Czy jedzenie gruszek chroni przed cukrzycą?
Lekarka Magdalena Cubała-Kucharska na swoim profilu na Instagramie dzieli się z internautami swoją wiedzą medyczną. W jednym z ostatnich wpisów specjalistka postanowiła przedstawić zalety gruszek. Okazuje się, że te owoce są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. O spożywaniu produktów bogatych w ten związek powinni pamiętać przede wszyscy diabetycy. - Błonnik pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi, spowalniając wchłanianie cukru przez organizm - tłumaczyła specjalistka.
Co więcej, gruszki należą do produktów o tzw. niskim indeksie glikemicznym. - Nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi w przeciwieństwie do słodkich pokarmów i niektórych owoców - dodała. W gruszkach występują również antocyjany, przeciwutleniacze. Ich obecność w codziennej diecie może chronić przed rozwojem cukrzycy typu 2. - Naukowcy odkryli, że każda porcja gruszek spożywana tygodniowo zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 o 3 proc. - wyjaśniła.
Gruszki - jakie mają właściwości?
Błonnik nie tylko reguluje poziom glukozy, ale też wspomaga działanie układu pokarmowego i przeciwdziała zaparciom. Warto pamiętać, że już średnia gruszka dostarcza niemal jedną czwartą dziennego zapotrzebowania na błonnik.
Po owoc warto sięgnąć również ze względu na sporą zawartość witamin z grupy B (zwłaszcza B6), które wspomagają działanie układu nerwowego. Gruszki to też witamina K oraz potas, którego potrzebuje układ krążenia.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Dieta laktoowowegetariańska – na czym polega? Jak wygląda jadłospis?
- Czego nie jeść, żeby pozbyć się cellulitu? "Możemy całkowicie zmienić wygląd naszej skóry"
- Zaskakujące wyniki badań. Czy kiszonki powodują utratę wagi?
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: ABERRATION FILMS LTDSCIENCE PHOTO LIBRARY/Getty Images