Co jeść w kwietniu? Te składniki to "ukojenie tęsknoty za kolorami"

Warzywa
Co jeść w kwietniu?
Źródło: yasuhiroamano/GettyImages
Kwiecień to miesiąc, w którym w sklepach pojawiają się młode warzywa pełne witamin i minerałów. Warto więc skorzystać z dobrodziejstw tego czasu i włączyć je jak najliczniej do swojego codziennego menu. Co powinno się teraz jeść? Dowiadujemy się z mediów społecznościowych Sylwii Majcher.

Co warto jeść w kwietniu?

Jakie produkty warto jeść w kwietniu, dowiadujemy się z postu zamieszczonego w mediach społecznościowych przez Sylwię Majcher. Dziennikarka, edukatorka ekologiczna i autorka książek zauważa, że ten miesiąc oferuje nam prawdziwą feerię barw na talerzu. Decydując się na spożywanie nowalijek, czyli młodych warzyw i owoców, które są dostępne w sklepach właśnie wiosną, możemy odżywiać się nie tylko zdrowo, ale też smacznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owoce i warzywa

DD_20211126_Warzywa_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca

Według Sylwii Majcher, w kwietniu powinniśmy jeść:

  • sałatę,
  • chrzan,
  • rukolę,
  • rabarbar,
  • botwinę,
  • świeże zioła,
  • cebulę dymkę,
  • rzodkiewkę,
  • czosnek niedźwiedzi,
  • rzeżuchę,
  • młodą pokrzywę,
  • sok z brzozy.

Lubicie te warzywa? Czy wiecie do czego można je dodać? Dziennikarka i edukatorka ekologiczna, odpowiedziała również na to pytanie w swoim poście.

Jakie dania można zrobić z kwietniowych warzyw?

Sylwia Majcher podpowiada między innymi, że czosnek niedźwiedzi najlepiej smakuje w postaci pesto.

- Wystarczy liście posiekać i wrzucić do blendera, dodać łyżkę prażonych pestek słonecznika, chlust oliwy, łyżkę startego twardego sera, łyżeczkę octu lub soku z cytryny, sól i pieprz - pisze autorka postu.

Zachęca również do eksperymentowania z rabarbarem, który świetnie nadaje się nie tylko do kruchego ciasta z truskawkami (swoją drogą bardzo pysznego).

- [...] nastawić z nieco powiędłych łodyg ocet albo zrobić wytrawną konfiturę. Dobry jest obsypany wytrawną orzechową kruszonką i zapieczony, a potem serwowany z łyżką ziołowego jogurtu - radzi.

Jednym z najbardziej niecodziennych składników zamieszczonych przez Sylwię Majcher na grafice dołączonej do postu jest pokrzywa. Na co dzień raczej nie dodajemy jej do zbyt wielu potraw. Co najlepiej z nią zrobić?

 - Z pokrzywy dobry jest napar, ale młode listki warto dorzucać też do sałatki, jajecznicy, koktajli - stwierdza dziennikarka.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości