynie nasmaruj masłem i wysyp na nią owoce.
  2. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  3. W misce wymieszaj mleko, śmietanę, cukier waniliowy, whiskey, jajka i cukier.
  4. Dodaj mąkę i sól.
  5. Dokładnie wymieszaj żeby nie było grudek.
  6. Delikatnie nalej masę na owoce.
  7. Wstaw do piekarnika na 30-35 minut.
  8. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości