Drogocenna skrobia oporna w mrożonym chlebie
W ostatnim czasie na TikToku pojawiają się treści, które sugerują, że mrożenie pieczywa niesie za sobą wiele korzyści. By uwiarygodnić tę tezę, warto podeprzeć się wiedzą naukową. Potwierdzeniem tak wyciągniętych wniosków mają być wyniki badań, o których rozpisuje się prasa specjalistyczna, m.in. portal sciencealert.com. To właśnie tam można przeczytać publikacje na temat powstawania w mrożonym chlebie korzystnej dla organizmu skrobi opornej. Co to dokładnie oznacza i jak przebiega ten proces?
Dalsza część tekstu poniżej.
Wysoka temperatura, którą wytwarza piekarnik podczas pieczenia świeżego chleba, w połączeniu z wodą obecną w cieście powoduje, że zawarta w mące skrobia nabiera żelowej konsystencji. Jest ona lepiej trawiona, a znajdujące się w niej cukry - łatwiejsze do wykorzystania przez ludzkie komórki. Niektóre dowody naukowe sugerują, że tego rodzaju szybko dostępna glukoza może zwiększać tuż po jedzeniu poziom insuliny w organizmie. Zbyt duża ilość insuliny wywołuje często uczucie głodu, a tym samym - wpływa na apetyt i przyczynia się do przyrostu masy ciała.
W przypadku zamrożenia pieczywa wyżej wspominana skrobia powraca do skurczonego stanu i zamienia się w tak zwaną skrobię oporną, która jest trudniejsza do rozłożenia przez enzymy w naszym przewodzie pokarmowym. Oznacza to, że komórkom trudniej jest przyswoić cukier i nie są tak podatne na skok poziomu glukozy po spożyciu posiłku.
Czy warto zamrażać chleb z piekarni?
Na portalu sciencealert.com omówiono przeprowadzone na dziesięciu zdrowych osobach badanie, na podstawie którego oceniono wpływ zamrożenia, a następnie rozmrożenia białego pieczywa na organizm. Porównaniu poddano bochenki kupione w sklepie z chlebem domowej roboty.
Próba wykonana na własnoręcznie przygotowanym wypieku wykazała obniżenie wzrostu poziomu cukru we krwi o 31 procent. Dodatkowe podgrzanie lub opiekanie rozmrożonego pieczywa przyniosło jeszcze bardziej zauważalny efekt, zmniejszając reakcję poziomu cukru we krwi o 39 procent, co pomaga w walce z głodem.
Zmiany te, choć wydają się spore pod względem wartości, są krótkotrwałe, więc ich długoterminowy wpływ na nasze zdrowie jest skromny. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zamrażać chleb i korzystać nawet z minimalnych właściwości zdrowotnych prawidłowo przeprowadzonej obróbki termicznej, a dodatkowo - nie marnować jedzenia.
Warto nadmienić, że zamrożenie oraz rozmrożenie pieczywa kupionego w sklepie nie przyniosło w badaniu aż tak spektakularnych rezultatów. Świadczy to o różnicy w sposobie wytwarzania bochenków i odmienności użytych do tego składników, którymi nie dysponujemy podczas pieczenia domowego.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Gruszki to idealny owoc dla zmagających się z tą chorobą. Sprawdź dlaczego
- Truskawki i jabłka wśród "brudnej dwunastki". Zobacz ranking najgorszych warzyw i owoców
- "Możemy sobie wprowadzać nowy smak, nowy aromat". Dlaczego jeszcze warto jeść chwasty?
Autor: Berenika Olesińska
Źródło: sciencealert.com
Źródło zdjęcia głównego: frozen bread/Getty Images