Co można przygotować z jabłek?
Mikołaj Rey wybrał się w kolejną kulinarną podróż. Tym razem mężczyzna zawitał do Glewa. To właśnie tam Aleksandra Wronkowska-Mordal i Marek Mordal prowadzą gospodarstwo agroturystyczne. Dodatkowo zajmują się uprawą jabłek, których tegoroczne zbiory będą naprawdę obfite. - W tym roku cudownie obrodziły. Mimo że nie stosuję żadnej chemii, żadnych typowych oprysków - powiedział Marek Mordal.
Jabłka to owoce, które można na różne sposoby wykorzystywać w kuchni. Podczas spotkania z Mikołajem Reyem pani Aleksandra zdecydowała, że przygotuje kompot na bazie jabłek i gruszek. - Gruszki obieram, kroje na cztery, wydrążam środek. Jabłka wrzucam w całości - tłumaczyła nasza rozmówczyni. Następnie należy je włożyć do garnka z wody i dodać trochę cukru. Kompot można również wzbogacić owocami jagodowymi. Od zagotowania jabłka i gruszki trzeba gotować ok. 10 minut.
Dlaczego małżeństwo zdecydowało się założyć gospodarstwo?
Pani Aleksandra i pan Marek nie mieli żadnego doświadczenia i nie wiele wiedzieli o tym, jak wygląda życie na wsi. Mimo to zdecydowali się zaryzykować i spełnić swoje marzenie. - Żyjemy sobie tutaj z końmi, psami, kurami, świnkami wietnamskimi - wyliczała pani Aleksandra.
Czym zajmowali się przed przeprowadzką na wieś? Dowiecie się tego z dalszej części materiału.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Nie znasz się na grzybach? Pokaż swoje zbiory ekspertom
- Owoce żurawiny w codziennej diecie. Dlaczego warto po nie sięgać?
- Jak zadbać o dobre samopoczucie jesienią? "Optymalną odporność i nastrój możemy modulować dietą"
Autor: Katarzyna Oleksik
Reporter: Łukasz Kowalski. Mikołaj Rey
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN