Kolcowój chiński i kolcowój pospolity to jedne z najpopularniejszych gatunków z rodziny psiankowatych, które uprawia się na całym świecie. Pierwszy z nich, jak wskazuje sama nazwa, pochodzi z Chin. Naturalnym miejscem występowania drugiego z gatunków również są Chiny oraz Tajlandia, Mongolia i Japonia. Obie rośliny wytwarzają podłużne, jadalne owoce, znane szerzej pod nazwą handlową jako jagody goji. Poznaj wymagania uprawne kolcowojów, właściwości oraz zastosowanie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Porady dietetyków
Krzew jagody goji – czym się charakteryzuje?
Kolcowój, czyli krzew jagód goji, to gatunek azjatycki, charakteryzujący się przewieszającym się pokrojem i mocno rozgałęziającymi się pędami. W przypadku kolcowoju chińskiego krzew dorasta do około 1–2 metrów wysokości, kolcowój pospolity z kolei może osiągnąć nawet do 3 m. Pędy obu gatunków pokryte są kilkucentymetrowymi kolcami.
Dojrzałe owoce kolcowoju, jagody goji, mają czerwony kolor i osiągają około 2 cm długości. Są podłużne i niezwykle delikatne. Zbiera się je nie bezpośrednio z krzewu, gdyż mogłoby to je uszkodzić, lecz poprzez delikatne potrząsanie rośliną.
Jagody goji: właściwości i zastosowanie
Jagody goji to nazwa handlowa, którą stosuje się w odniesieniu do owoców obu gatunków (zarówno kolcowoju szkarłatnego, jak i kolcowoju chińskiego). Często określa się je mianem „superfood”, ze względu na liczne właściwości zdrowotne.
Jagody goji znane są przede wszystkim z właściwości odmładzających, wynikających z dużej zawartości antyoksydantów w składzie. Z tego też względu niektórzy traktują owoce jako produkt przeciwnowotworowy, który hamuje działanie wolnych rodników. Regularne spożywanie jagód goji pomaga zachować zdrową i gładką cerę, opóźnia również procesy starzenia się skóry.
Owoce kolcowoju są bogate w błonnik oraz witaminy z grupy B, E i C, beta-karoten, a także w żelazo, potas, wapń, selen oraz cynk. To wszystko pozytywnie wpływa na kondycję włosów oraz paznokci, pracę serca i układu krwionośnego. Zdaniem niektórych osób zawarty w jagodach goji błonnik jest niezastąpionym wsparciem przy odchudzaniu.
Prozdrowotne właściwości owoców kolcowoju sprawiły, że w ostatnich latach cieszą się one ogromną popularnością. W związku z tym nietrudno znaleźć je w sklepach i aptekach. Dostępne są w większości supermarketów, gdzie można kupić je w postaci suszonej (polecanej do owsianek czy wypieków), a także w formie sproszkowanej lub w tabletkach (głównie stosowanych przez osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy).
Kolcowój chiński i pospolity – uprawa w ogrodzie i wskazówki pielęgnacyjne
Kolcowój chiński oraz pospolity można uprawiać w przydomowym ogrodzie. Oba gatunki charakteryzują się podobnymi wymaganiami oraz potrzebami. Są niezwykle odporne na zmieniające się warunki pogodowe, dobrze znoszą zarówno upały i suche powietrze, jak i mrozy czy wysoką wilgotność powietrza. Ze względu na niewielkie wymagania, sprawdzą się także w ogrodach osób z niewielkim doświadczeniem w uprawie roślin.
Kolcowój najlepiej rozwija się na ciepłym i słonecznym stanowisku. Roślina lubi glebę żyzną i dobrze przepuszczalną, choć poradzi sobie również na podłożu gorszej jakości. Nie zaleca się natomiast, aby umieszczać krzewy goji w miejscach z ziemią ciężką i gliniastą.
Po każdej zimie pędy kolcowoju należy przyciąć przy użyciu ostrych narzędzi, aby ich nie uszkodzić, a jednocześnie zapewnić roślinie lepsze rozkrzewienie w kolejnym sezonie. Wskazane jest regularne, ale niezbyt obfite podlewanie, zwłaszcza w okresie dużych upałów. Pierwsze owoce (jagody goji) powinny pojawić się w ciągu 2–3 lat od zasadzenia krzewu w ogrodzie.
Kolcowój pospolity (szkarłatny) – właściwości trujące
Decydując się na uprawę kolcowoju pospolitego w przydomowym ogródku, należy pamiętać o jego trujących właściwościach. Wszystkie części rośliny są trujące, wyjątek stanowią jedynie dojrzałe owoce. Niedojrzałe jagody goji również mogą zaszkodzić zdrowiu, nie powinno się ich zatem zbierać. Jak wskazują liczne badania, kolcowój szkarłatny zawiera alkaloidy, nie występują one jednak w tak dużym stężeniu, aby uznać je za toksyczne. Z obserwacji wynika, że spożycie jakiejkolwiek części rośliny może prowadzić do zatrucia. Mimo że zwierzęta rzadko zbliżają się do rosnących w ogrodzie sadzonek kolcowoju, lepiej umieścić je w miejscach trudnodostępnych.
Zobacz także:
- Uprawa goji. Praktyczne wskazówki jak uprawiać jagody goji
- Zioła na odporność. Które pomogą nam uniknąć infekcji?
- Dlaczego czarne jagody są dobre na biegunkę? Jak stosować?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Almaje/Getty Images