Panna cotta z serem pleśniowym - przepis
Składniki:
- 200 ml mleka
- 400 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru
- 30 g sera pleśniowego
- 3 łyżki żelatyny
- 200 g czekoladowych ciastek
Panna cotta z serem pleśniowym - sposób przygotowania
- Mleko, śmietanę i cukier podgrzać aż rozpuści się cukier.
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na kilka minut.
- Następnie dodać do ciepłej śmietany z mlekiem i wymieszać, aż się rozpuści.
- W tym czasie dodać też palone masło.
- Przelać do kilku filiżanek, odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce przez 1-2 h.
- Ciastka zmiksować na czekoladową kruszonkę i rozsypać.
Zobacz także:
- Nowojorski sernik, ciasto kokosowe i ciastka owsiane. Pyszne desery dla całej rodziny
- Przepis na ciasto "słodka teściowa" - pyszne połączenie kokosa, maku i owoców!
- Przepis na eki, czyli kokosowe ciasteczka ze Śląska
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Aksana Ban/Getty Images
podziel się: