Azjatyckie kiszonki i marynowane warzywa
Kiszone warzywa to naturalne prebiotyki, które wspomagają pracę jelit i, jak się przyjmuje, są tzw. super food. W Japonii, takie dodatki smakowe nazywane są tsukemono i robi się je z różnych warzyw, a czasem też i owoców, np. śliwek.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Porady dietetyków
Takie tsukemono często można przygotować samodzielnie w domu, wystarczy kilka składników. Takie kiszone/marynowane ogórki można przygotować w zaledwie 15 minut, a gotowe do spożycia są już następnego dnia. Jak je przygotować?
Jak zrobić marynowane ogórki po japońsku?
Składniki:
- zielony ogórek,
- 10 g soli,
- 3 łyżki szczypiorku, 3 łyżki sezamu,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka pieprzu,
- łyżeczka oleju sezamowego.
Składniki do zalewy:
- 200 ml wody,
- 200 ml octu ryżowego.
Sposób przygotowania:
Ogórki myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w plasterki, o grubości około 3 mm lub w ćwiartki. Szczypior kroimy drobno, czosnek oczyszczamy i również kroimy.
Ogórki wkładamy warstwowo, przekładając je czosnkiem, szczypiorem i sezamem. Następnie doprawiamy i zalewamy zalewą z octu i wody. Powinna przykryć całkowicie naszą kiszonkę i odstawiamy, aby nabrała smaku.
Takie ogórki można podawać do obiadu, jak surówkę, dodawać do sałatek czy nawet kanapek.
Zobacz także:
- Kuchnia japońska – w czym tkwi sekret jej fenomenu?
- Zupa japońska – przepis. Rodzaje tradycyjnych zup japońskich
- Japońska zupa miso – jak ją przygotować?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: tiktok.com/@jedynakgotuje
Źródło zdjęcia głównego: Promo_Link/Getty Images