Co jeść w kwietniu? Te składniki to "ukojenie tęsknoty za kolorami"

Warzywa
Co jeść w kwietniu?
Źródło: yasuhiroamano/GettyImages
Kwiecień to miesiąc, w którym w sklepach pojawiają się młode warzywa pełne witamin i minerałów. Warto więc skorzystać z dobrodziejstw tego czasu i włączyć je jak najliczniej do swojego codziennego menu. Co powinno się teraz jeść? Dowiadujemy się z mediów społecznościowych Sylwii Majcher.

Co warto jeść w kwietniu?

Jakie produkty warto jeść w kwietniu, dowiadujemy się z postu zamieszczonego w mediach społecznościowych przez Sylwię Majcher. Dziennikarka, edukatorka ekologiczna i autorka książek zauważa, że ten miesiąc oferuje nam prawdziwą feerię barw na talerzu. Decydując się na spożywanie nowalijek, czyli młodych warzyw i owoców, które są dostępne w sklepach właśnie wiosną, możemy odżywiać się nie tylko zdrowo, ale też smacznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owoce i warzywa

Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca

Według Sylwii Majcher, w kwietniu powinniśmy jeść:

  • sałatę,
    • chrzan,
      • rukolę,
        • rabarbar,
          • botwinę,
            • świeże zioła,
              • cebulę dymkę,
                • rzodkiewkę,
                  • czosnek niedźwiedzi,
                    • rzeżuchę,
                      • młodą pokrzywę,
                        • sok z brzozy.

                          Lubicie te warzywa? Czy wiecie do czego można je dodać? Dziennikarka i edukatorka ekologiczna, odpowiedziała również na to pytanie w swoim poście.

                          Jakie dania można zrobić z kwietniowych warzyw?

                          Sylwia Majcher podpowiada między innymi, że czosnek niedźwiedzi najlepiej smakuje w postaci pesto.

                          - Wystarczy liście posiekać i wrzucić do blendera, dodać łyżkę prażonych pestek słonecznika, chlust oliwy, łyżkę startego twardego sera, łyżeczkę octu lub soku z cytryny, sól i pieprz - pisze autorka postu.

                          Zachęca również do eksperymentowania z rabarbarem, który świetnie nadaje się nie tylko do kruchego ciasta z truskawkami (swoją drogą bardzo pysznego).

                          - [...] nastawić z nieco powiędłych łodyg ocet albo zrobić wytrawną konfiturę. Dobry jest obsypany wytrawną orzechową kruszonką i zapieczony, a potem serwowany z łyżką ziołowego jogurtu - radzi.

                          Jednym z najbardziej niecodziennych składników zamieszczonych przez Sylwię Majcher na grafice dołączonej do postu jest pokrzywa. Na co dzień raczej nie dodajemy jej do zbyt wielu potraw. Co najlepiej z nią zrobić?

                           - Z pokrzywy dobry jest napar, ale młode listki warto dorzucać też do sałatki, jajecznicy, koktajli - stwierdza dziennikarka.

                          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                          Zobacz także:

                          Autor: Regina Łukasiewicz

                          Źródło: Instagram

                          Źródło zdjęcia głównego: yasuhiroamano/GettyImages

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości