Ciasto truskawkowo-borówkowe - przepis krok po kroku
Składniki:
- 150 g truskawek
- 150 g borówek
- 200 ml mleka
- 50 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżki whiskey
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 80 g mąki pszennej tortowej
- duża szczypta soli
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania ciasta truskawkowo-borówkowego
- Żaroodporne naczynie nasmaruj masłem i wysyp na nią owoce.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C.
- W misce wymieszaj mleko, śmietanę, cukier waniliowy, whiskey, jajka i cukier.
- Dodaj mąkę i sól.
- Dokładnie wymieszaj żeby nie było grudek.
- Delikatnie nalej masę na owoce.
- Wstaw do piekarnika na 30-35 minut.
- Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Ciasto z borówkami - trzy przepisy na pyszny i szybki deser
- Kuchnia pełna borówek. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego i wykonaj przepyszne borowiczanki
- Szybkie ciasto z truskawkami – przepisy na ciasto, które warto wypróbować
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
podziel się: