Jak kupować wędlinę?
O tym, czy kupić wędlinę pokrojoną i zapakowaną, czy w kawałku powinniśmy zdecydować dopiero po sprawdzeniu składów każdej z nich. - Jeśli chcemy kupić wędlinę na wagę, musimy sprawdzić kilka rzeczy. Skład przede wszystkim, sprzedawca według prawa musi nam ten skład pokazać. To jest jego obowiązek. Ludzie mają różne alergie, mają różne przypadłości, nie mogą jeść różnych rzeczy, dlatego ten skład jest bardzo ważny - powiedziała w Dzień Dobry TVN Katarzyna Bosacka, dziennikarka, specjalistka od zakupów i praw konsumenckich.
Poza składem trzeba sprawdzić cenę wędliny za kilogram oraz to, czy jest świeża. - Zdarza się taki sklep, gdzie są wędliny na wagę i one są takie obeschnięte, lekko szare, widać, że ruchu nie ma, mały wybór, tam na pewno nie kupujemy, tam lepiej kupić wędlinę paczkowaną - tłumaczyła dziennikarka.
W czym przechowywać wędlinę?
Jeśli chcemy kupić wędlinę "na zaś", czyli żeby dłużej nam poleżała, to znacznie lepiej jest wybrać tę paczkowaną. Dzięki temu wiemy, kiedy kończy się jej termin przydatności do spożycia. - Wędlinę na wagę musimy spożyć w ciągu kilku dni - podkreśliła.
Trzeba podkreślić, że plastik nie jest obojętny dla żywności. Badania pokazują, że obecne w nim substancje mogą przenikać do jedzenia. - Więc jeśli tylko możemy, to lepiej przełożyć - dodała. Najlepiej do szklanego pojemnika.
Co więcej, nie powinniśmy palować kanapek do szkoły, do pracy czy na podróż. Znacznie lepiej sprawdzi się np. woskowijka. Jest ona wykonana z wosku pszczelego. Można z niej korzystać wielokrotnie.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Zaczyna się sezon na truskawki. Czy wiesz, ile dziennie można ich zjeść?
- Octy regulują poziom glukozy, obniżają cholesterol. Jak bezpiecznie korzystać z ich właściwości?
- Kolcowój chiński i pospolity – jakie mają zastosowanie? Poznaj niezwykłe właściwości jagód goji
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News