Polska potrawa zajęła 6. miejsce na liście najlepszych dań mącznych na świecie

Źródło: Dzień Dobry TVN
Pierogi po śląsku vs pierogi po mazursku
Pierogi po śląsku vs pierogi po mazursku
Polska kuchnia jest najlepsza
Polska kuchnia jest najlepsza
Śliwkowy zawrót głowy
Śliwkowy zawrót głowy
Dobre, bo polskie
Dobre, bo polskie
Taste Atlas opublikowało ranking, w którym wytypowano 100 najsmaczniejszych dań mącznych na świecie. W zaszczytnej pierwszej dziesiątce znalazła się jedna z ulubionych potraw Polaków - pierogi. Jakie zagraniczne specjały wyprzedziły naszego kulinarnego reprezentanta?

Pierogi na liście 100 najlepszych dań mącznych

Taste Atlas to interaktywna mapa lokalnych specjałów i jednocześnie serwis kulinarny, na którym publikowane są wszelakie gastronomiczne nowinki oraz rankingi. Na stronie udostępniono właśnie listę 100 najbardziej smakowitych dań mącznych na całym globie. Pierwsze miejsce zajęły indonezyjskie kluski rybne - siomay. Na drugiej pozycji uplasowało się chińskie guotie. Podium zamknęły pochodzące również z Chin bułeczki do zupy (tangbao). Nieco dalej znalazła się japońska gyoza hamamatsu, a następnie chińskie kluski zwane jiaozi. Tuż za azjatyckimi faworytami wyłoniło się polskie dobro narodowe, czyli pierogi.

- To dawne danie chłopskie stało się jednym z ulubionych dań Polaków. Każda rodzina ma swoją wersję nadzienia do pierogów, a ilość użytych składników ogranicza jedynie wyobraźnia szefa kuchni. Pierogi mogą być słodkie lub wytrawne, a najczęstsze nadzienia to ser, cebula, mięso mielone, grzyby, ziemniaki i kapusta kiszona. Wersje słodkie często zawierają truskawki czy jagody. Te kluski podawane są nierzadko wśród 12. dań tradycyjnej polskiej kolacji wigilijnej - czytamy na Taste Atlas, gdzie wychwalano zdobywcę 6. miejsca rankingu.

Pierogi - przepis według Taste Atlas

Serwis Taste Atlas skierował zainteresowanych polskimi pierogami miłośników lokalnych smaków na stronę z przepisem autorstwa Anny Hurning - blogerki, która dzieli się swoją wiedzą kulinarną na Polish Your Kitchen. W tym przypadku zaprezentowano sposób przygotowania pierogów nadziewanych mięsem.

Składniki na 10 porcji po 10 pierogów (nadzienie):

  • 2 kg karkówki wołowej i pieczeni wieprzowej;
    • czosnek w proszku;
      • 2 szklanki (500 ml) bulionu z gotowanego mięsa;
        • 1 duża cebula;
          • 6 łyżek masła;
            • 1 łyżeczka soli;
              • 1 i ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu;
                • 1 łyżka majeranku;
                  • 3 ząbki czosnku.

                    Składniki na 10 porcji po 10 pierogów (ciasto):

                    • 6 szklanek (750 g) mąki;
                      • 2 jajka;
                        • 2 łyżeczki soli;
                          • 2 i ½ szklanki (600 ml) ciepłej wody.

                            Sposób przygotowania

                            Krok 1/10 Umyj i osusz mięso, a następnie dopraw je lekko solą, pieprzem i czosnkiem w proszku. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjmij z piekarnika i ostudź, pamiętając, aby zachować bulion.

                            Krok 2/10 W międzyczasie posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na 2 łyżkach masła.

                            Krok 3/10 Gdy mięso ostygnie, pokrój je w kostkę i zmiel w maszynce do mięsa.

                            Krok 4/10 Do mielonego mięsa dodaj bulion (ok. 2 szklanki - 500 ml; w razie potrzeby dolej wodę), podsmażoną cebulę, 4 łyżki roztopionego masła. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i posiekanym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dopraw, dodając więcej soli. Odłóż tę mieszaninę na bok.

                            Krok 5/10 By zrobić ciasto, wymieszaj z mąką roztrzepane jajka i sól. Stopniowo dodawaj wodę, mieszając. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie, co powinno zająć około 3 minuty.

                            Krok 6/10 W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, następnie dodaj odrobinę oleju, aby kluski się nie sklejały.

                            Krok 7/10 Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 mm. Za pomocą szklanki wytnij koła z ciasta.

                            Krok 8/10 Na każde kółko nałóż około 1 i ½ łyżeczki nadzienia, dostosowując ilość do swoich preferencji. Złóż i dociśnij brzegi widelcem, aby każda kluska był szczelna. Po ulepieniu powinno powstać około 100 pierogów.

                            Krok 9/10 Delikatnie wrzucaj pierogi partiami na wrzącą wodę, stopniowo zmniejszaj ogień i delikatnie mieszaj, aby się nie posklejały. Woda powinna się zagotować.

                            Krok 10/10 Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, są gotowe. Wyjmij je z wody i ułóż na płaskiej powierzchni do ostygnięcia lub podawaj od razu z podsmażoną cebulą.

                            Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

                            Zobacz także:

                            Autor: Berenika Olesińska

                            Źródło: tasteatlas.com

                            Źródło zdjęcia głównego: Kinga Krzeminska/Getty Images

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana